Home Forums Behandelaren Hoeveel eenheden insuline spuiten jullie per dag?

 • Bente.r

Hoeveel eenheden insuline spuiten jullie per dag?

Beste,

Mijn internist heeft mij aangeraden om mijn hele verhouding langwerkend (tresiba) versus kortwerkend (novo rapid) om te gooien. Ik had te veel nachtelijke hypo’s wat haar zorgen baarde.

Nu merk ik echter (zoals altijd gebeurd is met de novo rapid) dat mijn lichaam er veel minder goed op reageert en dat mijn bloedsuikers per direct stijgen.
Ik spuit nu dan ook zo’n 40 eenheden kortwerkend per dag. Wat voorheen maximaal 10 was.

Vroeg me af hoe het bij jullie gaat!

  • Jasper

  Ik spuit 17 eenheden Lantus en zo rond de 25 eenheden Novo Rapid.
  Dat gaat over het algemeen vrij aardig.

 • De verschillende soorten insulines hebben een werkings tijd van 6 tot wel 48 uur, en geen mens is gelijk want de omstandinheden variēren. Man/vrouw & soort werk & leeftijd, gewicht enz. Dus eenheden insulines vergelijken is bijna niet te doen.
  In de 30 jaar dat ik insuline spuit heb ik mede diabeten ontmoet die dagelijks gecombineerde insulines van 20 t/m dik boven de 200 eh gebruiken dus vergelijken lijkt mij niet zinnig.

  Het is moeilijk om goed ingesteld te raken en dit is frusterend want 1 + 1 hoeft geen 2 te zijn ?

  Blijf in contact met je arts (bellen/mailen) om goed ingesteld te worden want dan voel jejezelf vele malen beter.

  Sterkte, groetend 6feet10

 • Ik gebruik 6 eenheden tresiba en gemiddeld 12 eenheden fiasp per dag. De internist en diabetesverpleegkundigen willen dat ik 5 eenheden tresiba gebruik, maar dan blijf ik door de nacht heen stijgen en kom ’s morgens hoog uit, wat ik niet wil. Ik vind mijn manier van spuiten prettig, omdat ik in de regel ’s nachts stabiel blijf en bovendien maar drie keer per dag hoef spuiten; tussen de middag spuit ik niet. Ongeveer anderhalf uur na het ontbijt zak ik en neem al wat eten, tussen de middag weer en als ik beweeg nogmaals, en dat is over de dag meer dan genoeg.

 • Bente,

  help even wat bedoel je nu precies met:

  “Mijn internist heeft mij aangeraden om mijn hele verhouding langwerkend (tresiba) versus kortwerkend (novo rapid) om te gooien.”

  Geef eens wat meer details. Bijvoorbeeld.

  1.Wanneer(tijdstip) gebruik je Tresiba?

  Ook ik gebruik tresiba ( eerst 24E nu naar 20 E ) en heb toch in de nacht wel eens een (bijna) hypo.
  Ben inmiddels wel aan het minderen maar dat duurt een paar dagen voor je dat resultaat ziet.
  En ik vang de maaltijd dus op met Novo-Rapid. ( 8-12 E )

  Maar na 38 jaar diabeet stel ik mij zelf gewoon in……….

   • Bente.r

   Hi Gottfried!

   Om dat stukje even toe te lichten:
   Ik spoot eerst 32 tresiba, maar kreeg daar ’s nachts te veel hypo’s door wat mijn internist zorgen baarde. Ik spoot daarentegen zo goed als geen novo rapid. Dus ik bedoel de verhouding tussen hoeveel langwerkende en kortwerkende insuline. (Meer lang is minder kort bij mij, en minder lang is meer kort. dus vandaar een verhouding)

   Ze zei dat het handig was om de tresiba naar 20 te doen en dan te ontdekken hoeveel novo rapid ik nodig zou hebben (ik heb in mijn verleden nog nooit goed gereageerd op wat voor kortwerkende insuline, en dat wist ze ergens in haar achterhoofd wel). Dus dat zijn we gaan proberen, en inderdaad zoals voorheen reageerde ik super slecht op novo rapid en had het een omgekeerd effect (i.p.v. dat je bloedsuiker daalt kon ik letterlijk een schema maken dat als ik 4 spuit ik 7 punten omhoog zou gaan in bloedsuiker). De internist raadde op haar beurt aan om gewoon door te blijven gaan, en mijn lichaam te laten wennen aan de nieuwe insuline. Dus ging ik steeds meer spuiten, wat voor mij heel onwennig en verkeerd voelt. Dus daarom ook deze vraag hoeveel anderen spuiten.

 • Toen ik novorapide had spoot ik 24/20/22 en langwerkende 26 eh.
  Novorapide bezorgde mij helaas extreem branderige pijnen bij het inspuiten
  Overgestapt op de insuman rapide.
  Hier heb ik helaas wel meer van nodig en ook de langwerkende is omhoog gegaan ik zit nu op 26/20/26 kort werkende en 32 langwerkende lantus.

  Ik heb zelden hypo’s en zit ook bijna nooit meer boven de 10.

  • Frankvo

  Als novorapid niet goed werkt probeer dan een een apidra of humalog. Verandering van insuline doet eten.

 • He frankvo

  Apidra geprobeerd. Was zelfde brandende pijn helaas.
  Blijkbaar kan ik niet tegen de ultrakort werkende.

  En eten is de eerste maanden na de wisseling hetzelfde gebleven.
  Hou me echt aan de schema’s.
  Maar ivm het heftig aankomen, ben ik nu alleen nog maar hoofdmaaltijden aan het gebruiken. Tussendoortjes pak ik niet want wil niet nog meer moeten spuiten en nog meer aankomen.

  De insuline die ik nu heb is blijkbaar echt eentje uit vroegere tijden en daarbij was gewicht toename van +30 heel gewoon, daarom is toen ook die ultrakort werkende (novorapide en apidra) op de markt gebracht, werkt beter in eetschema’s en zorgt voor minder vet ophoping. Is me door de DVK verteld.

  Maar heb hier iets gelezen dat ik zeker morgen ga navragen. Dan ga ik weer naar mijn team.

 • Ik spuit dagelijks 52 eenh levermir in de avond voor het slapen gaan. Overdag spuit ik novorapid maaltijd gericht gemiddeld 5 a 10 eenheden.
  Na verloop van tijd vind het zelf wel uit wat het *beste* voor je werkt hypos kunnen ook komen door verkeerde eetpatronen of te weinig eten. Ik ben in de afgelopen 5 jaar 1 keer wakker geworden door een hypo, ik heb altijd dextrose tabletten bij me liggen op mijn nachtkastje, in mijn jas of buideltas.
  Zoals al eerder gezegd geen diabeet is het zelfde.

  Ben je ooit weleens naar dietist geweest ?

 • Ik slik 2dd metformine 850 mg en 4 x 30 mg gliclazide.
  Insuline instelfase sinds vandaag verhoogd.
  Ik spuit savonds 32 eenheden Tresiba (200eh/ml).

 • Ik gebruik drie maal daags novo rapid waarbij ik het zelf regel hoeveel ik spuit want, dat mag ik van de dvk.
  in de avond spuit ik tresiba en die zit tussen de 30 en 40E, als ik bv al laag zit met scannen dan ga ik niet de hoeveelheid spuiten die zij wil namelijk 48, ik krijg dan de hele nacht een hypo.
  Mijn hab1c is al flink gedaald sinds ik het zo doe, als ik mij aan de regels zou houden zit ik elke nacht in een hypo.
  ieder mens is anders en is niet te vergelijken.

 • Ik gebruik:
  3x daags metformine 500mg
  1x daags Glimepiride 6mg
  1x daags tresiba 120 EH

  Daarnaast in februari gestart met novorapid (bij maaltijden en voor bijspuiten). Gemiddeld 120-150EH per dag. Lijkt wel of het niet aanslaat. Bijspuiten moet vaak al met minimaal 25-30 EH.
  Gewicht gaat sinds de start ook omhoog, terwijl eetpatroon juist beter is geworden. Gebruik nu sinds 2 weken ook de freestyle libre sensor om inzicht in de suikers te krijgen.

  Gelukkig a.s. dinsdag weer overleg met internist. Bloedwaarden online al kunnen inzien. Hba1c wel verbeterd van 84 naar 64 maar nog steeds te hoog.

 • Dat is een forse verbetering in je Hba1c, maar waarschijnlijk ook de verklaring voor je toename in het gewicht. Je plast minder koolhydraten uit nu je beter bent ingesteld.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.