Home Forums Nieuw met diabetes Hey goeiedag heb een vraagje over bloeduitslag

Hey goeiedag heb een vraagje over bloeduitslag

Heb gisteren bloed geprikt voor me glucose en heb ook me hba1c laten checken. Nuchter geprikt 8-9 uurtjes niks gegeten uitslag glucose was 7.7 nuchter dus te hoog.

Maar de hba1c was 41 die was wel goed dokter gevraagd of ik nu diabetes heb volgens haar niet maar dat ik nu wel
Moet oppassen en beter op me voeding moet gaan letten etc. Klopt het wat ze zegt dat het geen diabetes is? Aangezien glucose 7.7 was.

Mvg mo

 • De waarde moet 2x te hoog zijn voor de diagnose. Ik moest een maand later nogmaals prikken.

  Je hba1c is goed, dus je nuchtere glucose was de afgelopen weken goed. Ik denk dat ze je nu gaan monitoren en binnen afzienbare tijd bloedonderzoek doen.

  Ik kan hier geen tabel laten zien, maar op http://www.diabetesfonds is een tabel te zien met de waardes in kleur van groen voor goed tot rood voor ernstig. Bij Google typ je in “omrekentabel diabetes” je kiest die van het diabetesfonds. Het is een pdf-bestand.

  Je ziet daar dat je nog veilig zit, maar dat je met kleine aanpassingen waarschijnlijk ook je glucosewaardes volledig kunt terugbrengen naar het groene gebied, door ( indien nodig) af te vallen, te kiezen voor volkoren producten, bewegen, voldoende drinken, veel groente en eiwitten te eten enz. Dus met je eten gaan doen alsof je diabetes hebt, om erger te voorkomen.

  • Ow gelukkig maar het is dus geen diabetes? Maar ik moet dus nu op me voeding gaan letten en ja ze wou me doortsturen na zn diabetes dieetist ga dat maar doen

   Dankjewel voor het reageren en de tips!

   • Gino

   Hoi ik ben riet heb type 2 heb sinds een maand ozempic ben 5 kilo kwijt en let op me voeding

 • Pas bij 2 x boven de 7. De praktijkondersteuner (POH) van ju huisartsenpraktijk gaat je dan nu monitoren. Je komt dan in de ketenzorg en krijgt bv de diëtiste daaruit vergoedt. Zou ik beiden zeker doen.
  De POH overlegt indien nodig ook met je eigen huisarts.
  Eerst kwam ik elke maand, daarna om de 3 maanden, 6 maanden. Momenteel wekelijks omdat mijn medicatie wordt aangepast.

  • Oke oke maar stel dat ik weer ga bloedprikken

   En hij weer boven de 7 komt maar hba1c wel weer goed is wat houdt dat in dan?

 • Dan heb je diabetes 2. ( maar mild) Dan word je in de gaten gehouden. Als je hba1c 48 of hoger is word je behandeld met meestal als 1e start metformine, opbouwend gegeven.
  Ben je 70 jaar of ouder dan mag je hba1c hoger zijn en kijken ze of je klachten hebt. Zoniet, dan geen behandeling. Mijn moeder heeft bv hba1c van 51, nuchtere glucose 7.6, maar is 78, heeft geen uitspattingen van enorme hoge waardes en wordt daarom alleen in de gaten gehouden met bloedonderzoek elke 3 maanden.

  • Oke maar ik kan me glucose waarde intussen tijd nog omlaag halen ?

 • Meestal wel. Door het maken van gezonde keuzes in voedsel, bewegen, eventueel bij overgewicht afvallen kun je het tij keren, medicatieveiligheid blijven( soms) of uitstellen. Uiteraard is het afhankelijk van meer factoren, maar dit is even uit de losse mouw wat je kunt doen. Plus jezelf informeren via goede websites. Zelf volg ik veel voedsel-accounts op instagram waar ik ideeën en informatie weghaal, krijg ik de nieuwsbrief van het diabetesfonds ( helaas vooral gericht op diabetes 1, maar valt veel info op te lezen!)

  • Oke top dus stel ik ga weer bloedprikken over een paar weken en het komt rond 6 uit glucose heb ik geen diabetes want snapte niet wat de dokter bedoelde met nee je hebt het niet want je hba1c is wel goed

   Sorry dat ik zoveel vraag heb er zelf geen verstand van

 • Je hba1c is de gemiddelde waardes van de glucosewaardes over de afgelopen weken.
  Als je volgende keer 6 hebt, wordt het bloedonderzoek hoogst waarschijnlijk af en toe herhaald om een vinger aan de pols te houden.

 • s-Nachts geeft je lever meer glucose af om je hersenen van voldoende brandstof te voorzien. Meestal is de lever daar erg royaal mee en je hebt waarschijnlijk te weinig insuline beschikbaar om die bloedsuikers/ bloedglucose weg te werken. Het beginstadium van diabetes. Je moet zuiniger worden op je alvleesklier en de snelle koolhydraten gaan vermijden. Zie hiervoor bijv. op https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraten#:~:text=Wat%20zijn%20langzame%20koolhydraten%3F,halen%20en%20dit%20geleidelijk%20doet.

  Daarnaast is meer bewegen ook goed: als je met de lift gaat, stap een verdieping eerder uit en neem de trap. Paar dagen later twee etages enz. Als je werkt ga in de lunchpauze een ronde lopen. Loop naar een collega ipv te emailen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.