Home Forums Voeding helpt minder koolhydraten eten bij stabieler houden van je suikerspiegel?

helpt minder koolhydraten eten bij stabieler houden van je suikerspiegel?

Zijn er mensen op dit forum met diabetes type 1 die bewust minder koolhydraten eten om hun suikerspiegel daardoor stabieler te houden en zo ja is dit ook aan te raden bij een kind van 3 (bijna 4) of is dit niet te doen voor zo’n kleintje? En dan spuiten jullie ook minder insuline neem ik aan? En wat eet je dan zoal?

 • Beste Annefleur1

  Misschien heb je iets aan een ander onderwerp hier op het Diabetes Trefpunt over dit onderwerp: http://nldiab-menauhant.savviihq.com/bericht/hoe-beginnen-met-koolhydraat-beperkt-dieet/
  Gaat niet specifiek over een kind, maar even meelezen inspireert je misschien. Succes!

  Moderator

 • Hoi Annefleur!

  Echt focussen op koolhydraatarm eten vind ik niet aan te raden bij diabetes type 1, zeker niet bij een kind. Ik spreek liever over ‘bewuste keuzes’ maken, maar dat zou iedereen moeten doen.

  Koolhydraatarm eten kan zeker helpen om de bloedsuikers wat beter te reguleren, maar ik ben van mening dat wat lekkers op z’n tijd geen kwaad kan. Zeker als het om een kind gaat, zou ik het zonde vinden om hem/haar dingen te ontzeggen. De keuze om koolhydraatarm te eten kan hij/zij later zelf eventueel nog maken, maar ik denk dat het belangrijk is dat je kind gewoon mee kan doen met alle andere kinderen en zich niet anders hoeft te voelen.

  Toen ik zelf diabetes type 1 kreeg, ben ik alle dagelijkse dingen met erg veel koolhydraten minder gaan eten. Eerst at ik bijvoorbeeld iedere dag ontbijtkoek en een schaaltje vla. Dat doe ik nu niet meer, althans niet meer dagelijks. Uitzonderingen zijn er regelmatig: het gaat mij erom dat het niet in mijn dagelijkse routine zit, maar dat ik er bewust voor kies om eens iets lekkers te pakken.

  Maar ik eet gerust ijsjes met zo’n warm weer zoals nu, ik eet taart op verjaardagen van vrienden, en doe gewoon lekker mee met de rest. Dat is een combinatie die me erg bevalt. Ik let op koolhydraten door ze minder ‘standaard’ te nemen bij bijvoorbeeld broodbeleg of koekjes tussen de middag. Ik neem op mijn boterham kaas, vlees, pindakaas of sandwich spread en als tussendoortje eet ik vaak snack-a-jack’s of andere koekjes die niet barsten van de koolhydraten, of snacktomaatjes of worteltjes. Op die manier let ik op koolhydraten zonder me beperkt te voelen, omdat ik ze wél gewoon neem als ik dat graag wil.

  Overigens eet ik wel brood en fruit, omdat dat gewoon bij gezonde voeding hoort, ook al zitten er vaak wat meer koolhydraten in. Je hebt koolhydraten ook gewoon nodig om energie uit te halen!

  Minder koolhydraten is uiteraard minder insuline, maar minder insuline is niet het streven voor mensen met diabetes type 1. Het maakt immers niet uit of je 2 of 10 eenheden bolust. Dat zou een gezond lichaam van nature zelf ook aangemaakt hebben.

  • Dankjewel Anne voor je info!

  • Mel83

  Ik eet zelf koolhydraatverlaagd brood te koop bij de AH en je merkt echt goed het verschil. Misschien een tip.

 • Het is een kind en kinderen hebben koolhydraten nodig want de hersenen werken alleen op koolhydraten en niet op vetten. Dus zonder koolhydraten zal het niet kunnen.

  • kefir

  Mijn ervaring is dat ik al 7 jaar diabeet ben type 2 zonder medicijnen. ik stond 7 jaar geleden op 12.5
  Ik ben erg tegen medicijnen en heb een alternatief gevonden bij een kliniek in Eindhoven Thalamo
  de therapeut heet Michael van Gils hij heeft me geadviseerd om een koolhydraat vrij dieet te volgen met daarbij supplementen. Het dieet is goed vol te houden je mag vetten gebruiken. Wat fruit betreft gebruik ik alleen bramen, kruisbessen, frambozen omdat je toch fruit moet hebben zijn dat de soorten die de minste koolhydraten bevatten. Tot nu toe is het me gelukt om nog steeds zonder medicijnen te leven en heb steeds beter geleerd wat je wel en niet kunt eten.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.