Home Forums Voeding Help DT2 Ochtendwaardes zijn zeer hoog

 • weirah

Help DT2 Ochtendwaardes zijn zeer hoog

Beste leden

Ik heb een probleem met mijn ochtendwaardes na het eten van 2 boterhammen met alleen boter. Ik woon inmiddels in BE en hier hanteren wij de Franse waarden dus een 300 mmol/L is een 16,7 omgerekend direct na het eten dus, niet na 3u gewacht te hebben. Dit doe ik om te zien wat brood met mijn bloedsuikers doet en volgens mij is het niet correct op een 16,7 te komen.

Nu ben ik al sinds 5 jaar diabeet en ga regelmatig naar verschillende dvk, artsen en diëtisten.
Diëtisten geven aan dat ik zonder brood niet kan leven, want trage koolhydraten zijn belangrijk zeker voor een diabeet. Er bestaan natuurlijk alternatieven zoals:”koolhydraat arm brood”, maar mijn portemonnee is niet zo dik. Hierdoor ben ik sneller geneigd om wel donker brood te kopen, maar geen koolhydraat arm brood en niet verder te kijken dan brood, gezien dit vult.

Ik ben ten einde raad en uiteraard bang voor complicaties.
Alle tips zijn welkom.
Bedankt!

 • Hoi,
  Ik weet niet welke medicatie je gebruikt, alleen tabletten of ook insuline?
  Daarnaast geef je aan dat je donker brood eet, de kleur zegt echter niks over in hoeverre het volkorenbrood is.
  Mijn advies (ik ben geen arts, maar een ervaringsdeskundige) zou zijn:
  – prik nuchter je waarde (misschien is deze al hoog voordat je gaat eten?)
  – eet 1 volkoren boterham, beleg deze met vleeswaren. (dat zijn 15 koolhydraten)
  – prik na 2 uur.

  Succes en laat je weten hoe het gaat?

 • Brood is hier ook een ” dingetje” en ik heb dus wel de keuze gemaakt om koolhydraat armbrood te eten, hoeft niet duur te zijn als je het bijv zelf bakt.Volkorenbrood zet mij ondanks veel beweging rustig op 12 en dat heb ik er gewoon niet voor over. Mijn probleem is altijd geweest dat ik maar 3 maaltijden per dag at en dat laatste is nu met diabetes 2 niet echt prettig. Als het gaat om vulling – omdat jij honger hebt – dan zou je eens wat vaker wat kunnen eten? Ik werk op een school en eet na de eerste pauze nu mijn 2 boterhammetjes en na de 2e pauze wat kwark met iets erin of wat salade/mini tomaatjes en later in de middag een stukje fruit. Op deze manier krijg ik ook genoeg groenten binnen. En wat ze vaak zeggen…..eten en 2 uur later prikken, dat is echt de enige manier om er inzicht in te krijgen!

  • weirah

  Ja. Ik gebruik alleen tabletten.
  Als ik nuchter prik zit op een waarde van 130moll op zn belgisch en omgerekend in NL 7-7,5moll. Ik neem metformine 2x 850mg per dag s’ochtends en s’avonds. In de ochtend neem ik er novonorm tablet 0,5mg bij en in de avond neem ik deze als nodig(hangt van mijn beweging af).

  Nu is mijn grootse probleem dus die uitschieter van 300moll na 2 sneetjes donkerbruin brood met alleen boter. Ik meet het wel direct na de maaltijd, maar ook na 2u,zonder actief te zijn(als ik actief bent daalt het binnen een uur naar 5moll). Na 3u is mijn suikerwaarde wel gedaald tussen de 7-8moll.

  Ik zal het met 1 broodje dan proberen alleen heb ik dan wel extreem honger en natuurlijk een fobie dat ik een hypo krijg, aangezien ik dit weleens heb meegemaakt. Destijds gebruikte ik naast mijn metformine wel de unidiamicron 60mg. Ik was daar direct mee gekapt. Misschien is het een optie om zelf koolhydraat arm brood te bakken, ik zal het overwegen inderdaad, maar neemt dit veel tijd in beslag?

  Ook heb ik al wel geprobeerd om havermout volkoren te eten en ook die geeft dezelfde resultaten weer, hoe weinig ik ook eet. Heeft er iemand misschien een tip voor een vrij gemakkelijk ontbijt wat vult voor een begin van een actieve werkdag?

  Ik ben u zeer dankbaar en apprecieer uw reacties.
  Groetjes

 • Gekookte eitjes?
  Groenten omelet?
  Wat vaker op de dag kleine porties eten i.p.v 3 hoofdmaaltijden?
  Toch proberen hier wat rust in te vinden want stres “piekt” ook hoor.

  • Ja dat is waar ja, stress is een boosdoener

 • Eet je ‘s-avonds ook weleens een chippie of iets dergelijks??
  Als je dat niet meer doet zul je zien dat je je “nuchtere” waardes een een stuk lager zullen zijn.

  • Ytsma

  Ontbijten met havermout en fruit.
  Of alleen fruit

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.