Home Forums Lichamelijke complicaties Hoe herken je macula degeneratie

 • BertR

Hoe herken je macula degeneratie

Als 73-jarige Lada-diabeet werd ik onlangs geconfronteerd met ernstige schade aan het netvlies van beide ogen.
Diabetische retinopathie was de conclusie. Hoewel ik mij behoorlijk heb verdiept in de mogelijke gevolgen van diabetes, was ik tot voor kort niet op de hoogte van de eerste signalen die erop kunnen wijzen dat er iets aan de hand is met je ogen.
Wat mij het eerste opviel, was dat rechte lijnen, bv randen van dakgoten soms een kronkel gingen vertonen. Omdat het doorgaans alleen gebeurde bij het knipperen met mijn ogen, schonk ik er weinig aandacht aan. Er waren immers kort gelden fundusfoto’s gemaakt en die waren OK.
Een tweetal maanden later begon er echter een wat donkere vlek in het gezichtsveld te komen. Dus toch maar eens naar de huisarts. Die was van mening dat de staarvorming in mijn ogen het probleem veroorzaakte. Op mijn verzoek doorgestuurd naar een oogkliniek. Dankzij de wachtlijsten duurde het nog eens drie maanden voordat het definitieve oordeel is geveld. Ernstige macula degeneratie door een combinatie van ouderdom en sterk fluctuerende glucose.
De oogarts zou het liefst zien dat je, als diabeet, onmiddellijk aan de bel trekt, zodra je merkt dat rechte lijnen afwijkingen beginnen te vertonen.
Nu weet ik dat je heel gemakkelijk met de Amsler test de kwaliteit van je ogen zelf kunt testen. Dat had ik graag wat eerder willen weten. Vandaar dat ik die ervaring hier deel.
De oogarts gaf mij ook in overweging om AREDS2-2 oogformule te gaan gebruiken en vooral veel bladgroente, broccoli en vette vis naar binnen te werken. O ja, roken is echt niet goed bij deze afwijking.

Groeten,
Bert

 • @bertr

  Heftig verhaal, dank voor het delen met ons forum. Heb weer wat mogen leren !

  Groet 6feet10

  • henk67

  Ja wat vervelend zeg.
  Dank voor het uitleggen.Ik had er ook nog nooit van gehoord.
  Misschien goed om ook eens in dvn krantje te vermelden ?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.