Home Forums Nieuw met diabetes Hoe snel en veel zakt waarde

Hoe snel en veel zakt waarde

Hoi allemaal,

Ik merk dat ik nog best onzeker ben sinds ik de diagnose DM 2 heb gekregen en met medicatie ben begonnen. Ik slik nu 10 dagen 2x per dag 500mg metformine.
Nou heb ik gister contact gehad met de diabetes verpleegkundige uit de huisartspraktijk via beeldbellen en ze had gevraagd of ik zelf vrijdag en zondag nuchter wilde prikken en 1x na een maaltijd en eventueel als ik dacht dat ik hoog zat omdat ze weet dat ik zelf een meter heb.
Nou zat ik vrijdag op 7,9 en zondag op 8,1 nuchter en zaterdag 2 uur na de lunch op 11,6. Ook heb ik 1x overdag gemeten toen ik merkte dat ik hoog zat (na een eetbui) en zat ik op 16,4.
Het is dus sinds ik met de metformine ben begonnen nog helemaal niet naar beneden gegaan. Nou wil ze overleggen met de huisarts hoe we het aan gaan pakken en hoeveel we omhoog gaan.
Ik vroeg me af of er mensen zijn bij wie het aan het begin niet daalde maar die niet omhoog zijn gegaan met medicatie en bij wie het gewoon wat later ging werken. Ik wil eigenlijk liever niet omhoog als dat niet nodig is.

Mocht iemand ervaring hebben dan hoor ik het graag.

 • De behandeling van diabetes type 2 is gericht op bewegen, dieet en medicijnen. Meer bewegen, minder eten vooral minder koolhydraten ofwel suikers. Obv je andere bericht heb je problemen met het volgen van een dieet. Dan blijven de medicijnen over. Probeer de tips van Chaim te volgen, je hebt de eerste stap op de goede weg immers al gezet.

 • Uiteindelijk vorige week naar 3x500mg gegaan. Moest nu na een week thuis weer 2 dagen kijken (gister en vandaag) zowel nuchter of als ik dacht dat het hoog zou zijn, dan nog een keer extra.
  Ik weet dat je na een week nog niet heel veel kan zeggen maar ook met 3x500mg gaat het nog steeds niet echt naar beneden.
  Ik zat nuchter gister op 7,3 (dat is wel echt lager) maar vanmorgen op 8,9. Ik weet de reden wel van deze hoge waarde want ik had gistermiddag gelijk achter de lunch aan toch weer een eetbui. 2,5 uur (rond 15 uur) na die eetbui zat ik op 16,7 en voor het naar bed gaan op 11,9 (rond 22 uur). Dan zakt het dus echt nog te traag.
  Ze willen dus echt nog een stap omhoog maken.
  Beweging is ruim voldoende zeggen ze. Ik ga ook bewust na elke maaltijd een rondje lopen. Ik heb de mogelijkheid en vind het wel lekker. Het eten lukt de meeste dagen ook echt wel goed alleen blijven 1 of 2x in de week de eetbuien voorkomen. Op die dagen en de dag of 1,5 dag daarna blijf ik dus merken dat ik te hoog zit.

  Blijft balen dat het niet wat sneller bijtrekt want het bewegen gaat goed, het eten op die 1 of 2x per week een misstap na ook.
  Ik (en ook de vpk) had eerder verbetering verwacht.
  Half april gaan we Hba1c prikken omdat ik dan ruim een maand medicatie slik. kijken of dat wat naar beneden is.

 • Maar je ziet dus nu wat er gebeurt en dat is ook een belangrijke stap. Verwacht nog niet te veel van je Hba1c, want dat is een gemiddelde terugblik over de afgelopen drie maanden. Je slikt pas een maand medicatie, dus dat gemiddelde wordt ook nog bepaald door die 1,5 à 2 ‘slechte’ maanden. Houd vol en verlies niet de moed.

  • Bedankt voor je reactie. Ze zeiden tegen mij dat het ook nog persoonsafhankelijk is van hoe lang de rode bloedcellen leven. Dat het gemiddeld 120 dagen is maar dat er ook mensen zijn bij wie ze sneller of iets langer blijven leven en je dus eerder of lager al verschil gaat zien. Of als er wel een groot verschil is dat je dan de HBA1C al een klein beetje ziet zakken. Ik ga maar netjes doen wat ze zeggen.

   Ik heb er (nog) geen verstand van. Neem aan dat ze het met een reden doen. het leek mij ook snel maar deze uitleg kreeg ik. Hij is al wel regelmatig geprikt dus er is wel snel en goed verschil te zien .

 • Mijn diabetesvpk zei dat het ongeveer 3 weken zou duren voordat de glucosewaarden weer wat zouden normaliseren. Ik ben nu ook mijn leefstijl aan het veranderen met veel bewegen en minder suikers eten. Heb ook nog wel eens een eetbui! Diabetesvpk zei dat dat helemaal niet erg is. Je lichaam moet zo wennen aan een nieuw eetpatroon en soms lukt dat even niet.

  Ik gebruik 1x daags insuline en zo nodig nog bijspuiten. Binnen een week ben ik van 17 naar 7 gegaan maar insuline werkt nu eenmaal anders dan metformine. Ik kan ook bijspuiten als ik een eetbui heb gehad en daardoor heb ik minder hoge pieken. Dus het is niet helemaal vergelijkbaar met jou.

  Succes.

  • Het woord insuline is inmiddels al wel gevallen, vooral omdat ik steeds vaker en steeds grotere eetbuien heb en de waardes nog niet zakken.
   Woensdag moet ik weer bloed prikken. Ze blijven het echt flink opvolgen. Ook kalium enz ivm het braken.
   Ik hoop dat het dan wat beter is. Ik meet thuis amper nog want ik voel wel wanneer het te hoog is. Heb geen bevestiging nodig van wat ik al weet.
   ik baal gewoon dat ik zo m’n best doe maar het stoppen met de eetbuien niet lukt en ik gewoon nog steeds veel te hoog blijf zitten met na eetbuien (als ik wel eens controleer) soms waardes boven de 17.

 • Lees het advies van Chaim nog eens na. Je bent veel te streng voor je zelf:

  “Van een diëtiste heb ik een tip gekregen die het voor mij voor altijd makkelijker maakt om veranderingen in mijn eetpatroon aan te brengen en dat ook vol te houden.

  Als jij van jezelf eist dat je stopt met die eetbuien, dan kun je alleen maar jezelf teleurstellen. Daardoor wordt je nog bozer op jezelf en dat uit zich dan in nieuwe eetbuien.

  De tip die ik kreeg was om een kleine verandering in mijn eetpatroon aan te brengen.
  Net zolang totdat die verandering gewoonte wordt en je er niet meer bij nadenkt.
  Pas dan ben je klaar voor de volgende verandering.

  Bijvoorbeeld, als je normaal gesproken een hele Mars opeet…in plaats van te proberen jezelf te dwingen om dat niet te doen, gun jezelf een halve Mars. Dan ontzeg je jezelf niet die Mars, maar je eet wel maar de helft. Voldoet ook in die behoefte om te snoepen, maar is wel de helft minder. Misschien pak je die tweede helft wel na 5 minuten. Maar wees trots op jezelf dat je het hebt weten te scheiden.

  Probeer als volgende stap eens zo’n pot snacktomaatjes. Elke keer dat je iets in je mond wilt stoppen, omdat je boos, verdrietig, gefrustreerd bent….eet je die snacktomaatjes.
  Zelfs de hele pot is beter dan een halve Marsreep.

  Kun je dat, dan heb je weer iets om trots op te zijn. Weer een moment minder boosheid en frustratie.

  Ik ken je eetgewoonten niet, maar het werkt voor veel mensen om iets “slechts” te vervangen door iets “goeds”.
  Het is het gevoel dat je iets in je mond stopt als compensatie.
  Vijf snacktomaatjes voldoen ook in die behoefte. Of een stuk komkommer. Daar moet je bovendien een beetje op kauwen. Dat kan ook helpen.

  Koop een pak volkoren crackers. Neem er daar een van in plaats van een boterham/broodje.”

  • Dit is inderdaad een goed advies.
   Ik snaai nu bijvoorbeeld een hele bak aardbeien leeg, maar dat is altijd nog beter dan een zak tortillachips en 4 witte boterhammen met chocopasta.

  • Bedankt voor je reactie Yvonne.

   ik weet zijn advies en hebt het gelezen. ik blijf dat ook proberen. Ik kan hier natuurlijk niet alles zeggen wat er speelt maar het is gewoon sowieso even lastig om alles vol te houden. De eetbuien komen ergens vandaan en ook daar zijn we mee bezig. Ik zou niets liever doen dan elke keer wat omwisselen. er zijn dagen dat het lukt maar ook dagen dat het totaal niet lukt en die zijn er nog te veel. we weten wat er achter zit maar dat probleem is niet zomaar opgelost.

 • Zo gaat het helaas vaak in de praktijk ,je begint met 1 pilletje dan 2 dan 3 dan weer een andere soort erbij en voordat je het weet zit je aan de insuline en wordt je hoe langer hoe dikker ;-)
  Ik prik al jaren niet meer ,alleen om de 6 mnd hba1c Ik weet dat als ik vreetbuien heb ,mijn suiker te hoog is en als ik op mijn koolhydraten intake let mijn blds oke zijn ! daar heb ik geen bloedsuikerapparaat voor nodig .

  Relax en probeer meer balans te vinden op dagen dat je op je voeding let en geniet van de off dagen (laat het los ) Uiteraard moeten de gezonde dagen overheersen lol .
  Door te gefixeerd te zijn op je waardes ,kan je blds al omhoog schieten en de ene keer valt iets beter dan de andere keer .
  Tip drink veel water als je eens een keer vreetbuien hebt ,dit verlaagt je blds en is de beste natuurlijke bloedverdunner die er bestaat .

  ik eet ipv brood Adkins crackers ,minder koolhydraten ,meer eiwitten .

  en uiteraard heb ik ook mijn off dagen en vreet ik mij onnozel ;-) ,we zijn allemaal maar mensen ! Ik maak me niet meer druk als ik ver in de 20 zit .We hebben een patient die zat altijd in de 30 en geen zichtbare symptomen . ja mensen tuurlijk raad ik dit niet aan en is dit mijn persoonlijke keuze ! Ik doe dit ook niet dagelijks en als ik eens zondig en een uienbroodje of ijs met slagroom etc eet dan geniet ik en smaakt het dubbel zo lekker !!!
  Een diabetes type 2 zal als hij geen medicatie slikt nooit een hypo kunnen krijgen .

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.