Home Forums Medicijnen Hoe het komt dat we steeds meer pillen slikken – ook als het niet nodig is

Hoe het komt dat we steeds meer pillen slikken – ook als het niet nodig is

Artikel in NRC 5 april 2019

.
Conclusie – meer bewegen, minder koolhydraten.

Aantal quotes uit het artikel

Medicijnen

Een gezondere leefstijl is de beste remedie tegen diabetes type 2. Toch schrijven artsen massaal – steeds duurdere – pillen voor. Over de mechanismen die maken dat de farmaceutische industrie zich ‘in de pen’ van de voorschrijvende arts blijft wringen. „Wij zijn de stront, zij zijn de vliegen.”

Het begon allemaal met het afhalen van de medicijnen, vlak na de diagnose. Zijn vriendin ging naar de apotheek voor de eerste dosis cholesterolverlagers. „Als hij nu erg veel spierkrampen krijgt, moet uw partner weer even contact met de huisarts opnemen”, adviseerde de apotheker.

Bart Lahr

Bart Lahr (1964) schrok daarvan. Hij was net aan het wennen aan de gedachte dat hij diabetes had. Type 2, de meest voorkomende vorm van suikerziekte. De ziekte was niet onbekend voor Bart. Zijn vader slikte jarenlang er medicijnen tegen, tot die niet meer hielpen. Na tien jaar van pillen moest zijn vader rechtstreeks insuline gaan inspuiten.
Lahr, fotograaf bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, is een buitenmens. Hij woont op een binnenvaartschip en fietst iedere dag drie kwartier heen en terug naar zijn werk. Daar werd hij te moe voor. De arts constateerde een te hoge suikerspiegel. Pillen zouden nodig zijn.
Maar de boodschap over mogelijke spierkramp zette Bart aan het denken. Moest hij werkelijk zulke middelen slikken? Kon dat echt niet op een andere manier? Nee, zei zijn huisarts, het is niet anders. Ook de diabetesverpleegkundige van de huisartspraktijk noemde het een noodzakelijk kwaad.

 

Niet overtuigd

Lahr was niet overtuigd. Hij struinde het internet af, ging boeken over diabetes lezen en stuitte op de denkbeelden van de Leidse hoogleraar Hanno Pijl. Pijl is een bekend voorvechter van een inmiddels breed gedragen medisch inzicht: een gezondere levensstijl is de beste remedie voor diabetes 2. Medicatie moet een uitzondering zijn.
Maar bij de behandeling van diabetes type 2 blijkt de uitzondering regel te zijn geworden: arts en patiënt grijpen in de praktijk naar middelen om de diabetes te lijf te gaan. Bovendien schrijven artsen steeds vaker dure medicijnen voor in plaats van goedkopere varianten.
Vanwaar die voorkeur voor pillen? En waarom schrijft de ene arts vaker dure middelen voor dan de ander?

 

Onderzoek

Onderzoeken aan diëten worden veel minder gedaan. Dat diëten werken, is in Nederland onder meer overtuigend aangetoond door internist Ingrid Jazet. Zij werkt in het Leids Universitair Medisch Centrum en zat in de jongste richtlijnencommissie (2018) ‘diabetes type 2’ voor specialisten. Aan het begin van haar loopbaan deed zij (promotie)onderzoek naar patiënten die ze liet afvallen met speciale dieetvoeding.
„Al na twee dagen dieet daalden de bloedsuikers. De lever bleek meteen minder suiker aan te maken. Voor hetzelfde effect in de spieren bleek enige gewichtsreductie nodig”, vertelt Jazet. „Zelfs bij mensen die al insuline gebruiken, dus zware patiënten, zag je verbetering in de suikerwaarden.” Het promotieonderzoek werd betaald door een particuliere weldoener.

Het gehele artikel (lang) is te lezen via deze link:
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/05/hoe-het-komt-dat-we-steeds-meer-pillen-slikken-ook-als-het-niet-nodig-is-a3955961?

 

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.