Home Forums Bewegen Heel erge spierpijn na het sporten

Heel erge spierpijn na het sporten

Ik heb snel (heel erge) spierpijn. Kan dit komen doordat ik diabetes heb? Of heeft dit geen verband met elkaar?

 • Die is er zeker. Het heeft zeer waarschijnlijk te maken met verzuring van de spieren. Verzuring ontstaat vaak als er voorafgaand aan het sporten in het lichaam teveel glucose aanwezig is.
  Bij een glucosespiegel van boven de 15 mmol/l kun je beter niet gaan sporten. Je hebt dan te weinig insuline in het bloed om ervoor te zorgen dat de energie de cellen in kan, waardoor het lichaam de energie uit de spieren gaat halen. Zo ontstaat verzuring. Helaas wordt de energie die uit de spieren in het bloed komt ook niet opgenomen omdat er te weinig insuline is waardoor de bloedglucose alleen maar verder stijgt.

  Indien je bij aanvang een te lage bloedglucose hebt, heb je grote kans op een hypo tijdens het sporten met een hyper als reactie (automatische reactie van het lichaam).

  Wat is er aan te doen?
  Meten! Zeker weten dat je met een goede bloedglucosewaarde gaat sporten en zeker de eerste periode ook tussentijds meten. Houd iets te eten en snelle suikers (dextro, AA-drank bijvoorbeeld) bij de hand en blijf ook meten ná het sporten. De effecten van bewegen kunnen wel 24 uur aanhouden. Om een voorbeeld te noemen: een bloedglucosewaarde van 5 direct na het sporten is onvoldoende om in de auto of op de fiets te stappen als je intensief gesport hebt.

  • Angela

  Deze klachten kunnen ook ontstaan door het gebruik van Simvastatine, een cholesterol verlager die vaak volgens het zorgprotocol DM2 wordt voorgeschreven. Gebruik je deze medicijnen overleg dan met de huisarts en of apotheker over een vervangend middel.

  • lies70

  Ik ben gestopt met mijn cholesterolpillen. Helemaal niet nodig. Zoveel over gelezen. (De cholesterolleugen oa.)Als je ouder wordt is meer cholesterol gewoon belangrijk. Veel ouderdomsziekten komen door te weinig cholesterol. En de waarden die ze tegenwoordig hanteren worden steeds lager. Ik had er zoveel spierpijn van, terwijl ik ook spierpijn heb van 60 jaar fibromyalgie. Ik denk dat je vitaminen prikken een keer handig is. Mijn vit. D was 23 ipv 90. En je grenzen bepalen is ook belangrijk.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.