Home Forums Zwangerschap Hoe reageert je bloedsuiker op zwangerschap?

Hoe reageert je bloedsuiker op zwangerschap?

Ik wil graag zwanger worden. Hoe reageert je bloedglucose op zwangerschap? Ik begrijp dat deze in het begin juist dalen (veel hypo’s) en daarna juist stijgen? Hoe lang duren deze perioden?

  • Twin

  Klopt in het begin van de zwangerschappen die ik heb gehad had ik veel lage bloedsuikers.( 1e 3 maanden)
  Omdat ik heel strak ingesteld was ( hba1c van 5,0) was het gevaar dat ik een te lage bloedsuiker niet (goed meer) voelde aankomen. Dus prik extra in die periode.
  Halverwege en eind van de zwangerschap gingen mijn bloedsuikers wel wat omhoog.

  • Anoniem
  • Inactief

  In mijn tijd was dat nog niet goed te reguleren, mocht ook eigenlijk geen kinderen, maar met 7 maanden ziekenhuis en 3 weken te vroeg bevallen van een olifantje 59 cm en ruim 9 pond die een maand in de couveuse lag met zijn voetjes over de rand
  Heb ik toch een gezonde zoon, maar jeetje niet voor niets het was een zware tijd
  Maar er is zo veel verbeterd in de jaren, ik zou het nu ook aandurven
  En wat voor suikers je hebt dat merk je wel, laat je goed begeleiden en wees niet al te bezorgd

 • Hoi!

  Tegenwoordig kan je gewoon zwanger worden met diabetes, wel met goede begeleiding in het ziekenhuis.

  Ik ben momenteel 21 weken zwanger (met type 1). In het begin heb je minder insuline nodig, en bij mij werd het na 3,5 maand meer. Ik heb een pomp maar spuit nu bij het ontbijt zo 35eh weg (normaal 10).
  Meer spuiten/bolussen merk je niks van hoor.

  Mijn baby/inwoner is precies qua groei een gemiddeld kind nog gelukkig. en dat met een gemiddeld hba1c van 6,3.

  Als het goed is krijg je van het ziekenhuis een sensor om jezelf nog beter in de gaten te kunnen houden.

 • Hoi!

  Ik ben 35 weken zwanger, heb 24 jaar diabetes type 1 en gebruik vanaf ongeveer een jaar voor de bevruchting een glucosesensor om het HbA1c naar beneden te krijgen. Met die sensor ben ik ontzettend blij en is het me gelukt gedurende de hele zwangerschap de HbA1c’s rond de 6 te houden zonder ernstige hypo’s. Bij mij duurde de periode van weinig insuline nodig hebben en dus lage bloedsuikers ongeveer de eerste 4,5 maanden. Gemiddeld schijnt dit de eerste drie maanden zo te zijn, maar het is bij iedereen anders. Ik ben zelf door goed op mijn eten te letten en te blijven sporten de eerste 6 maanden nauwelijks in gewicht aangekomen. Dit scheelt natuurlijk ook in de insulineresistentie. Daarna steeg mijn insulinebehoefte geleidelijk en nu gebruik ik ongeveer twee keer zoveel als in de eerste maanden. De allerlaatste weken schijnt je lichaam weer minder insuline nodig te hebben omdat de placenta dan minder hormonen aanmaakt die de insulinebehoefte doen toenemen. Ik heb hier tot nu toe nog niets van gemerkt. Wel wordt het de laatste weken steeds lastiger de bloedsuikers na de maaltijden niet te veel te laten pieken. Tot 33 weken was de groei van mijn baby precies gemiddeld maar nu begint hij toch iets te groot te worden. Volgens de gynaecoloog kun je dit gewoon soms niet voorkomen ondanks een goede instelling.

  Ik wens je heel veel succes en sterkte! Het is een hele klus om je bloedsuikers goed te reguleren tijdens een zwangerschap maar het is mij ondanks alles (tot nu toe) erg meegevallen. Ik kon tot aan mijn zwangerschpasverlof gewoon fulltime blijven werken. Ik zou zeker een sensor vragen aan je behandelaars.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.