Home Forums Hulpmiddelen Hoera! FGM vergoed

Hoera! FGM vergoed

Het Zorginstituut adviseert de minister positief over de vergoeding van de Flash Glucose Monitoring! Het is ons gelukt! Niet alleen mensen met diabetes type 1, maar ook mensen met type 2 die minstens 4x per dag insuline injecteren (of een pomp gebruiken) krijgen de FGM vergoed. Lees ons Nieuwsbericht hierover voor meer informatie, of kijk het

Youtube filmpje met reacties van betrokkenen!

Net zo trots en blij als wij?

 • Wat betekent dit advies voor de vergoeding van teststrips? Hoeveel krijgen FSL-gebruikers vergoed?
  Wat wordt bedoeld met de ‘kwaliteitscriteria’ en ‘(concrete) behandeldoelen’? Kan de vergoeding stopgezet kan worden als een ‘behandeldoel’ bereikt is?

  • Volgens mij zijn die criteria nog niet zwart op wit gezet. Maar dat zullen dingen zijn als dat je de FGM ook daadwerkelijk gebruikt om hem vergoed te blijven krijgen (en ze niet verkoopt 😉). Wordt later (voor einde tweede kwartaal 2020) bekend en geven we dan natuurlijk door.

   Vergoeding teststrips is bij de eerste categorieën gemaximeerd tot 50 per kwartaal. Wij horen dat dat voldoende is als je continu kunt flashen. Of dat voor deze nieuwe groepen ook zo zal worden weet ik nu nog niet.

   Groetjes
   Inge

 • Gefeliciteerd allemaal :-)

  Hoop dat de fabrikant ze continue in grote aantallen constant kan leveren !

  6feet10

  • Jasper

  Gaat wel snel nu, ik krijg al mailtjes van Bosman of ik geintereseerd ben en me aan wil melden!

  • Je kunt ze ook via DVN Winkel bestellen 😁. Steun je meteen DVN en spaar je punten voor gezonde cadeaus.

    • Ben42

    Je kunt ze ook via DVN Winkel bestellen 😁. Steun je meteen DVN en spaar je punten voor gezonde cadeaus.

    Uit de huisregels gekopieerd.
    Geen promotie
    Plaats geen tekst die bedoeld is ter promotie van producten (waaronder medicijnen, lancetten, pennaalden en infuussets of andere medische hulpmiddelen), websites of diensten. Plaats evenmin (hyper)links naar andere websites, bijvoorbeeld met als doel het maken van reclame voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden of het oproepen tot deelname aan onderzoeken of het tekenen van petities.

    De DVN Winkel is een onafhankelijke leverancier wordt regelmatig weergegeven, ondanks de naam is dit een zelfstandige organisatie.
    OF:
    De DVN Winkel is een onderdeel van de DVN, waarbij de DVN dus geen onafhankelijke partij is als het gaat om leveranciers.

    Welk van de twee het is weet ik niet, maar als ik de huisregels lees; zou ook reclame voor de DVN winkel niet toegestaan zijn.
    Als de DVN vindt dat het de eigen organisatie is, dan moet de DVN ophouden zichzelf onafhankelijk te noemen.

    Mijn vraag aan de DVN, is de DVN en de DVN-winkel onafhankelijk? Of zijn de twee wel afhankelijk van elkaar?

    En draai niet langer om de hete brei.

    Vriendelijke groet,
    Ben

   • Beste Ben42

    Je wilt weten of DVN onafhankelijk is? Of wil je weten of DVN Winkel onderdeel is van Diabetesvereniging Nederland? Voor de zekerheid geef ik je antwoord op beide vragen.

    Onafhankelijkheid DVN
    Diabetesvereniging Nederland (DVN) is een onafhankelijke vereniging en een erkend goed doel met ANBI-status. Als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) moet DVN aan strikte voorwaarden voldoen. Daarvoor zijn diverse gedragscodes opgesteld.
    Bij de sponsoring en fondsenwerving hanteert DVN de volgende uitgangspunten:

    1. DVN is en blijft volstrekt onafhankelijk van de geldgever in het kader van sponsoring en/of fondsenwerving;
    2. DVN staat voor transparantie, jaarlijks publiceert DVN een overzicht met bedrijfsnamen en ontvangen gelden op de website;
    3. DVN accepteert nimmer reputatieschade als gevolg van de sponsoring en/of fondsenwerving;
    4. DVN sluit voor iedere sponsoring een overeenkomst waarin onder andere deze uitgangspunten ondubbelzinnig worden vastgelegd;
    5. DVN maakt geen afspraken op basis van exclusiviteit tenzij de aard van de afspraak dit noodzakelijk maakt.

    Naast Gedragscode Sponsoring en Fondsenwerving volgt DVN navolgende gedragscodes en gedragsregels:
    Gedragscode Geneesmiddelenreclame, inclusief de code publieksreclame voor geneesmiddelen (Stichting Code Geneesmiddelenreclame)
    Gedragscode fondsenwerving en sponsoring Patientenfederatie
    Gedragscode Medische Hulpmiddelen
    Richtlijn werving nalatenschappen IF

    DVN Winkel versus DVN
    1. DVN winkel is een winkel van Mediq
    2. Mediq heeft een overeenkomst met DVN REGIE BV (aparte entiteit maar 100% eigendom van Diabetesvereniging Nederland)
    3. De waarde van de overeenkomst is gelegen in het feit dat Mediq de merknaam DVN kan gebruiken en dat deze winkel exclusief bestemd is voor de leden van de vereniging.
    4. De vereniging kan volgens mij wel degelijk reclame maken voor DVN winkel!!
    a. Klant is verzekerd van kwalitatief goede producten (denk aan de discussie in het verleden over de meters)
    b. DVN staat er achter
    c. De revenuen die voortkomen uit DVN winkel zijn direct en indirect bestemd voor DVN

    Overigens is de allerbelangrijkste bron van inkomsten van DVN nog steeds de contributie van onze leden. Dáárom is het ook zo van belang dat iedereen die diabetes heeft lid wordt!

    Hopelijk is het nu duidelijker, hoe ingewikkeld het eigenlijk ook is.

    Groetjes
    DVN

  • Erik07

  Eindelijk………. Wat mij wel verbaast is dat nergens in de publikaties wordt gesproken over bestaande gebruikers van FGM. Kunnen die dus vanaf nu simpel hun facturen declareren bij hun zorgverzekering en wel zonder tussenkomst van hun huidige behandelaar? Dat zou wel terecht zijn. Het is juist aan de beschikbare onderzoeksresultaten van deze groep gebruikers te danken dat er nu een positief besluit is gevallen! (om maar niet te spreken over hun bereidheid om de bijbehorende hoge kosten voor de sensors jarenlang voor eigen rekening te nemen)

  • Je hebt wel een machtiging van je behandelaar voor nodig. (Is geen probleem voor je: jij bent al ervaren gebruiker.)
   Zo werkt dat nu eenmaal bij de zorgsector in ons land.

  • henk67

  Wat een geweldig nieuws !!

  Dank aan al die mensen die zich hiervoor hebben ingespannen.

 • Dit is echt geweldig nieuws! :-D En voor alle diabeten die insuline-afhankelijk zijn.
  Voor zover ik heb begrepen, moet je wel een voorschrift hebben van je behandelaar om de FSL vergoed en geleverd te krijgen.
  Ik denk dat morgen bij heel veel internisten en dvk’s de telefoon roodgloeiend zullen staan!

 • Ik snap iets niet ondanks dat ik al 39 jaar diabeet ben, type 1, en goed oplet maar ik lees in het bericht van de DVN :

  “mensen met diabetes type 1, maar ook mensen met type 2 die minstens 4x per dag insuline injecteren”

  Nu snap ik het niet meer, type 2 en dan ook wel insuline afhankelijk? Dat is toch type 1 dan ?

  Wie praat mij bij?

  • Type 2 patiënten kunnen na verloop van tijd insulineafhankelijk worden. Tabletten werken dan niet voldoende meer. Van type 1 is alleen sprake als door een auto-immuunreactie de bètacellen in de alvleesklier afgebroken zijn. Dat is bij deze type 2 patiënten niet het geval.

   • @ drentscheAa

    Ja, type 2 mensen kunnen na verloop van tijd type 1 worden. Maar dan pas krijg je e.e.e.a dus vergoed. Niet als je “gewoon” type 2 bent. Want er valt met pillen op korte termijn weinig te regelen.( pilletje d’r bij, pilletje d’r af )

    Want zeg nou zelf, de meesten onder ons zijn toch “begonnen” als type 2 ?
    Ik wel en na een half jaar begon het spuiten.

    Want ik denk niet dat je pillen gebruikt en ook nog 4x spuit……………….

   • Want zeg nou zelf, de meesten onder ons zijn toch “begonnen” als type 2 ?
    Ik wel en na een half jaar begon het spuiten.

    Want ik denk niet dat je pillen gebruikt en ook nog 4x spuit……………….

    Nee, dit is incorrect. De oorzaak is totaal anders, en dus ook niet met elkaar te vergelijken.
    Type 2 mensen, kunnen nooit type 1 worden. Tenzij hun immuunsysteem in één keer de insulinecellen gaat vernietigen. Maar in principe is dit niet het geval.

    Wat wel het geval is, is dat type 2 insulineafhankelijk gaat worden en dus dezelfde acties moet doen als iemand met type 1.

   • Ok. Maar waar het mij om gaat is dat als je alleen pillen gebruikt je denk ik niet de zaak vergoed krijgt. Op dat ogenblik “ontbreekt” het 4x spuiten. Dat is het punt dat ik wil maken. Dus ik begrijp dat het 4x spuiten essentieel is. Wat voor type je ook hebt.

   • Nee, met alleen tabletten krijg je de FSL niet vergoed. Voor patiënten die alleen tabletten gebruiken, heeft de FSL weinig nut. Zij prikken al niet vaak hun bloedsuiker.

    Wat Stuggesjoerd zegt over het onderscheid tussen type 1 en 2 klopt. Type 1 patiënten beginnen niet als type 2. De auto-immuunreactie is echt het essentiële verschil tussen type 1 en 2. Daardoor kan type 1 ook in het eerste halfjaar niet met tabletten behandeld worden. Bij insulineafhankelijke type 2 is die immuunreactie er niet, maar heeft de insulineafhankelijkheid andere oorzaken, zoals ongevoeligheid voor insuline waardoor de insulineproductie door de alvleesklier niet meer voldoende is.

 • Heel blij mee omdat ik het vrij kostbare Freestyle-systeem tot nu toe zelf betaalde (€ 60,- per twee weken), maar ik was en ben er erg tevreden over. Binnen de lijntjes blijven wordt veel makkelijker zo. De metingen verricht ik met mijn android telefoon waarmee dat probleemloos verloopt op elk moment van de dag. Totaal geen last van de plaksonde op mijn arm.
  Well done DVN!

  • Dank jullie wel voor de bedankjes! Het zou heel tof zijn als alle mensen die ons werk zo waarderen ook mee willen helpen om dat mogelijk te blijven maken. Het fijnst is lid worden én blijven. Maar ook een donatie of nalatenschap is super welkom.
   Wij zijn niet zo goed in vragen om hulp/steun. Maar zonder leden was dit nooit gelukt, dus nu ‘durven’ we het wel☺️. Mocht je interesse hebben, kijk dan even op Help DVN

 • H

 • Mooi werk en fijn dat de groep gebruikers met vergoeding zo uitgebreid wordt. Nog een tip voor de mensen, die de sensor zelf al betalen. Destijds viel ik in de groep die toen de vergoeding kregen, terwijl ik hem zelf al eerder betaalde. De laatste factuur van oktober heb ik toen – met de artsverklaring- opgestuurd naar de zorgverzekeraar met het verzoek om evenredig vanaf 28 november de vergoeding toe te kennen. Dat heeeft de Ohra keurig gedaan.

  • Ben42

  Hehe eindelijk, met een hele grote zucht :-) ;-) :-)

  Nu ligt hier bij het forum een taak om de nieuwe gebruikers te begeleiden bij het gebruik van de Free Style Libre.

  Een voorzet van een aantal belangrijke aspecten :
  – Verwachtings- management.
  – Meetresultaten.
  – Huidirritatie/huidallergie/de pleister.
  – Machtigingen, bestelmogelijkheden en hoe dit te regelen met de ziektekostenverzekering.
  – Problemen met de sensor en de leverancier. (Abbott en/of diabetesleverancier).

  Ik hoop dat de DVN wat structuur in deze zaken wil brengen. De draden over deze onderwerpen zijn vaak veeeeel te lang voor de nieuwe bezoeker.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Ja en dan ook de wachttijd van 24 uur toevoegen: eerst de sensor aanbrengen en pas na 24 uur activeren. Ik weet nog goed hoe teleurgesteld ik was toen de eerste dag de uitslagen zo’n zooitje bleken te zijn.

 • Iedereen blij, wij ook! Eindelijk!
  Toch wil ik de realiteit niet uit het oog verliezen,
  Ondanks alle vreugde, zit ik nog met de vraag, vergoeding, toch met terugwerkende kracht voor alle patiënten die hem zelf betaald hebben? En echt niet zonder konden?? Personen, gezinnen die een karig bestaan lijden omdat ze 120,00 euro per 4 weken
  betaalden om veilig te kunnen werken enz. enz. Dat valt toch wel te regelen? Het Zorg Instituut heeft veel te lang gewacht
  om dit te vergoeden, mensen nodeloos laten lijden! dat is algemeen bekend!!!!
  Dan komt de voorzitter van het zorginstituut nog op een filmpje, dat het allemaal zo geweldig is en promoot de DVN om er lid van te worden.
  Ik kreeg hier toch een vreemd gevoel bij hoe goed bedoeld ook….
  DVN, en nog even de puntjes op de I zetten!!!!!……….

  • snaphetniet

   ik ben het geheel met je eens ik heb 5 jaar lang de sensor zelf betaald en begrijp me goed ben dolblij dat dit nu is geregeld maar enige compensatie zou toch ook wel op zijn plaats zijn.
   Er word uiteraard met enorme blijschap op gereageerd maar wat te doen met de afgelopen jaren.
   Toen de vergoeding voor de beperkte groep werd goed gekeurd is er toch ook gecompenseerd.
   Marco

  • mack

  Top DVN, ik ben zo blij dat jullie dit eindelijk voor elkaar gekregen hebben! Ik ben blij voor iedereen die ermee kan gaan leven!
  5 jaar en 1 maand heb ik de FSL gebruikt (en zelf betaald), maar in november ben overgegaan op een nieuwe pomp met gekoppelde sensor – de minimed 670G! Op 10 december mocht ik mijn pomp voor het eerst in de ‘automodus’ zetten!
  En op de 12e werd bekend dat de FSL m.i.v. 10-12-2019 vergoed worden!
  Voor mij net te laat, maar mocht het niet goed lukken met de gekoppelde sensor van de minimed 670G, dan weet ik dat ik nu met een gerust hart terug kan naar de FSL!
  Super, jammer dat het ZiN daar zó lang voor nodig had!

  • Nicolet

  Mijn beide kinderen (ouder dan 18, studenten dus nog geen echt inkomen) gebruiken resp. 5 jaar en 2 jaar de fsl. Een fikse kostenpost in de afgelopen jaren, maar ik ben blij dat het mogelijk is geweest.

  Vrijdag gebeld met de behandelaar om te vragen wat er moest gebeuren om in aanmerking te komen voor de vergoeding uit het basispakket. Daar hadden ze nog geen antwoord op als het ging om mensen die de fsl al gebruikten.

  Nu lees ik dat je een machtiging moet hebben van de behandelaar. Wat moet daar in staan?

 • De zorgverlener moet op het (tijdelijke) aanvraagformulier voor FGM verklaren dat er bij verzekerde geen sprake is van het gebruik van een insulinepomp die kan communiceren met een rt-CGM device.

  Wat mag ik me daar bij voorstellen? Dat ik met mijn MiniMed 640G kan fluiten naar vergoeding? Terwijl CGM helemaal niet vergoed wordt en ik ook geen CGM gebruik omdat ik het niet zelf kan bekostigen?

  En wat houdt dat verplichte educatie programma in dat je moet volgen? Of is dat gewoon een instructie bij je diabetesverpleegkundige?

  Er zitten nog een hoop haken en ogen aan deze uitspraak van ZIN. Eerst nog maar ‘es zien dat het écht voor iederéén met intensieve insulinetherapie vergoed wordt…

  Aanvraagformulier

  • Goede vragen! In het rapport van het Zorginstituut is die voorwaarde helemaal niet terug te vinden. Het zou toch raar zijn als gebruikers van de 640G om die reden geen FSL vergoed krijgen?

   • Zou zeker raar zijn DrentscheAa! Ik denk dat het een “oud” aangepast formulier is en nog gebaseerd is op de voorwaarden voor de 4 groepen die tot voor kort wél voor vergoeding in aanmerking kwamen. Daar was namelijk het gebruik van FGM i.c.m. een insulinepomp met RT-CGM functie, uitgesloten voor vergoeding. Later is daar door ZiN een addendum aan toegevoegd. Lees het hier.

    Er staat o.a.: “Sinds eind 2018 is het na intensieve gesprekken met het Zorginstituut, zorgverzekeraars en zorgverleners ook mogelijk om een vergoeding aan te vragen voor de FGM in combinatie met de insulinepomp met RT-CGM functie. De voorwaarden voor het aanvragen van de vergoeding van de FSL worden hierop aangepast.”

    Ik mag toch aannemen dat dit addendum ook nu van toepassing is?

    Het zorgt wel voor verwarring en vertraging, want mijn diabetesverpleegkundige wil dit natuurlijk eerst uitzoeken.

  • KarinVL

  Fantastisch nieuws! Eindelijk!

  Zelf gebruik ik de FSL sensoren meer dan een jaar en ben er erg blij mee.

  Sinds een tijdje laat ik versie 2 uit Duitsland overkomen. Dankzij de alarmfunctie die bij deze sensoren zit ben ik van 65% binnen doelbereik naar 75% binnen doelbereik gegaan. Een groot verschil, wat ik in het dagelijks leven ook echt als positief ervaar.

  Nu de vergoeding voor sensoren rond is in Nederland, zou het natuurlijk fijn zijn om hier gebruik van te kunnen maken. Via de leveranciers in Nederland wordt echter alleen versie 1 geleverd en dat voelt voor mij als een stap terug.

  Hebben jullie tips hoe hiermee om te gaan? Is er een mogelijkheid dat zorgverzekeraars ook de sensoren uit Duitsland kunnen laten komen?
  16 december 2019 om 12:37

 • Op Facebook lees ik al diverse berichten van mensen die een 640G pomp gebruiken en dus NIET voor vergoeding in aanmerking komen!

  • eymey

  @sugababe: Inderdaad. Hier ook een Medtronic 640G gebruiker in huis, en dus ook gedoe over de vergoeding.

  @DVN, na alle lofzang, opnieuw een item bij BNNVara “Kassa” over hoe blij we allemaal wel niet zijn en hoe lang dit heeft moeten duren, etc. :

  Waarom lezen we nog helemaal nergens uitingen van jullie, in samenspraak met de initiatiefnemers van “sensorvergoeding”, waarin jullie je verbazing hierover uitspreken en dit zo snel mogelijk recht proberen te krijgen?

  Het móet bijna een misverstand zijn (ook na eerdere rectificaties hieromtrent voor de 1e groep).

 • Ik ben uiteraard blij met de nieuwe fase waarin ook type 2 mee mag doen. Het lijkt mij, 1x Lantus en 3 x novorapid en meerdere metingen per dag, een verbetering omdat ik straks weet of ik omhoog of omlaag ga (de hele prik- en meetsessie overslaan), maar kort na elkaar twee keer uit lezen; ook ’s nachts wanneer ik het niet vertrouw (i.pl.v. uit bed, handen wassen, prikken, stripje vullen), bij anderen eten, bij een restaurant meten in een niet handige toiletruimte. Even uitlezen en weten hoe je ervoor staat. Dat is nu hopelijk ook voor mij binnen handbereik.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.