Home Forums Bloedsuikerwaarden Hoe snel is HbA1c bepaald door het lab

 • martje

Hoe snel is HbA1c bepaald door het lab

Goeiemiddag,

Normaal ga ik een week van tevoren bloedprikken in het ziekenhuis. Mijn afspraak is op 8 januari. Ik lees net dat de afdeling Bloedprikken op 1 januari gesloten is. Kan ik ook op 2 januari nog gaan of zal ik morgen (vrijdag 29 december) moeten prikken?
Heeft iemand ervaring?

Alvast bedankt.
Marga

  • Jasper

  Als je tijd hebt zou ik morgen alvast gaan dan ben je er alvast vanaf!
  Ik hoorde van mijn internist dat ze het binnen 3 dagen kunnen, maar dat zal per ziekenhuis verschillen denk ik.

  • BJMG

  Beste Marga,
  In mijn ziekenhuis is het: vandaag prikken, uitslag morgen in de computer. Als de arts of DVK een speciale code invoert hoef je niet speciaal te komen voor bloedafname, maar kun je er op wachten. Je krijgt dan ook voorrang bij de afname en je hoeft maar 45 minuten voor je afspraak bij het laboratorium te zijn. Dit kan alleen als er geen andere bloed onderzoeken nodig zijn.
  Vraag het je behandelaar. Deze procedure heet: zorgpad
  Als je behandelaar niet in het ziekenhuis werkt, kan het langer duren.
  Groet BJMG

  • martje

  Grappig, dat lijkt dus per ziekenhuis te verschillen. Morgen komt me erg slecht uit dus gok ik dat 2 januari ook nog wel kan. En dan ga ik vragen of dat “zorgpad” ook in mijn ziekenhuis te regelen is. Scheelt echt als je niet twee keer achter elkaar een uur aan reistijd kwijt bent!

 • Dag “bijdrager”,
  Een hele simpele oplossing………“het lab bellen”.
  Zo simpel kunnen dingen soms zijn hé.

  • Miepie

  @jasper, ik wilde ook nog voor de kerst mijn HBA1c laten prikken, heb het 19 dec laten doen en kreeg gisteren de uitslag, duurde dit keer dus iets langer vanwege de kerst. Ik krijg van mijn ziekenhuis een bericht Als de uitslag bekend is krijg ik een mailtje van het ziekenhuis en kan ik die thuis inzien door in te loggen op het patiëntenportaal.

  • Ben42

  Er zijn meerdere werkmethoden om HbA1c te bepalen.

  Er zijn bepalingsstrips vergelijkbaar met Bg strips waarmee het direct kan, deze zijn kostbaar en zullen in het algemeen niet door een ziekenhuis worden gebruikt.

  Een lab in het ziekenhuis kan de bepaling doen en vaak ook wordt het uitbesteed aan een ander ziekenhuis of een lab buiten het ziekenhuis. Daar zijn dan vaak een paar dagen voor nodig. Meestal is 4 a 5 dagen voldoende, maar zoals al geschreven kan dat per ziekenhuis verschillen.

  Het LUMC in Leiden een werkmethode waarbij je het per post kunt regelen:
  HbA1c, via de post.
  Maar dat moet wel 2 weken vooraf.
  Misschien kan dit in meerdere ziekenhuizen, voor een volgende keer zou je dat kunnen vragen.

  Ben

 • In principe is een HbA1C snel bepaald. Mijn zoon laat bij zijn controles bij Diabeter ook zijn HbA1c prikken en die uitslag hebben we 5 minuten later binnen. Maar hoe het werkt intern bij een ziekenhuis (dus van uitslag lab, naar internist, naar patient) dat weet ik niet, maar dat zou toch niet zo lang mogen/moeten zijn?

  • Ben42

  suikerspin schreef:
  maar dat zou toch niet zo lang mogen/moeten zijn?

  Een groot ziekenhuis doet 20 000 a 40 000 bepalingen per dag. Een losse bepaling zou natuurlijk altijd wel even snel tussendoor kunnen. Nu is het zo dat een HbA1c niet tot de simpele bepalingen behoort, deze kan dus wel tussendoor, maar dat is vaak niet erg efficient.

  Veel kleinere ziekenhuizen besteden een aantal jaar geleden de HbA1c bepaling uit aan een extern lab of een ander ziekenhuis.

  Ook worden in een aantal laboratoria de HbA1c bepalingen ook niet iedere dag van de week gedaan, maar b.v. alleen op maandag, woensdag en vrijdag.

  Zou het om één enkele bepaling gaan en niet om 20 000 dan zou het niet zo lang mogen/moeten duren. Maar bij het volume dat een ziekenhuis normaal verwerkt, dan moeten ze wel het een en ander stroom lijnen en in volgorde doen.

  Ben

 • als ik lokaal bloed laat prikken dan is het 2 dagen later in het ziekenhuis bekend, dus dat kan heel snel, meestal laat ik een week van tevoren bloed prikken.

 • @suikerspin Vermoedelijk houden ziekenhuizen een marge aan zodat ze zeker weten dat de bepaling voor het consult binnen is. Ook in het geval dat de patiënt te laat naar het lab gaat of de HbA1c-envelop te laat opstuurt. Het duurt geen twee weken om een HbA1c te bepalen. Ik heb mij wel eens een week vergist en toch was de uitslag altijd op tijd binnen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.