Home Forums Bloedsuikerwaarden Hoge bloedsuikers bij warm weer

Hoge bloedsuikers bij warm weer

Hi allemaal :)

Mijn naam is Daniëlle. Ik ben al diabeet sinds mijn 5e levensjaar (nu 25). Tijdens temperatuur schommelingen (wintersport/huidige temperaturen in NL) schieten mijn bloedsuikers zó de lucht in!!

Nu was mijn idee, de insuline werkt niet optimaal, dus heb ik nieuwe insuline besteld. Ook nieuwe systemen geprobeerd… eigenlijk alles! Maar mijn bloedsuiker blijft constant ‘hoog’ (boven de 10).

Op internet staat wel dat de glucose stofwisseling anders is met dit weer… echter snap ik dat niet zo goed! Is er iemand met dezelfde ervaring en mogelijke tips? Bedankt alvast!

Liefs,

Daniëlle

  • Wat fijn bedankt!

   Alleen als het niet de bloedbaan ingaat.. waar gaat het dan wél naartoe?? Omdat mijn bloedsuikers maar hoof blijven wordt het ook niet later opgenomen.. of wordt het dan opgeslagen in de vetcellen?

   Groetjes,

   Daniëlle

   • Insuline wordt niet opgeslagen in de vetcellen. Ik verwacht dat de insuline die niet in de bloedbaan opgenomen wordt, afgebroken wordt in het onderhuidse weefsel.

 • Vaak hebben diabeten bij warm weer last van lage bloedsuikers. Daarom is veel informatie op internet daarop gericht, ook het artikel van DVN dat door @6feet10 genoemd wordt, maar dit is wel van belang:
  Zweet je door de warmte maar drink je te weinig? Dan werkt de insuline juist minder goed; door de uitdroging, gaat de insuline moeilijker je bloedbaan in.

  Ik heb zelf ook meegemaakt dat mijn bloedsuikers door het warme weer constant hoog bleven. Dat kan erg lastig zijn om op te lossen. Het bleef voor mij altijd een kwestie van trial-and-error, met behulp van veel tijdelijke basaalprofielen en meer bolussen.

  • Wicky

  Hoi Danielle,

  Ik heb precies hetzelfde!!
  Met warm weer schieten mijn waardes omhoog, ik kom gerust aan een waarde van 13 tot 18…

  Inderdaad zijn veel artikelen gebaseerd op juist lage waardes… Ik ben nog steeds zoekende naar een oplossing en drink echt voldoende water. Ik meet vaker dan normaal en dien soms extra insuline toe. Ik merk wel als ik weer even uit de zon ga / naar een koelere omgeving zoals binnen dan gaat het binnen ongeveer 2 uur weer beter en is die meer gedaald.

  Herkenbaar dus.

  Groetjes Wicky

  • Oh Wicky, wat fijn om te horen! Natuurlijk super naar en lastig voor u!! Alleen ik had echt het gevoel dat ik de enige was… dus herkenning sterkt mij hierin ook al :)

   Het is zo frustrerend he?! Het gevoel dat je ook niet weet wanneer je nou wel, of juist niet extra moet bolussen..

   Ik blijf hoop houden dat het snel voorbij is hihi.

   Liefs!

    • Wicky

    Hi Danielle,

    Misschien is het een optie eens met elkaar in contact te komen om tips en ervaringen te delen?

    Ik hoor het graag van je. Of je mag me een pb doen via Facebook als je dat hebt (Wicky Boschker). Ik hoor het wel

    Groetjes Wicky

  • BertR

  In de meeste gevallen is er toch sprake van dehydratie als je glucose omhoog schiet.
  Toegediende insuline kristaliseert onderhuids en die kristallen worden geleidelijk door het weefselvocht opgelost en in de bloedbaan gebracht. Dehydratie kan/zal dit proces verstoren en is in sommige gevallen zo van invloed dat de glucose behoorlijk stijgt. In zon’n situatie zit er niets anders op dan koelen, veel drinken en zonodig bijspuiten is dan wel nodig.

  Een ander aspect dat nog wel eens wordt vergeten is de invloed van zonnebrand. Daardoor kan het lichaam in een stress-situatie komen waardoor sommige diabetici hoge bloedsuikers krijgen. Goed insmeren, een hoed en een zonnebril zijn een must voor deze groep. Dit kan je ook in de winter overkomen tijden het skiën!

  Probeer ook de spuitplaats zo weinig mogelijk aan de zon bloot te stellen en zo koel mogelijk te houden.
  Dit voorkomt dat de kwaliteit van de insulinekristallen afneemt.

  Groet,
  Bert

 • We hebben je oproep ook gedeeld op de Facebookpagina van DVN. Daar komen ook nog interessante tips op binnen, Danielle. Je kunt ze hier bekijken: Facebook DVN.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.