Home Forums Nieuw met diabetes hoe vaak zouden onderzoeken bij een Dokter moeten plaatsvinden?

hoe vaak zouden onderzoeken bij een Dokter moeten plaatsvinden?

Ik kwam 1 jaar geleden erachter dat ik Diabetes Typ 2 had. Ik woonde in Duitsland en ik was verbaasd over de weinige informatie die de dokters me gaven. Eigenlijk zijn er in Duitsland ook opleidingen waar je meer over de ziekte leert ,maar vanwege Corona hebben ze niet plaatsgevonden. Het is in Duitsland belangrijk dat je elke drie maanden naar een onderzoek gaat.
Sinds afgelopen Maart woon ik in nederland. Ik was begin juni bij een dokter voor een onderzoek , er was nog minder informatie verkrijgbar dan in Duitsland en de volgende onderzoek zal nu in december plaats vinden. Is het normaal dat de onderzoeken aleen elke zes maand plaats vind?
Zijn er mogelijkheiden om ergends iets over de ziekte te leren? (Trainings, opleidingen etc). Ik ben 53 Jaar, mijn HbA1c was in September 2020 bij 11,9 en nu in Juni bij 6,7. Ik woog altijd 57 kg en nu nog 52kg waar ik niet zo blij met ben.
Ik ben hovenier en beweeg heel veel. ik neem 2x 1000mg Metformin per dag.

 • Ik denk dat je de nuchtere waarde met de hba1c verward. Je nuchtere waarde is nu meer dan prima; je behandeling lijkt dus aan te slaan.
  In het begin moest ik maandelijks naar de praktijkondersteunster, daarna 3-maandelijks en daarna mocht ik 4 maanden wegblijven en dit keer 5 maanden. Als het minder goed zou gaan dan wordt het ( tijdelijk) frequenter.

  Via google en het diabetesfonds kun je veel kennis opdoen. Door mijn medische werk wist ik al wel redelijk wat, maar het meeste heb ik op internet geleerd.

  Je kunt je zoektocht naar informatie ook opdelen, zodat er niet zoveel tegelijk op je afkomt.
  De informatie kan dan overweldigend zijn.
  Bv:
  -sluit je aan bij facebookgroepen van diabetes2/ fora als deze en stel je vragen
  – lees over voeding icm diabetes2 ( wat is goed en wat niet, wat kun je met mate eten en waarvan veel) Leer wat je veilig kunt eten om aan te komen of niet verder af te vallen en welke voeding een goede invloed heeft op je glucosewaarde.
  – lees wat beweging doet met je lichaam ( wandelen, zwemmen, fietsen) en wat stress doet, of zelfs het weer ( warmte/koude, inspanning)
  – lees over medicatie, wat dat doet, bijwerkingen enz
  -lees over risico’s, complicaties, signalen waar je op moet letten, maar ook over zekerheden en geruststellingen: met dm2 valt over het algemeen goed te leven.

  De informatie is vrij voorhanden via het internet. Maar doe het stapje voor stapje.
  Als je de site van het NHG ( Nederlands Huisartsen Genootschap), Thuisarts.nl , Diabetesfonds ( forum/website/aanmelden nieuwsbrief) gaat doorspitten vind je betrouwbare informatie.

  • dank je wel voor je bericht. Ik heb al veel gelezen, maar er zijn nog steeds vragen. Ik had mijn leven lang een eigen moestuin, eet heel weinig vlees, veel groente, volkorenbrood. alle informatie over diabetes gaat om afvallen en beweging.ik heb te weinig gewicht en beweg de heele dag. Ik ben gewoon een beetje gefrustreerd…. maar dank je voor de tips.

 • Ook geeft de dvn goede cursussen op diverse niveaus, alleen staat er nu niets op de agenda. Dit zal vanwege de vakantie zijn. Maar hier heb je een goed begin: https://www.dvn.nl/wat-is-diabetes/diabetes-type-2. Hoe vaak naar de dokter hangt van je instelling af, voor dat afvallen is wellicht een bezoek aan een diëtist nuttig. In het basispakket zit 3 uur vergoeding per jaar.

  • Bedankt voor je antwoord. Ik ontvang graag alle informatie.

 • Dat je afvalt komt door de metformin, die gaat ten koste van de spiermassa, het bevordert spierafbraak en voorkomt de opbouw daarvan. Gelukkig heb je het niet nodig als je minder koolhydraten eet, dan kun je meteen meer proteïne eten om die spieren terug te krijgen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.