Home Forums Nieuw met diabetes Hoe snel zie je blijvend effect in daling bloedglucosewaarde?

Hoe snel zie je blijvend effect in daling bloedglucosewaarde?

Hallo allemaal,

Op 17 februari kreeg ik de schok van mijn leven. Diabetes 2.
Mijn HbA1c was 102 en mijn nuchtere waardes waren 12,3
Ik heb dit 1 dag tot me door laten dringen en heb besloten mijn leven radicaal om te draaien.
Ik ben 51 en ben te zwaar.
Ik heb 2 stuks metformine gekregen a 500 mg maar veel doet het niet.
Ik heb een bloedsuikermeter aangeschaft en ben obsessief gaan meten.
Ik ben elke dag 8.5 km gaan wandelen in stevig tempo en merk dat ik meer conditie krijg.
Na veel metingen is mijn gemiddeld mmol nu 9.1 en dat in 11 dagen tijd.
Het gekke is dat mijn nuchtere waardes meestal de hoogste waardes van de dag zijn wat mij toch zorgen baart.
Mijn eten bestaat uit een bakje yoghurt met bessen of een knackebrot met kaas voor ontbijt.
Mijn lunch is meestal ook 1 knackebrod met beleg met koffie zonder suiker.
En in de avond veel groenten met peulvruchten of 70 gram quinoa.
Het gekke is dat ik dit niet zo moeilijk vind omdat de metformine m’n eetlust beperkt.
Ik ben radicaal gestopt met alcohol terwijl ik stevig dronk.

Anyways..

Ben ik op de goede weg? Na hoeveel tijd zie men meestal wat verbetering in bloedsuikerwaardes? En heeft men tips om mijn nuchterwaarden wat te doen dalen?

  • Jaapie

  De behandeling voor type 2 is anders dan type 1, daar kan ik dus niet veel over zeggen. Je lijkt het wel goed op te pakken door veel gezonder te leven.

  Wel kan ik antwoord geven op je vraag over hba1c. Dit is een soort van gemiddelde bloedsuiker over de afgelopen 2-3 maanden. Daarmee is ook meteen duidelijk wanneer je een verschil zal zien: na ongeveer 2-3 maanden. Zelf heb ik in november type 1 gekregen. Mijn hba1c was toen 75. Nu met de behandeling is hij gedaald naar 33. Zo hard kan het gaan. Je kunt zelf ook wel een idee krijgen van wat je hba1c zal worden. Je meet dagelijks meerdere keren per dag je bloedsuiker. Je kunt het gemiddelde over de afgelopen periode uitrekenen. Als dat daalt, dan zal je hba1c waarschijnlijk ook dalen.

  Een gemiddelde van 9.1 komt ongeveer overeen met een hba1c van 75. De richtlijn van 53 waar je onder moet zien komen te zitten, komt ongeveer overeen met een gemiddelde van 7.

 • Net als @jaapie ben ik type 1 patiënt en weet ik niet veel over de behandeling van type 2.
  Misschien kunnen type 2 patiënten op dit forum meer duidelijkheid geven over de effecten van metformine. Overleg dit ook met uw behandelaar. Misschien is de dosis te laag of is metformine niet het juiste medicijn.

  Qua dieet is er denk ik niet veel meer dat u kunt doen om uw bloedsuiker te laten dalen. Voor zover ik het kan inschatten eet u niet veel koolhydraten.
  Door 8.5 km te lopen zorgt u voor voldoende lichamelijke inspanning. Dat doet niet iedereen u na.

  Ik ben geen medicus, maar ik denk dat u wel op de goede weg bent. Zorg dat u dit volhoudt! Succes!

  • Ben42

  Hallo,

  De werkingsduur van metformine is niet zo heel erg lang. Jemoet meer in uren denken dan in dagen. Dit zou ook betekenen dat je relatief snel op een stabiele bloedsuiker uit zou moten komen.

  Normaal gesproken in een gezond lichaam kan het stijgen van een bloedsuiker van een minimum naar een maximum in een half uur plaatsvinden. (Snelle suikers). Een gezond lichaam moet dit in uren weer terug kunnen brengen naar normale waarden.

  Bij een type 2 patient zelfs met medicatie kan deze periode wel langer zijn, maar eenmaal redelijk ingesteld lijkt mij dat een daling eerder veel uren in beslag kan nemen dan meerdere dagen.

  Kost het bij een type 2 patient meerdere dagen om een bloedsuiker naar beneden te krijgen en is het maximum aan medicatie al bereikt dan wordt er veelal overgestapt op het toedienen van insuline.

  Let Op ! Ik ben geen arts, niet bevoegd om medische afviezen te geven en zoals met alles op het internet dient ook dit bericht met een forse scepsis te worden gelezen.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  • Bribri

  Hoi,
  Even over je zorgen ivm hogere nuchtere waardes. Google even naar “dageraad effect” of in het engels “dawn syndrome” Wellicht een antwoord op het ontstaan van de hogere bloedsuikerwaardes tijdens de slaap…

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.