Home Forums Nieuw met diabetes Heb ik diabetes?

 • Feja

Heb ik diabetes?

Ik ben een vrouw van 59 jaar en (behoorlijk) te zwaar. Sinds een maand of twee voel ik mij bij vlagen helemaal niet lekker. Ik heb allerlei vreemde klachten, varierend van pijn op de borst en wazig gevoel in het hoofd tot misselijkheid. Inmiddels ben ik bijna helemaal binnenstebuiten gekeerd, ook hartonderzoeken. Bij eerste het bloedonderzoek had ik een nuchtere bloedsuiker van iets meer dan 6. Men vond dT geen reden om verder te kijken. Nu ben ik bij een internist die me een setje heeft meegegeven om zelf mijn bloedsuikers te prikken wanneer ik me slecht voel. Ik heb ontdekt dat steeds wanneer ik me zo ellendig voel, de waarden heel hoog zijn. (Tussen de 10,5 en 15,6)
Ik moet pas over twee weken weer terug naar de internist. Zou dit reden zijn om eerder contact op te nemen? En wijst dit op diabetes?

  • Feja

  Ps: ik vergat aan mijn verhaal toe te voegen dat ik vaak ook ongelooflijk moe ben, zonder duidelijke reden.

 • Vraag aan de huisarts of hij een Hba1c meting bij jouw wil doen.

  Daaraan kun je zien hoe de gemiddelde suiker is geweest van de afgelopen dagen.

  • Anke

  feja, er zijn afspraken over de waardes waarbij er gesproken wordt van diabetes. Een Hba1c geeft wel informatie over een soort ‘gemiddelde’ over de laatste 6-8 weken, maar dat bepaalt niet of je wel of geen diabetes hebt.
  Je internist zal je niet voor niets je het setje meegegeven hebben, die dacht waarschijnlijk ook al aan verhoogde waardes. Ik zou rustig afwachten tot je afspraak, en noteer in die tussentijd duidelijk wanneer je je niet lekker voelt, wat de bloedsuikerwaarde dan is, en eventueel wat je die dag gegeten en bewogen hebt. Het je erg druk maken over de bloedwaardes, kan juist weer hogere waardes tot gevolg hebben. Meet eventueel ook een keer als je je juist wel goed voelt, en wat je dan gedaan en gegeten hebt. Hopelijk geeft dit de internist over twee weken nog extra informatie.
  Misschien kan er iets anders aan de hand zijn dat je bloedglucosewaardes verhoogt? Het is prettig dat je nu bij een internist bent en dat alles goed wordt uitgezocht. Sterkte bij het afwachten.

 • Hoi Feja,
  We hebben onlangs een Stoplichtkaart gemaakt, waarmee je een inschatting kunt maken vanwat je waarden betekenen. De kaart gaat uit van een vingerprik (dat maakt uit, want als er in je ader is geprikt, dan hanteert de NHG andere waarden). Bespreek je waarden en je zorgen uiteraard altijd met je behandelaar.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.