Home Forums Verzekering en vergoeding Hoe denkt het Zorginstituut onze oogproblemen te voorkomen met alleen stripjes?

Hoe denkt het Zorginstituut onze oogproblemen te voorkomen met alleen stripjes?

In het laatste nummer, van maart 2019 van Diabetes Care:

Het zijn de glucoseschommelingen die je complicaties bezorgen. Voor elke 10% van de tijd dat je glucose langer in het doelbereik  is heb je ongeveer 10%punt minder kans op retinopathie.
Als je van 60% TIR (time in range) naar meer dan 70% TIR gaat, halveert nog eens een keer de kans op retinopathie.
Hoe langer je in het goede gebied zit, hoe minder complicaties.

Hoe dacht het Zorginstituut ons te helpen oogproblemen (en andere microvasculaire problemen) te voorkomen met alleen stripjes???

 • Luister goed:

  Het ZIN is een instrument van de overheid om de zorgkosten te beheersen (lees: niets meer uitgeven dan we nu al doen). Het ZIN is er zeker niet voor bedoeld om de kwaliteit van leven van patienten (chronisch zieken) te verbeteren. Alle innovaties van nu die bijdragen aan het voorkomen van complicaties zijn te duur. En dus niet bedoeld om aan de grote groep diabeten ter beschikking te stellen. Dit heet korte-termijn kosten beheersing (geld voor 4 jaar – precies de termijn van een zittend kabinet)

  Gelukkig hebben niet alleen diabeten last van de overheid (via het ZIN) maar zijn er vele lotgenoten in andere ziektegebieden die hetzelfde ervaren zoals wij. Dus er zullen steeds meer mensen de pijn en ergernis van het ZIN ervaren.

  Wat wel erg teleurstellend is dat de groep die ons het beste zou kunnen vertegenwoordigen: artsen en medisch deskundigen het totaal laten afweten op het gebied van goede diabeten zorg.

  Natuurlijk zou een continue bloedglucose meter een minimale must moeten zijn om de complicaties te voorkomen. Het is al bijna 20 jaar bekend dat een goede TIR beter is dan een goed HBA1C.

  Maar als je die keus overlaat aan een stelletje autistische juristen, die meer met geld op hebben dan met mensen. Dan krijg je deze idiote situatie.

  Vraag is:

  Wie grijpt in ???

  Groet,

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.