Home Forums Behandelaren Hoe gaan jullie naar het spreek uur ?????

Hoe gaan jullie naar het spreek uur ?????

Hoe haalt u meer uit uw diabetesconsult?
U heeft binnenkort een consult met uw internist en/of diabetesverpleegkundige. Hoe kunt u zich hier het beste op voorbereiden, zodat u na afloop echt weer aan de slag kunt om uw glucosewaarden te verbeteren?

Zinvol meten
“Ik gedroeg me op die dagen als een voorbeeldige patiënt en had dan ook altijd mooie curves”Marianne Keijser is al jaren diabetesverpleegkundige. Momenteel werkt ze bij het Diabetesplein van het Erasmus MC in Rotterdam. Daarnaast heeft ze zelf ook diabetes (Mody) en weet dus als geen ander hoe bepalend het gesprek in de spreekkamer kan zijn voor het verloop van je diabetesbehandeling. “Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger altijd speciaal voor het consult één of twee dagcurves maakte voor mijn internist. Op die dagen gedroeg ik me als een voorbeeldige patiënt en had dan ook altijd mooie curves. Ik bedoelde dit goed en realiseerde me pas later dat het veel zinvoller was geweest om een dagcurve te maken van een doorsneedag. Dat had een reëler beeld gegeven van mijn instelling en had geleid tot gespreksstof waarmee ik echt mijn diabetesinstelling had kunnen verbeteren.”

Een hele klus
“Mensen hebben het gevoel dat ze falen als hun waarden niet goed zijn”Veel mensen willen het graag goed doen voor hun diabeteshulpverlener. Ze hebben het gevoel dat ze een slecht rapportcijfer krijgen als de labwaarden of curves niet goed zijn. Toch zou dit niet zo moeten zijn. Het hebben van diabetes is al een hele klus en als mensen dan ook nog het gevoel krijgen dat ze hebben gefaald als hun waarden niet goed zijn, dan wordt het onnodig zwaar. “Als mensen teleurgesteld zijn over de labuitslagen kunnen ze dat beter gewoon zeggen, ook als ze weten dat het misschien komt omdat ze te weinig gesport hebben, ongezond hebben gegeten of onvoldoende hebben gecontroleerd. Het is heel begrijpelijk dat het niet altijd goed gaat, maar als mensen eerlijk aangeven waar ze mee zitten en wat hun vragen zijn, dan heb je een aanknopingspunt om dingen te verbeteren.”

Maak een lijstje
Marianne Keijser adviseert mensen voorafgaand aan het consult een lijstje te maken met de dingen die ze willen bespreken. “Sta even stil bij wat u op dit moment belangrijk vindt en waar u tegenaan loopt. Zet de vragen op papier of in uw telefoon en neem ze mee naar het spreekuur. Het is handig om aan het begin van het consult aan te geven welke vragen u met uw behandelaar wilt bespreken. Zo kunt u er samen voor zorgen dat alles aan bod komt. Het diabetesconsult is een goed moment om te leren over uw diabetes en antwoorden te krijgen op de vragen die u heeft, maak hier gebruik van, daar zijn we voor.”

Checklist: wat wilt u bespreken met uw diabetesbehandelaar?

U heeft vragen over:
◦wanneer u het beste uw bloedglucose kan controleren
◦hoe u kunt weten of de gemeten waarden goed of fout zijn
◦wat u kunt doen als een waarde te hoog of te laag is
◦wat u kunt doen als u bent vergeten insuline toe te dienen of medicatie in te nemen
◦welke voedingsmiddelen nu juist wel en juist niet goed voor u zijn
◦hoe u het beste kunt omgaan met de koolhydraten in uw voeding
◦het effect van alcohol op uw diabetesregulering
◦het gebruik van andere drugs in combinatie met uw diabetes
◦waarom beweging zo belangrijk is
◦waarom het u zo zwaar valt om te bewegen of sporten
◦of bij u wel de juiste diagnose is gesteld
◦de erfelijkheid van diabetes
◦eetproblemen in relatie tot diabetes
◦uw medicijnen
◦de bijwerkingen van uw medicijnen
◦medicijnen die u niet gebruikt maar wel zou willen gebruiken
◦diabetes en de ramadan
◦diabetes en uw vakantie
◦diabeteshulpmiddelen die u graag zou willen gebruiken
◦andere therapievormen, bijvoorbeeld een insulinepomp of glucosesensor
◦of u kunt overstappen op een andere therapievorm
◦voedingssupplementen die misschien kunnen helpen bij diabetes
◦de symptomen van verschillende diabetescomplicaties
◦problemen die u heeft met voeten en/of handen
◦de zorgen die u zich maakt over mogelijke diabetescomplicaties
◦diabetes en uw seksualiteit
◦diabetes en uw depressieve gevoelens
◦diabetes en autorijden
◦diabetes en solliciteren
◦diabetes en verzekeringen
◦waar u meer over diabetes kunt lezen en leren
◦anders, namelijk

 • Vaak heb ik het idee dat mijn huisarts amper tijd voor mij heeft en zelf een heel lijstje met vragen moet afwerken bij het diabetesconsult. Als ik dan wil praten over bepaalde complicaties moet ik maar een nieuwe afspraak maken.

 • nou ik hebt dit artikel geplaats omdat ik gelukkig een internist en diabetesverpleegkundige hebt die wel alle tijd nemen om mij vragen te beantwoorden maar ik een buurvrouw hebt die dat niet hebt en snel de deur word uitgewerkt …

 • Hoe is jullie ervaring met dit thema ????? ik hoop dat het merendeel van de artsen niet zo reageren…

  • Ik heb altijd het gevoel dat ik het niet goed heb gedaan met mijn leven en diabetes. De laatste internist zat er om zijn eigen dagen vol te maken en begon grapjes te maken over koffie wel of niet gefilterd. Daar had ik niets aan en heb dit ook gemeld dat ik niet meer langs kwam bij hem. Ik woon in Friesland en hier zijn de huisartsen niet meegaand wat betreft diabetes. Ben er zat van.

 • Overigens heb ik wel gebruik gemaakt van de uitneembare checklist bij controles uit de Zorgwijzer:
  http://www.dvn.nl/voor-u/informatie/zorgwijzers
  Die zijn erg handig.

 • Bedankt voor de tip …

 • Ja dat is heel vervelend en is er geen andere internist in de buurt ik woon in Almere en ga voor mij diabetes naar Utrecht het Antonius ziekenhuis omdat ik ook had gehoord van mij buurvrouw dat zei niet tevreden was nu loopt ik al 12 jaar bij het Antonius ziekenhuis maar ik moet afwachten als mijn arts over twee jaar met pensioen gaat …wat zijn vervanger doet..

  • Elly

  Bert, wij hebben dezelfde internist, dat weet je, en ik heb voor mezelf al beslist welke arts ik wil als de onze met pensioen is. Jammer wel jam want ik heb hem al vanaf 1990 en we hebben samen (met mij dus) heel veel meegemaakt.

 • elly ik hebt met hem ook gesproken het Antonius gaat samen met het ziekenhuis uit Woerden en hij houd zijn hart vast wat er gebeurt als hij weg is ik hebt nog heel vaak contact met een assistent van hem deze komt bij ons thuis dokter akim mazim hebt jij deze ook wel eens gehad ????ook een topper groet Bert

  • Elly

  Nee Bert, die ken ik niet. Nieuwegein ligt redelijk bij ons in de buurt, dus blijft het handigst, daar zit dr. Eland en volgens mijn acupuncturist, die hem kent, past mijn manier van omgaan met alles, wel bij hem. Ik ga wel prikken in Overvecht, daar is het altijd zo rustig. Woensdag ga ik weer. En dan de week daarna naar Fred.
  Maar ik overleg nog wel een keer, hij is nog niet weg.

 • elly ik moet de 22 juni naar Fred op Overvecht en ik de 17 juni om te prikken groet Bert

 • Hallo,

  De zorgwijzer is voor leden van DVN gratis op te vragen bij de klantenservice van DVN. Er zijn 4 verschillende zorgwijzers.
  U kunt hem ook downloaden via de volgende link: http://www.dvn.nl/voor-u/informatie/zorgwijzers

  met vriendelijke groet;

  Thijs van Vilsteren
  Medewerker Klantenservice/Diabeteslijn Diabetesvereniging Nederland
  033-463 05 66

 • Hallo,

  ik zit bij een praktijkondersteuner,lieve meid,help mij goed,maar als ik een vraag heb over koolhydraten ,voedingssupplementen
  dan weet zij dat jammer genoeg niet,heb gelukkig een diëtiste,maar toch.
  Dat vind ik wel jammer,
  Mijn huisarts,(sinds ik diabeet ben)alles wat ik nu mankeert,
  zegt,komt door u diabetes,of het is neuropathie,zonder onderzoek.
  Heb wel neuropathie,in de voeten en benen,maar toch.

  Bedankt voor de checklist

  Groetjes

 • Waarom vraag je niet een verwijskaart voor een specialist in het ziekenhuis als je niet tevreden bent het is jou lichaam want het is o zo makkelijk om te roepen het komt door de diabetes succes groet Bert

 • De huisarts,wil mij niet doorsturen,al vaak opgestaan dat ik dat wil,maar het blijf nee,
  ben nu naar UZ Gent gegaan,met goedkeuring van de zorgverzekering,zit nu in de molen daar,
  want schijnbaar heb ik niet type 2,maar type 1
  ben 11 jaar geleden zwaar ziek geweest (ruim een jaar in het UZ Gent gelegen)
  aan de alvleesklier,er is een stukje afgestorven.
  Moet nu naar de endricologie,2 juli.
  ze hebben bloed getrokken,ik krijg een MRI van de alvleesklier
  en 28 juli,krijg ik de uitslag,van prof De Vos

  Bedankt voor u reactie

 • maria 1612 ik wenst jou heel veel sterkten en een goeden uitslag op 28 juli groet Bert en nog iets ik naam een andere huisarts jij bent er niet voor hem maar hij is er jou ..

 • Dit is al een oud artikel, maar ik loop wel vaker achter de feiten aan :-)
  Wat herkenbaar.
  Ik ben een paar weken geleden naar de dvk geweest.
  Ik heb precies hetzelfde tegen haar gezegd. Dat ik het gevoel had dat ik een rapport in moest leveren en op mijn kop zou krijgen als de cijfers niet laag genoeg (in dit geval) zouden zijn.
  En ik heb consistent te hoge waardes, ondanks het feit dat men het erover eens is dat aan mijn dieet eigenlijk niet meer gesleuteld kan worden en dan er ook niet zoveel meer kan dan bijna 140 eh insuline per dag wegspuiten.

  Ik merkte dat ik stress aan het opbouwen was, alleen maar omdat ik zo hoog zit met mijn waarden.
  Toen ik me dat realiseerde heb ik mezelf eens ernstig toegesproken, want dat is van de gekke, toch?
  Als ik van mezelf weet dat ik zo gezond mogelijk eet, naar vermogen beweeg en niet rommel met de insuline, dan kan ik zelf weinig meer doen.

  Nu mag ik, na een jaar vragen, toch naar een internist. Mijn huisarts weigerde ook.
  En hoewel aan de ene kant blij, aan de andere kant zie ik op tegen het gevecht omdat ik geen Metformine of cholesterolverlagers (meer) wil slikken. Best mogelijk dat de internist het er niet over zal hebben. Mijn cholesterol gaat

  Ik ben bijna 58 maar voel me soms net dat stoute kind dat bij de rector moet komen.
  Volgens mij doe je dat jezelf aan. Aan de andere kant, waarom voelen zovelen van ons dit dan zo?

  Ik ga dit lijstje eens goed doornemen. Moet over 2 weken naar de internist voor de eerste keer.
  Dank voor de moeite om het hier te posten.

 • Ik heb een goede verpleegkundige, zij zit in de praktijk van mijn huisarts, met haar kan ik ook wel dingen bespreken en zij beantwoordt mijn vragen goed en deskundig. De diëtiste zit daar ook, maar helaas krijg ik de volgende keer weer een andere, de huidige diëtiste gaat wat anders doen, en intussen heb ik nu al de 4e diëtiste sinds ik diabetes 2 heb, daar baal ik wel van.
  Overigens heb ik ontdekt dat de checklist van de zorgwijzer waarnaar de moderator verwijst, ook achterin het diabetesdagboekje van de DVN staat.

 • Mijn ervaring met mijn diabetesverpleegkundige.

  In 2015 brak ik mijn enkel op 3 plaatsen. 5 dagen in het ziekenhuis gelegen en 2 operaties gehad.6 maanden met een externe fixateur gezeten
  Diabetes en neuropathie aan de voeten is niet goed met zoiets.
  Stond volledig onder controle bij de internist en trauma arts.
  Heb besloten om de diabetes controle die periode via het ziekenhuis te laten lopen. Ook doorgegeven aan mijn huisarts. De diabetesverpleegkundige zit in diverse praktijken en is alleen via de assistente te bereiken.
  Toen het tijd was voor de kwartaalcontrole begon ze te bellen. Met haar besproken dat ik het via het ziekenhuis liet lopen zolang ik daar in behandeling was. Ze maakte de opmerking dat het ziekenhuis het niet zo goed deed als zij.
  Na 6 maanden was ik verlost van mijn externe fixateur. Alles was goed genezen.
  Het was tijd voor mijn jaarcontrole. Heb bloed laten prikken en jawel hoor een paar dagen daarna hing de dame aan de lijn of ik wel wist dat ik bloed moest laten prikken. Heb gelijk een afspraak voor dezelfde dag gemaakt.
  Tijdens dit gesprek haar de vraag gesteld waarom ze steeds belde en dat het mijn keuze was om die maanden alles via het ziekenhuis te laten lopen.
  Ze was het er niet mee eens. Ik moest mij aan haar regels houden.
  Met haar besproken wat zij voor mijn diabetes kon betekenen. Ze zei letterlijk dat ze zich niet met mijn diabetes bemoeide, dat wist ik zelf het beste. Ze bemoeide zich alleen met mijn gewicht en voeten. Heb toen de opmerking gemaakt dat op deze manier onze samenwerking niet goed zou zijn.
  Een paar dagen daarna moest ik voor iets anders bij de huisarts zijn en kreeg zwijgend de uitslagen van de jaarcontrole toegeschoven. De uitslagen waren goed. Daarna nooit meer een oproep gehad voor controle.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.