Heb ik iets gemist (rijbewijsverlenging)? • Autorijden en CBR • Diabetes Trefpunt

Home Forums Autorijden en CBR Heb ik iets gemist (rijbewijsverlenging)?

 • Kloas

Heb ik iets gemist (rijbewijsverlenging)?

Volgens mij was de periode waarvoor je een rijbewijs kon krijgen verlengd van 5 naar 10 jaar.
Is dat teruggedraaid?
Ik zie nu dat het weer 5 jaar is geworden.
Dankzij europese unie??
Ondanks DVN??
Ik ben er wel nieuwsgierig naar

 • Hallo Kloas,

  Een rijbewijs is in principe geldig voor 10 jaar. Tot de leeftijd van 75, dan verandert het. Vanaf die leeftijd is je rijbewijs steeds 5 jaar geldig. Dit betekent dus ook dat als je 68 bent op het moment dat je je rijbewijs moet verlengen deze maar tot je 75ste geldig is en dan is dat rijbewijs geen 10 maar 7 jaar geldig.

   • Kloas

   Hoi Anita,

   Weet je dat zeker?
   Ik heb op basis van mijn diabetes een verlenging van 5 jaar gekregen.
   Ben nog geen 60.
   Goed ingesteld.
   Geen complicaties.

   Als je gelijk hebt, ga ik in beroep

   • Hoi, Sorry, ik heb de algemene voorwaarden genoemd. Besef dat ik mazzel heb:
    Ik heb DM2, maar door aanpassing in dieet en beweging hoef ik ( nu) geen medicijnen te nemen. Dus terug gegaan naar de pré-diabetes fase. ( de gevoeligheid blijft) Heb mijn rijbewijs pas moeten verlengen en niks gezegd. Wat ik overigens terecht vind. En zeker als ik her en der op dit forum lees wat er over je heen komt als je het wel meld. Als het te vermijden valt zonder al te veel consequenties, zal ik er niet over reppen.
    Overigens de internist waar ik een week of 3 geleden heen geweest ben vanwege problemen met cholesterol moest een formulier invullen vanwege een DNA onderzoek voor een erfelijke afwijking, en hij vulde – op basis van mijn waardes nu – in dat ik geen diabetes heb. Zo zie je maar weer dat zelfs op een forum voor diabetespatiënten de individuele situaties erg verschillend kunnen zijn.

 • Hoi @kloas,

  Helaas geldt de verlenging naar 10 jaar niet voor diabetespatiënten.
  In de ‘Regeling eisen geschiktheid 2000’ zijn de termijnen voor allerlei aandoeningen vastgesteld, zo ook diabetes:

  Regeling eisen geschiktheid 2000
  Geldend van 07-07-2016 t/m heden

  5.2.2. Diabetes mellitus, behandeld met middelen die doorgaans geen hypoglycemieën kunnen veroorzaken
  a.
  groep 1: Personen met diabetes mellitus die behandeld worden met middelen die doorgaans geen hypoglycemieën kunnen veroorzaken, kunnen op basis van de aantekening van de keurend arts worden goedgekeurd voor een termijn van maximaal vijf jaar. Bij een ernstige functiestoornis, na een positieve rijtest, voor maximaal drie jaar.
  Ten minste iedere tien jaar is een rapport van een oogarts noodzakelijk.
  b.
  groep 2: Personen met diabetes mellitus die behandeld worden met middelen die doorgaans geen hypoglycemieën kunnen veroorzaken kunnen op basis van de aantekening van de keurend arts worden goedgekeurd voor een termijn van maximaal vijf jaar. Bij een ernstige functiestoornis, na een positieve rijtest, voor maximaal drie jaar.
  Ten minste iedere tien jaar is een rapport van een oogarts noodzakelijk.

  5.2.3. Diabetes mellitus met middelen die hypoglycemieën kunnen veroorzaken
  a.
  groep 1: Personen met diabetes mellitus die behandeld worden met middelen die hypoglycemieën kunnen veroorzaken en die de hypoglycemieën goed voelen aankomen, in staat zijn hiermee adequaat om te gaan en geregeld worden gecontroleerd door een diabetesdeskundige, kunnen op basis van de aantekening van de keurend arts worden goedgekeurd voor een termijn van maximaal vijf jaar.
  Bij een ernstige functiestoornis, na een positieve rijtest, voor maximaal drie jaar.
  Ten minste iedere tien jaar is een rapport van een oogarts noodzakelijk.
  b.
  groep 2: Personen met diabetes mellitus die behandeld worden met middelen die hypoglycemieën kunnen veroorzaken kunnen geschikt worden verklaard voor rijbewijzen van groep 2 op voorwaarde dat zij:

  in het afgelopen jaar geen ernstige hypoglycemie hebben gehad;

  op de hoogte zijn van de risico’s van een hypoglycemie;

  hypoglycemieën goed voelen aankomen en in staat zijn daarmee adequaat om te gaan;

  minstens tweemaal per dag en op voor het besturen relevante momenten aan zelfcontrole doen door middel van een bloedglucosetest;

  geen ernstige diabetische complicatie hebben.
  Bij iedere beoordeling is een rapport van een internist vereist en ten minste iedere vijf jaar een rapport van een oogarts. De maximale geschiktheidstermijn is drie jaar.

  • Abisko

  Er is verwarring rond wat de EU gedaan heeft met het rijbewijs.

  Het probleem was rijbewijzen dat inwisselbaar waren tussen landen en hun ex-koloniën maar ook tussen EU landen. Elk land gebruikte ook een ander formaat van rijbewijs met andere gegevens en types hadden verschillende namen.

  De EU heeft hier richtlijnen rond opgesteld:

  -De benaming van het type rijbewijs is dezelfde in de hele EU. A1, A2, B, C, …
  -Een rijbewijs heeft nu een standaard bankkaardformaat dat 10 jaar geldig is. De kaart is 10 jaar geldig, de duur van het rijbewijs staat erop vermeld. De kaart is iets anders dan het rijbewijs.
  -Personen met diabetes die medicatie gebruiken met kans op hypo’s mogen niet met de auto rijden tenzij met toestemming van een arts.
  Ik ben niet zeker of er voor chronische ziekte een maximum duur is vastgelegd.

  Elk land bepaalt nog altijd de altijd de wetten rond rijbewijzen en de medische voorwaarden.

  De richtlijnen zijn met wat zoekwerk in elke taal terug te vinden.

  • Jaapie

  Hoe zit het nu precies met het verplicht melden van diabetes? Als je geen rijbewijs hebt, ben je het verplicht te melden. Maar als je je rijbewijs hebt en dan pas diabetes krijgt, vindt het CBR het een morele verplichting om te melden, maar wettelijk gezien is het niet verplicht? Klopt dat? Mooie reden voor het CBR om lekker geld te verdienen, klinkt dat. Iedere 5 jaar ipv 10 een rijbewijs. Voor de verklaring lekker innen. Zo klinkt dat voor mij. Ik las op de site van het CBR ook dat rijden met een bloedsuiker onder de 6 afgeraden wordt. Mijn bloedsuiker is goed onder controle en zelden boven de 6. Ik vind dat advies dus ook al nergens op slaan. Hebben ze er wel enige verstand van bij het CBR?!

 • Als je al een rijbewijs hebt dan NIET vermelden bij de ratten van het cbr dat je diabetes hebt, er bestaat geen enkele wettelijke verplichting toe en als je het doet snij je jezelf enkel in de vingers omdat ze dan iedere 5 jaar een excuus hebben om geld uit je zak stelen bij het cbr.

  • Om het niet te vermelden bij verlenging lijkt mij een gevaarlijke suggestie ivm de auto-verzekering.

  • Elfje

  Hoi ik heb nu 17 jaar mijn rijbewijs.Type 1 en insulinepomp. Bij de eerst aanvraag moest ik wel een verklaring in laten vullen bij de internist. Tot nu toe heb ik dus twee keer een rijbewijs gekregen voor gewoon 10 jaar. Bij de vorige keer aanvragen bij de gemeente heb ik er nog naar gevraagd of ze nog een verklaring nodig hadden.Dat hoefde ook niet. Verder geen problemen gehad. Ben wel altijd goed ingesteld. Wel raar dat er zoveel verschillen zijn.Neem aan dat ze bij het CBR wel een soort administratie bijhouden. In 2019 verloopt het rijbewijs weer dus ben benieuwd.

   • Berrie

   Nou dan ben je echt een ‘geluksvogel’ En ook nergens over praten meer. Ook niet op fora’s en dergelijke. Geen slapende honden wakker maken. En bij je volgende aanvraag ook op dezelfde manier, dezelfde doktoren, dezelfde stappen ondernemen. Er hoeft er maar 1 te zijn en die zet een vinkje achter je naam En je bent de pisang, Oogarts, Neuroloog, Internist, Rijtest ga zo maar door. Vele euro’s armer.. Vooral veel stress rijker

 • Hallo Kloas en anderen,
  de geldigheid van een rijbewijs voor mensen met diabetes is 5 jaar. Dat is al sinds 2010 zo. Toen is het in de hele Europese Unie gelijk getrokken. DVN heeft zich hier tegen verzet, maar tevergeefs.
  Meer over rijbewijsverlenging, plus links naar de documenten die je nodig hebt, vind je op de pagina http://www.dvn.nl/rijbewijs.
  Succes!

 • @DrentscheAa Dank voor het doorgeven, ik heb de link aangepast!

  • Abisko

  @diabetesvereniging
  Wat zijn de regels rond aanpassen nu.

  Het CBR zegt dat je moreel verantwoordelijk bent om het aan hen te melden.
  Dit gaat enkel om melden.
  Wat zegt de wet nu ?

  De Europese regels zeggen dat je het moet aanpassen en ik veronderstel de Nederlandse wet ook.

  Als het rijbewijs nu niet aangepast wordt en ik heb een ongeval ben ik dan verzekerd. Wettelijk rij je dan met een ongeldig rijbewijs.

  In andere landen (Belgie en GB) is dit alleszins zo.

  • Jaapie

  Dat is inderdaad ook mijn vraag. Leuk dat het CBR het je morele verantwoordelijkheid vindt om het te melden, maar staat dat meteen aan je wettelijke verantwoordelijkheid? Indien dat het geval is en je meldt het niet, dan zou ik het inderdaad zien als onverzekerd rond rijden. Prima zolang je geen ongeluk krijgt, maar als je wel een ongeluk krijgt, ben je de sjaak, ben ik bang.

  Ik zou daarom ook graag vanuit de DVN horen wat nu precies de wetgeving rondom het verlengen van je rijbewijs is op het moment dat je diabetes kreeg NA het behalen van je rijbewijs. Wat meer duidelijkheid van een betrouwbare instantie die niet gericht is op je portemonnee (Ik kijk naar jou, CBR) zou fijn zijn. Ik zie daarin een taak voor de DVN. Op dit moment vind ik de tekst op hun site omtrent dit erg summier.

 • @jaapie, @abisko en anderen,

  Als je een rijbewijs hebt, en daarna diabetes krijgt, dan is er geen wettelijke verplichting om dit te melden bij het CBR. Het CBR noemt dit wel een morele verantwoordelijkheid. Maar het is een beslissing die je zelf neemt.
  Over onverzekerd rondrijden: het CBR gaat niet over verzekeringen. Het CBR beoordeelt of jij wel of geen rijbewijs krijgt.

  • Jaapie
  • Sreten

  Dat was, volgens mij, in 2010. Dankzij (ook) de DVN, kon je toen rijbewijs met 10 jaar verlengen. Helaas, het is nu weer terug gedraaid. Over twee jaar ik zal moeten dat doen, maar geen 10 jaar.😇😇

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.