Home Forums Ouder van een kind Hoe pakken jullie de zorg op school aan?

Hoe pakken jullie de zorg op school aan?

Ik ben erg benieuwd hoe andere ouders de zorg op school aanpakken als de leerkracht/school niet de handelingen willen verrichten en het kind te jong is om het zelf te doen.
Alle tips en ideeën zeer meer dan welkom. Helaas hang ik helemaal vast met denken en praten met school.

 • Hoi Marjolein,
  Wat vervelend! Wij hebben het inmiddels goed geregeld voor onze zoon (6) op school. Dat heeft wel de nodige moeite gekost. Zo heb ik zelf het docententeam een training gegeven, vervolgens begeleid tot er voldoende vertrouwen was. Opeens wijzigde het medisch protocol waardoor ze niet meer mochten toedienen, mijn vriend heeft zich daar juridisch in vastgebeten. In de tussentijd hadden we medewerking vd directeur en kinderthuiszorg opgetuigd. sinds de zomer in een nieuwe klas met zeer meewerkende en betrouwbare juffrouwen, waarbij we ook de ouders hebben geïnformeerd (ivm traktaties ed) en onze zoon zelf bepaalde dingen laten regelen/uitvoeren.
  En het besluit van de tweede kamer waardoor kinderen met DM1 een plek op school moeten krijgen helpt ook enorm.
  Waar zitten jullie mee? Kan ik iets voor je betekenen?
  Groeten Marjolein

  • Dharma

  Beste Marjolein,

  Wat een vervelende situatie als het niet lukt om er samen uit te komen!

  DVN heeft zich het afgelopen jaar hard ingezet om diabeteszorg aan kinderen onder schooltijd mogelijk te maken. De school is niet verplicht om zelf de diabeteshandelingen te verrichten, maar de school heeft wel degelijk een plicht om met de ouders tot een oplossing te komen. Dat heet zorgplicht. In het pas uitgekomen stappenplan vind je deze zorgplicht terug alsmede welke mogelijkheden ouders en school hebben om samen tot een oplossing te komen (bijvoorbeeld het inschakelen van de wijkverpleegkundige).

  Het ministerie van OCW heeft onderwijszorgconsulenten in dienst waar je gratis gebruik van kunt maken. Zo’n onderwijszorgconsulent kent alle toepasselijke regelgeving en ondersteunt bij het vinden van een oplossing.

  In het stappenplan staan ook de juridische mogelijkheden beschreven indien ouders er niet uitkomen met de school.

  Het complete dossier met handige documenten zoals de factsheet en het stappenplan vind je hier.

  Kun je hier mee verder?

  Ben je lid van DVN? Dan mag je mij altijd bellen als je vragen hebt (telefoonnummer 033 463 05 66).

  Hartelijke groet,

  Dharma Behari

 • Hoi Marjolein,

  Mijn zoontje is 4 en dus ook afhankelijk van een ander.
  De juf kan logischerwijs de klas niet alleen laten, dus wij hebben met school om tafel gezeten wie dat dan wel zou kunnen doen.
  De dame op de administratie wilde dit wel doen. In principe altijd aanwezig en kan haar werkzaamheden makkelijker neerleggen op hem te controleren. Daarnaast zijn zijn eigen juf en nog 2 anderen op info gesprek geweest bij zijn verpleegkundige.
  Wij hebben na 6 weken al een pomp gekregen omdat mijn man ook al 8 jaar DM1 heeft. Heeft jouw kind een pomp of een pen?
  Toen hij nog een pen had heb ik alle controles zelf gedaan omdat wij wisten dat dit tijdelijk was en hij niet wilde dat iemand anders hem hielp. Ik wilde hem die stress dus even besparen.
  Gelukkig was het zowel op het werk als privé mogelijk om minder te gaan werken. Ik werk nu buiten kantoortijden, zodat ik altijd oproepbaar ben voor school. Daarnaast dan ook geen gedoe bij uitjes buiten de deur, die bij zijn school regelmatig voorkomen, ik ga dan gezellig mee (Zijn prik-juf gaat dan natuurlijk niet mee)

  Heb je al gekeken bij Diabetesopschool.nl
  (Waarschijnlijk een open deur, maar toch ;-) )

  Ik ben benieuwd hoe het straks gaat bij jullie :-)

  Groetjes,

  Daniëlle

  • Anoniem
  • Inactief

  School en diabetes. Is vaak een veel lastiger combi dan het zou moeten zijn. Blijf zoeken naar mogelijkheden. Laat je niet met een kluitje in het riet sturen en regel dat wat nodig is voor je kind. Wellicht dat huisarts of diabetesteam ideeen heeft. Probeer eens contact te leggen met de organisatie kinderthuiszorg. Zij komen ook op scholen. Sterkte!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.