Home Forums Voeding Ervaring/tips bij een vakantiereis naar Vietnam met diab. 2?

Ervaring/tips bij een vakantiereis naar Vietnam met diab. 2?

Ik ga over enkele maanden op vakantie naar Vietnam en vraag mij af of er iemand ervaringen/tips heeft bij een verblijf daar van 2 / 3 weken? Zelf ben ik diabeet 2.
Alvast dank voor reacties.

 • Misschien is het handig om wat meer informatie te geven:
  Blijf je op dezelfde plek of trek je rond?
  Gebruik je medicijnen / spuit je insuline?
  Heb je een dieet?
  Waar wil je graag advies of tips over?

 • We gaan met een bus een rondreis maken van Hanoi naar Saigon en overnachten in hotels (3-sterren) in de verschillende kustplaatsen die we gaan aandoen.
  Ik gebruik geen medicijnen voor mijn suiker, maar houd me aan een dieeeten let op naar de hoeveelheden suikers in wat ik eet.
  Ik weet niet of er in Vietnam meer (veel?) suikers worden toegepast in de maaltijden en of ik ergens specifiek op met letten.
  Regelmatig eten is belangrijk en vraag me af er gemakkelijk aan “tussendoortjes” te komen is.

  • Anoniem
  • Inactief

  Ben van Santen, je vraag is lastig. Omdat je geen medicatie gebruikt, krijg je geen testmateriaal vergoed. Ik weet niet of je bereid en in de gelegenheid bent dit op eigen kosten te doen. Dan is er nog de vraag wat je met de meetresultaten doet. Bijsturen met kortwerkende insuline behoort niet tot je mogelijkheden. Eventueel kun je proberen een verband te leggen tussen je voeding daar en je waarden. Maar omdat er nog andere factoren een rol spelen(het andere weer, beweging, heel ander eten dan thuis etc.), is de vraag hoe zinvol dat is. Je zult dan veel moeten meten om nog enige waarde aan de uitkomsten te kunnen hechten, een dure en onzekere aangelegenheid.

  Omdat het om een relatief kort verblijf gaat, zou ik al die moeite en kosten niet nemen en maken. Let een beetje op je voeding. Veel groente, vis en vlees en een beetje oppassen met rijst, fruit en co. Beweging zul je wel hebben. En veel (flessen)water drinken zodat je een teveel aan glucose zoveel mogelijk uitplast. Als leek, ben geen arts, lijkt me dat in jouw geval voldoende. En vooral lekker genieten en niet teveel over je db piekeren.

 • Goedemorgen!

  Wat leuk je reis naar Vietnam!
  De keuken is heel gezond met veel verse groenten, meestal worden rijst, fruit en noedels (25gram KH per 100gram) wel als basis gebruikt. Je zou kunnen vragen of je dit apart geserveerd kunt krijgen, zodat je zelf kunt bepalen hoeveel koolhydraten je neemt.
  Is dit antwoord voldoende voor je?

  Groet Danielle Westerman dietist

  Vietnamese keuken

  De Vietnamese keuken staat met name bekend om de sojasaus, verse kruiden, groenten, rijst, en fruit. Kruiden als citroengras, mint, basilicum en koriander worden met regelmaat aan andere ingrediënten toegevoegd, waar de lekkerste gerechten uit ontstaan. In Vietnam worden kruiden, groenten en saus ook vaak als bijgerecht geserveerd zodat de groenten in de saus of kruiden kunnen worden gedompeld.

  Ook heeft de Vietnamese keuken veel vegetarische gerechten. Dit komt doordat veel Vietnamezen Boeddhist zijn en de Boeddhisten tijdens volle maan en de Boeddhistische lente alleen vegetarische gerechten eten. Rijst en noedels worden vaak als basis in een gerecht gegeten. Kip, varkensvlees, kokkels en garnalen zijn één van de meest gebruikte vleessoorten in Vietnamese gerechten. Af en toe worden in Vietnam ook exotische vleessoorten gegeten zoals slang, schildpad, geit en hond, maar deze ingrediënten staan niet op het dagelijkse menu.

  Vietnamese eetgewoonten

  In het noorden van Vietnam zijn de Chinese invloeden duidelijk te zien. In dit gebied worden veel roerbakgerechten en soepen gegeten en de gerechten zijn vaak wat milder gekruid. In het midden van Vietnam wordt veel waarde gehecht aan de presentatie van het gerecht. De gerechten zijn hier pittiger en er wordt veel gebruik gemaakt van westerse groenten. In het zuiden is de Vietnamese keuken heel eenvoudig. Er wordt veel gebruik gemaakt van exotische fruit en groente. Vietnamees eten bevat over het algemeen relatief weinig vet omdat er tijdens de bereiding van roerbakgerechten of stoofgerechten weinig vet nodig is.

  Vietnamezen eten regelmatig ‘pho’ als ontbijt. Pho is een lichte noedelsoep die in smaak varieert. In Vietnam worden met de lunch en het avondmaal alle verschillende gerechten op de eettafel uitgestald, waarna alle gerechten gedeeld worden met de mensen aan tafel. Iedereen pakt met eetstokjes wat van ieder gerecht waar ze zin in hebben en doet het in een persoonlijk kommetje. Vervolgens houden ze het kommetje dicht bij de mond en eten met stokjes het kommetje leeg. De Vietnamezen drinken meestal thee, koffie, limoensap, kokosnootmelk, sinaasappelsap, frisdrank, mineraalwater, bier of wijn.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.