Home Forums Nieuw met diabetes ‘Heb je het erg’ of ‘Heb je zware suiker?’

 • Ben42

‘Heb je het erg’ of ‘Heb je zware suiker?’

blz. 45 uit het DVN blad jubileumuitgave 2020
Vooroordeel 5
‘Heb je het erg’ of ‘Heb je zware suiker ?’

Diabetes en dan vooral type 2 is een ziekte op een geleidelijke schaal. Er is geen ‘echte’ grens voor diabetes 2. Definieer je wel een grens, dan kun je die grens in beide richtingen overgaan. (B.v. zoals beschreven op blz 48 van hetzelfde blad). Ook is het zo dat je diabetes kunt hebben met zeer ernstige complicaties, of op jonge leeftijd. Er zit wel degelijk verschil in gradatie. Op jonge leeftijd, moeilijk instelbaar, met complicaties allemaal zaken die het een stuk ernstiger maken. Dus hier slaat het artikel de plank volledig mis.

Bij de overige vooroordelen zit vrijwel altijd wel een kern van waarheid. Zoals bij heel veel zaken is het niet helemaal zwart wit, maar is er een flink grijs gebied. Als we de grijze gebieden meenemen zijn bijna alle vooroordelen in ieder geval voor een redelijke proportie waar. Niet absoluut waar, maar ook geen onzin.
Daarmee zijn het geen vooroordelen, maar oordelen die wel degelijk op waarheid berusten. In de wat meer genuanceerde stukjes onder de ‘vooroordelen’ worden de vooroordelen ook meestal niet ontkend, maar slechts genuanceerd. Beginnen met een ‘kop’ die ongenuanceerd is in een blad dat toch vooral door mensen die al bekend zijn met diabetes en is een onnodige vorm van aandacht trekken.

De zaken genuanceerder uitleggen, daar ben ik helemaal voor, maar anderen ‘beschuldigen’ van het hebben van vooroordelen is hier niet terecht.

Vriendelijke groet,
Ben

  • Zorua

  Ik vind het vervelend dat wanneer ik mensen vertel dat ik diabetes heb, dan vragen ze type 1 of type 2 en als ik dan type 2 zeg, dan zeggen mensen “gelukkig”.
  Alsof dat minder erg is.

  Daarnaast vind ik het jammer dat er nog steeds een beeld wordt geschetst waarbij diabetes type 2 alleen bij ouderen voorkomt of bij mensen met heel veel overgewicht.
  En dat het je eigen schuld is.

  • Ben42

  Life style adviezen gaan vaak gepaard met het vermelden van risico’s. Zo wordt er gewaarschuwd dat bij ongezond leven er een hoger risico is op longkanker, hart- en vaatziektes, diabetes, beschadiging van de lever etc.

  Als dit soort waarschuwingen het gedrag van mensen kan veranderen, zodat er minder ziekte gevallen voorkomen is dat een goede zaak.

  Helaas is het zo dat daarmee ook een zeer duidelijk signaal wordt afgegeven dat lifestyle invloed heeft op het krijgen van die ziektes. Het gevolg daarvan is dan weer dat als je een dergelijke ziekte hebt af en toe ook de lifestyle als schuldige wordt aangewezen, of dit nu terecht is of onterecht.

  Wat natuurlijk bij mensen is dat zaken worden gecategoriseerd, dat doen we allemaal, het helpt bij communiceren, het helpt in het algemeen bij het leven. Om grotere honden lopen we met een grotere bocht dan om kleinere honden. Het helpt bij het overleven of ons in stand houden ook in de huidige wereld.

  Diabetes type 1 treed over het algemeen op bij jonge patienten. (Hoogste incidentie zo rond de pubertijd). Diabetes type 2 treed over het algemeen veel later op. Zelf vind ik het al knap als mensen het verschil tussen die twee ziektes kennen en in het algemeen verwacht ik niet meer van mensen. En voorzover ik kan beoordelen zitten er ook flinke gradatie verschillen in de ernst van de ziekte, leeftijd is daar een component van, maar ook hoe je het zelf ervaart, medicatie en complicaties.

  Zelf maak ik ook onderscheid tussen de twee ziektes diabetes type 1 en diabetes type 2. En ik zie ook wel dat er ernstigere gevallen en minder ernstige gevallen zijn. Zelf ben ik blij dat ik niet al in het begin van mijn puberteit diabetes heb gekregen, dat zou ik een als een stuk ernstiger hebben ervaren. Dat andere mensen dit onderscheid maken vind ik volkomen natuurlijk, dat wil natuurlijk niet altijd zeggen dat het terecht is, maar het zijn twee verschillende ziektes. En in het algemeen vinden mensen orale medicatie minder ernstig dan injecties, dus dat beleven mensen ook als verschil in erg of zware suiker.

  Het hebben van diabetes is niet leuk.
  Als er gesuggereerd wordt dat het je eigen schuld is, is dat bijzonder vervelend.
  Maar als er gesuggereerd wordt dat het je eigen schuld is en dat is waar, dan is dat nog ernstiger.

  Maatschappelijk willen we graag dat diabetes wordt gezien als ernstige ziekte, vandaar de waarschuwingen op gebied van lifestyle. Ja met een aantal negatieve aspecten eraan.
  Zelf accepteer ik de negatieve aspecten maar, dat maakt het accepteren van de ziekte wat gemakkelijker.

  Vriendelijke groet,
  Ben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.