Home Forums Voeding Oneens met mijn dokter over Hba1C

Oneens met mijn dokter over Hba1C

Nou, de dokter belde net. Mijn Hba1C is nu 5.8.

Het lijkt dat er serieus misverstanden bestaan over die waarde. Ik let op wat ik eet en ik sport. Ik eet gezond, veel groente, fruit en onbewerkt voedsel. Simpel dus. Ik voel me enorm gezond. En, mijn andere waarden in het bloed zijn normaal, dan wel uitstekend.

Ik ben het niet helemaal eens met de dokter, al bedoelt ze het goed natuurlijk. Zij stelt voor mijn pompstanden te verlagen. Ik weet nu al dat ik dan weer- zoals de laatste keer -waarden van in de 20 krijg. Ik voel me goed, dat is de enige maatstaf die ik nog hanteer.

Kortom, ik ben gewoon heel erg gezond ondanks de diabetes. En ik leef lekker mijn leven, zoals ik dat wil.

Voor mij is het verder verlagen van mijn gemiddelde suiker een enorm goed teken: dat is geen toeval. Ik heb mijn dieet verder aangepast, zo eet ik enkel nog onbewerkt voedsel. Havermoutpap met fruit in de ochtend, tussen de middag een salade, en ’s avonds vis met salade. Weinig koolhydraten.

Wat denken jullie? Ik geloof oprecht dat ik gewoon goed voor mezelf zorg en dat die steeds normaler wordende hba1c dat laat zien. Ik heb zo nu en dan een kleine hypo, maar dat is het dan ook. Misschien 3 per week. Naar verhouding valt dat dus reuze mee!

 • Als ik hoog zit, prik ik een waarde van 13.0 tot 15.0 overigens. Die prik ik eens in de twee dagen.

  • Mies

  Hoi Wout
  Ik begrijp niet zo goed wat jouw arts dan als reden geeft. Vind hij/zij dat je te vaak een hypo krijgt? Want de Hba1C waarde die je hebt is toch hartstikke mooi? Al weet ik niet of de hypo’s die je 3 keer per week hebt schadelijk kunnen zijn voor jouw gezondheid.

  • Maro

  Heee Wout, Ik denk dat je diabetes type 1 hebt??
  Wanneer je dagelijks sporten en veel beweegt op een dag, heb je minder insuline nodig, omdat de cellen beter insuline kunnen gebruiken en zo beter glucose kunnen opnemen. Ook een gezond gewicht heeft een positief effect op de cellen.
  Wanneer je meer sport, gebruiken de spieren effectiever de glucose en wanneer je dan evenveel insuline blijft spuiten kan dat leiden tot meer hypo’s.

  De reden waarom de dokter wil dat je minder insuline spuit heeft inderdaad te maken met het aantal hypo’s. Ik citeer een aantal stukken:

  ‘De diabeteszorg dient voor wat betreft het voorkomen van deze complicatie gericht te zijn op een goede metabole controle (gemeten middels het HbA1c) waarbij hypoglykemieën zoveel mogelijk
  worden vermeden, omdat deze diep ingrijpen in het dagelijkse leven en potentieel gevaarlijk zijn’

  ‘Herhaaldelijke ‘hypo’s’ kunnen leiden tot een verminderde symptoomwaarneming en zelfs tot ‘hypounawareness’ waardoor een vicieuze cirkel kan ontstaan.’
  http://www.zorgstandaarddiabetes.nl/wp-content/uploads/2015/08/NDF-Zorgstandaard-diabetes-type-1-Volwassenen-2015.pdf

  Is er verder een patroon te zien in wanneer je een hypo krijgt? Is dit vaak na het sporten of in de nacht na een actieve dag? Want dit zou goed kunnen komen doordat de cellen insulinegevoeliger zijn geworden. Het effect kan namelijk 24 tot 48 uur aanhouden.. Dit houdt ook in als je dus elke dag of minstens om de dag sport dat de totale insuline vermindert kan worden.

 • Hallo Wout, ik denk dat je behandelaar zich zorgen maakt over het gevaar van (ernstige) hypos. Je HBA1 van 5,8 is een gemiddelde over een aantal maanden. Het kan dan bijna niet anders dan dat hier ook lage of zeer lage bloedsuikers in voorkomen. Er is dan een risico dat je (zeer)lage suikers niet snel genoeg kunt opvangen, met alle gevolgen van dien. Ik zelf streef niet naar een dergelijk lage waarde van het HBA1C, gewoon uit veiligheidsoverwegingen, voor mezelf EN voor mijn omgeving.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.