Home Forums Bloedsuikerwaarden Hoge bloedsuikerwaarde nuchter

 • Junior

Hoge bloedsuikerwaarde nuchter

Ik (man, 44 jaar) heb sinds 4 jaar Diabetes 2 en slik Metformine (1×500 bij ontbijt en 1×1000 bij diner). Desondanks dat en sporten blijft mijn bloedsuikerwaarde nuchter aan de hoge kant (9.0). Mijn Hba1C daarentegen is redelijk goed (48).

Ik zou graag mijn bloedsuikerwaarde nuchter meer naar beneden krijgen, maar dat lukt niet en frusteert mij behoorlijk. Ik let op eten en sport regelmatig.

Wie heeft er bruikbare tips ?

  • Anoniem
  • Inactief

  Mijn ervaring is dat het alleen op pillen lastig is om juist die nuchtere waarde omlaag te krijgen. Sinds ik met pillen alleen de waarden niet meer onder controle kon houden, ben ik 1 keer per dag langwerkende insuline gaan spuiten. Ik reageer al goed op een kleine hoeveelheid, het eerste dat daalde was mijn ochtendwaarde. Voor de waarden na maaltijden is Lantus niet ideaal, die heb ik nog niet op orde. Overleg het maar eens met je behandelend arts.

 • @junior
  Hoge bloedsuikerwaardes kunnen allerlei oorzaken hebben. Het juiste eten en voldoende bewegen is niet altijd genoeg.
  Ik heb sinds de diagnose in 2007 nog geen nuchtere waarden onder de 10 mmol/l gehad.
  Kan het zijn dat jij het Dagenraad fenomeen hebt?

  @mir69
  Pillen werken bij mij inderdaad ook helemaal niet meer. Ik zit nu tussen de 13 mmol/l en de 17 mmol/l nuchter.
  Mijn Hba1C was bij de laatste check 92.

  Zodra de uitslag van een fundusfoto verwerkt is en de dvk weer aanwezig is, zal ik voor ’s nachts 10 eenheden langwerkende insuline moeten gaan spuiten, naast Glimeperide 6mg in de ochtend.

  Ik voel overdag een hypo te laat aankomen….hoe gaat dat als je slaapt?

  • Ben een man van 66 en heb diadetes type 2.Ik slik 1×850 Metformine ’s morgens en 2×1000 Metformine ’s middags en s’avonds.
   Daarbij slik ik ook nog 3x daags Gliclazide 80mg.
   Mijn bloedsuiker is nuchter 9.1 en soms 8.8.Schommelt soms ook naar de 10.3.
   Heb gehoord dat deze waarden aardig acceptabel zijn.Hou het zelf wel in de gaten.Voel mij verder lichamelijk bijzonder goed.
   Mij HBA was 78 en is gezakt naar 64.
   Ik prik mij niet op vaste tijden.Hooguit 1 of tweemaal per week.
   Ben verder gepensioneerd.Heeft iemand dezelfde ervaring.

 • Ik heb geen verstand van medicijn gebruik bij diabetes. Ik spuit insuline. Een nuchtere waarde boven de 8 is voor mij te hoog. Ik streef naar een waarde tussen de 5 en de 8. Bij het slapen gaan streef ik naar een waarde die hoger is dan 6 en lager dan 9. Ze zeggen dat je met een mooie 8 naar bed moet gaan. Maar ja, dat is voor ieder persoonlijk weer anders. Meestal lukt mij om die waarden te halen maar dat gaat ook weleens fout.

  • Miepie

  Mijn verhaal lijkt een beetje op dat van jou, toen ik nog alleen medicijneen gebruikt zat ik nuchter ook altijd hoog ’s morgens, en ik gebruikte ook 2 x 500 metformine en 4 x 80 mg gliclazide, die gebruik ik nog steeds, daarnaast 1 x 500 mg metformine tussen de middag en 2 x 500 g metformine ’s avonds.
  Ik spuit nu ’s avonds om 22.30 uur 14 eenheden levemir en daardoor dalen mijn waarden ’s morgens aanzienlijk.
  Voor mij werkt het wel om met een waarde van 8 te gaan slapen, soms ben ik bang dat ik te laag zit en dan eet ik ’s avonds meer dan nodig is omdat ik niet onder die 8 wil gaan slapen, maar 10 of 11 vind ik dan weer te hoog aalhoewel ik ook dan ’s morgens een redelijk lage waarde heb

 • @ Chaim; als ik nachts een hypo krijg merk ik dit negen van de tien zelf. Kan niet meer slapen en word daardoor wakker. Op de manier hoe ik wakker word weet ik al voldoende.
  Standaard staat op mijn nachtkastje ook een klein flesje met suikercola.

  De ene keer dat ik het niet merk, dan merkt mijn man het en hij helpt mij altijd daarbij. De laatste keer dat ik zijn hulp nodig had was 4 weken geleden.
  daarvoor was het 1,5 jaar geleden dat hij mij nachts moest helpen.

  Het vreemde is dat ik de ene keer bij een waarde van bijvoorbeeld 1,9 nog zelfstandig die maatregelen kan treffen die nodig zijn, terwijl de volgende keer ik bij 3,4 al hulp van buitenaf nodig heb.

  Hopelijk heb je hier wat aan.

  Succes!

 • @racingbike
  Exuses voor de late reactie.
  Ik spuit inmiddels Levemir.
  Ben begonnen met 10 eenheden voor het slapen gaan.
  Na 2 dagen is dat opgehoogd naar 14 eenheden en morgen komen er nog twee bij.
  Mijn nuchtere suikers zakken, maar zijn nog rond de 12. Ik moet niet veel lager dan 8 gaan zitten, weet ik uit ervaring.
  Ik slaap heel onrustig, sinds ik spuit. Maar of dat daarvan komt, weet ik niet.
  Ben altijd al een slechte slaper geweest en heb perioden waar ik meer wakker ben dan slaap.
  Ik ben nog geen week bezig, dus het is nog wat vroeg dag om conclusies te trekken.

  Ik merk wel dat ik echt om de 3 uur iets moet eten en dat als ik dat oversla, ik een hypo begin te krijgen.
  Ik merk dat vooral aan het opgejaagd worden als ik ergens mee bezig ben. Voor ik dan de link naar een hypo leg, zijn we al een poosje verder.
  Omdat je ’s nachts niet actief bent, vroeg ik me af hoe je een hypo dan voelt.

  Bij mij begint dat trouwens al bij rond de 6, omdat ik altijd hoog zit. Meestal boven de 9.

  • Anoniem
  • Inactief

  Ik heb ’s nachts zelden een hypo. Als ik er 1 heb, word ik daar gewoon wakker van. Tegen het eind van de middag heb ik nog wel eens een hypo omdat we altijd laat eten, rond 19.30u. Mijn lunch neem ik meestal rond 13.30u. De tijd ertussen is gewoon te lang. Met een kleine snack rond 16.00u is dat opgelost.

  Sinds ik op 18E Lantus zit, die spuit ik in de vroege ochtend rond 06.30u samen met een tablet glimepiride, zijn mijn nuchtere waarden meestal redelijk goed. Een enkele uitzondering daargelaten. Wel merk ik rond 03.00u in de nacht een kortdurende stijging op tot rond de 10-11. Ook als ik gewoon rond de 8-8,5 ga slapen.

  Het enige dat mij nu echt stoort, zijn de maltijdpieken die vrij lang aanhouden en die vooral zorgen dat ik nogal eens in pijnlijke situaties geraak door het vele plassen. Na de maaltijden hang ik zo drie uur of langer rond de 15. Om het vele plassen op onmogelijke momenten te verminderen heb ik mijn internist gevraagd om een ultrasnelle insuline om incidenteel te kunnen corrigeren als ik op pad wil en er geen toiletten zijn. Ik ben inmiddels banger voor hypers dan voor hypo’s door dat vele plassen. Ik drink inmiddels bijna niet meer als ik weet dat ik weg moet en ik mijd dan ook koolhydraten. De internist leek het beter om dan voor elke maaltijd wat maaltijdinsuline te gaan spuiten ipv van incidenteel te corrigeren. Temeer er een stijgende tendens in mijn waarden zit. 18 mei heb ik daarover een gesprek met mijn diabetesarts die hier in Duitsland de doorslaggevende stem heeft in wijzigingen in de behandeling. Mijn laatste HbA1c was netjes 48.

 • je schrijft niks over je voeding. Heb je al koolhydraat arm geprobeerd, alleen dan weet je meer.
  Bij is het de sleutel tot een normale nuchterwaarde. en lagere langetermijn en lagere cholesterol.

  • MennoW

  Het beginnende verhaal ging over een hoge ochtendwaarde en een normale HBa1c. Ik heb het ook een Hba1c van 50 en een ochtend suiker van 9,2. Als ik google op dageraad fenomeen kom ik de verklaring tegen dat de lever suiker afgeeft of dat de lever met ander dingen bezig is en de glucose niet kan opslaan als glycogeen. Hebben meer mensen ervaring hiermee? En ik loop al een paar jaar bij een diabetisch verpleegkundige en slik 1500 mg metformine.

 • Hallo allemaal ik heb eigenlijk dezelfde vraag.
  Ik weet nu ongeveerd een jaar dat ik DB Type 2 heb, en altijd als
  ik mezelf controleer zit ik boven de 10.

  Dit terwijl mijn HBa1c de laatste meting 46 was (ik kom van 90).

  Als ik het goed begrijp is HBa1c toch een gemiddelde waarde ?
  Als de gemiddelde waarde zo goed is, hoe kan mijn glucosewaarde als
  ik meet dan echt altijd te hoog zijn ?

  Om gemiddeld zo goed te zitten zouden er dan toch ook momenten moeten zijn
  dat ik te laag zit om ‘goed’ uit te komen ??

  Ben vorige week bij een dieëtiste geweest, en die had niet veel aanmerkingen
  op mijn huidige voedingspatroon. Ik moest wel hier en daar wat schuiven, en
  ik eet nu minder volkorenbrood dan voorheen.

  Ook heb ik geen overgewicht, ik ben ‘dankzij’ de diabetes zelfs 12 kilo afgevallen.

  Gisteravond zat ik na 1,5 uur hardlopen op 9.1. Vanochtend op 10.2 en twee uur
  na het ontbijt (2 x volkorenbrood met leverpasta + 1 glas melk en 500 mg metformine)
  zit ik op 15.6 !.

  Ik moet wel zeggen dat ik gisteren voor het eerste dit jaar weer heb gesport na een
  vervelende griep, en twee weken geleden een voedselvergiftiging op de koop toe.

  Ik moet nu 2 dagen een curve prikken en aan de hand daarvan gaat de diabetesverpleegkundige overleggen met de arts.

 • Hallo,

  Ook ik heb hier vragen over.

  Ik heb diabetes type 2. Sinds anderhalve/twee weken ben ik begonnen met een koolhydraat arm dieet wat op zich best goed gaat en lekker is. Ik heb vervolgens ook een glucose meter aangeschaft zodat ik de waarden beter kan bijhouden en kan zien of alles inderdaad verbeterd. Kwam vandaag binnen dus gelijk even gemeten toen ik net wakker was (en dus nuchter) en ik mete toen 9.6. Daarna m’n koffie gedronken, gebakken eitje gehad, m’n smoothie en toen avond eten en vervolgens heb ik m’n 1000 mg Metformine ingenomen. Anderhalf uur later weer gemeten en toen was m’n waarde 9.1. Opzich niet super slecht (zat vaak tussen 10 en 13 nuchter en 16 tot 19 niet nuchter), zit dus vooruitgang in.

  Nou is m’n vraag, hoe kan het dat m’n nuchtere waarde zo’n 3.5 punten boven de “normale” waarde ligt, en waarom is die hoger dan m’n niet nuchtere waarde (die zo’n 1.5 punten te hoog is)?

  Ook heb ik sinds ik begonnen ben met dit dieet dat ik ’s nachts veel meer en vaker moet plassen en ik me gek zweet in bed, word drijfnat wakker alsof het hartje zomer is. Heeft dit iets met elkaar te maken en zo ja, heeft iemand advies?

  • Hallo AprilShan,

   Als je ’s nachts badend in het zweet wakker wordt, dan zou ik mezelf even prikken om te kijken wat je bloedsuikerwaarde is.

   Veel plassen duid vaak op een hyper
   Heb je dan ook veel dorst ?

   Het zweten is eigenlijk een symptoom dat meer bij een hypo past volgens mij.

   Gr.
   Rob

 • Nou ik heb de curve (verdeeld over twee dagen) naar mijn diabetes verpleegkundige
  en de diëtiste gestuurd. Ook heb ik bijgehouden wat ik allemaal gegeten heb.

  Heeft iemand hier nog op- of aanmerkingen over ?

  Deze was als volgt.

  Dinsdag 06/02

  Nuchter: 13.3

  Ontbijt – (06:40):
  2 sneetjes volkoren brood met pindakaas
  1 glas halfvolle melk
  1 x metformine 500 mg.

  07:40
  1 kop koffie zonder suiker/melk

  10:15
  1 kop koffie
  1 mandarijn
  Blds: 15.3 (eigenlijk per ongeluk gemeten moest pas V.M).

  Voor het middagmaal: 14.9
  12:30
  1 broodje kaas
  1 broodje pindakaas
  1 x metformine 500 mg.

  14:45
  1 mandarijn

  Voor het avondmaal: 10.1
  18:45
  1 bord snert

  Ik heb daarna om 19:15 anderhalf uur hardgelopen
  en toen ik thuis kwam was mijn blds: 9.1
  Na het douchen heb ik een banaan gegeten
  en 1 x metformine 500 mg ingenomen. (Ik doe dit altijd na de
  training omdat ik anders last van mijn maag krijg).
  09:00
  1 kop koffie zonder suiker/melk
  10:00
  1 glas Coca Cola Zero

  Woensdag 07/02
  Nuchter: 11.6
  07:00
  2 broodjes leverpastei
  1 x metformine 500 mg
  1 glas halfvolle melk

  Na ontbijt: 15.8
  10:00
  1 mandarijn
  1 kop koffie
  12:30
  1 broodje kaas
  1 broodje leverpastei
  1 x metformine 500 mg
  Na het middagmaal: 13.4
  14:45
  1 opkikker kip
  1 mandarijn
  19:00
  Stamppot boerenkool
  1 x 500 mg metformine
  Griekse yoghurt
  Na het avondmaal: 10.1
  21:00
  1 kop koffie
  22:30
  1 glas coca cola zero
  Voor het slapengaan: 8.4

  Best wel hoge waardes dus :(
  Wat mij opvalt dat na het eten volkorenbrood mijn bloedsuiker behoorlijk de lucht in schiet.

  Hoe kunnen mijn geprikte waardes bijna altijd boven de 10 zijn, terwijl mijn HBa1C heel
  netjes is ? HBa1C is toch een gemiddelde over 10 weken ?

  • Roelof

  ik zou mij hier niet zo druk over maken,Volgens mij doe je het allemaal goed
  overleg met jou arts of diabetesverpl.kundige of er voor jou misschien insuline een oplossing is

  • Tompoes

  Klinkt misschien een beetje betweterig maar je zegt zelf dat je na het eten van brood hoog komt te staan, misschien eens iets anders proberen? Dit is iets wat ik in ieder geval eens zou uitproberen. Ik kan bijvoorbeeld aardbeien, pruimen, en blauwe bessen eten zonder te pieken maar mandarijnen of sinaasappels zetten mij rustig op 11 of zo. Volkorenbrood trouwens ook en daarom eet ik (goed uitgezocht want niet alles is lekker) iedere dag 2 koolhydraatarme boterhammen en dat gaat wel goed. Ik vind dan ook overleg over evt insuline zoals Roelof zegt wel heel kort door de bocht. Natuurlijk kan zoiets een oplossing zijn voor sommige mensen maar als ik jou was (ik heb ook diabetes 2) zou ik toch eens uitzoeken van welk voedsel je zo hoog komt te staan. Ik weet heus wel dat ik makkelijk praten kan want ik heb geen idee wat het is om insuline te moeten spuiten of tabletten te slikken voor diabetes…..

   • Roelof

   Heb je al eens een dag en nacht curve gemaakt, dit levert misschien een beter
   inzicht in je HBA1C op, en zou dit eventueel je wat geruster stellen

 • Hallo Tompoes,

  Ik vind je helemaal niet betweterig hoor. Alle input is welkom.

  Na de laatste curve is het mij inderdaad ook duidelijk geworden dat ik behoorlijk
  heftig reageer op volkorenbrood.
  Ik ga het ook proberen te vervangen door koolhydraatarm brood.
  Alleen met twee boterhammen kom ik de dag niet door als ik aan het werk moet.
  Normaliter eet ik ’s ochtends al twee boterhammen, en ’s middags weer.

  Maar daarmee blijft mijn vraag staan:
  Hoe kunnen mijn geprikte waardes bijna altijd boven de 10 zijn, terwijl mijn HBa1C heel
  netjes (46) is ? HBa1C is toch een gemiddelde over 10 weken ?

  Je kunt gemiddeld toch niet goed zitten als je altijd boven de 10 zit als je zelf prikt ??

  De diabetesverpleegkundige kon me hier ook geen antwoord op geven, ze zou erop terugkomen.

  • Tompoes

  Ik kom ook de dag niet door op 2 boterhammen hoor maar toch laat ik mij niet verleiden tot het meer eten van brood. Het is niet altijd even handig maar ik neem altijd een bakje mee met bijv 2 gekookt eitjes of een salade met wat zalm of makreel, dat zijn dingen die goed vullen. Wat betreft jou HBA1C…..een hele goede tip van Roelof ik heb dat zelf in het begin ook regelmatig gedaan.

 • Gewoon een glas kraanwater met een schijfje citroen of komkommer erin is erg verfrissend en stopt de honger gevoelens. Gember thee ook, als alternatief, heeft me goed geholpen om de neiging van een botterhammetje pakken tegen te gaan. In middels eet ik helemaal geen brood, alleen de havermout ontbijtcrackers van Bolletje.

 • Even weer een kleine update. Ik eet nu een aantal maanden koolhydraat en dat doet mijn waarden veel goed.
  Bij mijn laatste controle was mijn HBA1C zelfs 34 ! En als ik mijn bloedsuiker meet zit ik nu 9 van de 10 keer onder de 8, zelfs vaak rond de 6.5.

  Ik loop nu alleen tegen een ander lastig probleempje aan.
  Door de verbeterde waarden ben ik mij ook fitter gaan voelen.
  Hierdoor heb ik zin gekregen om weer meer te gaan sporten.

  Ik liep al één keer per week een intensieve intervaltraining van 8 à 9 kilometer,
  maar ben nu ook weer begonnen met duurlopen. Dit zijn meestal afstanden van 9 tot 12 kilometer.

  Afgelopen donderdag kreeg ik een flinke hypo na de training en hebben mijn trainster en een trainingsmaatje mij naar huis moeten brengen omdat ik niet meer in staat was zelf auto te rijden. Ik had tussendoor 2 dextro’s genomen, maar dat was blijkbaar niet voldoende. Na twee glazen ranja en een half blikje cola ging het na een half uurtje wel weer goed. Mijn waarde zat hierna op 7.1.

  De week ervoor had ik ook 11 kilometer hardgelopen zonder problemen, alleen toen zat mijn waarde bij thuiskomt ook aan de lage kant, 4.1.

  Hebben jullie nog tips om mij waardes op peil te kunnen houden tijdens en na het hardlopen? Op trainingsdagen hoef ik nu nog maar 2 x 500 metformine te slikken ipv 3 x 500.

  Groeten,
  Rob

  • Diabète en 11 km rennen dat is top prestaties, hoedje dat ?? ik kan niet eens de trap oplopen tot de eerste verdieping zonder pijn !!
   mijn hele lichaam brand

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.