Home Forums Bloedsuikerwaarden hoge suikerspiegel na sporten

 • GeeGee

hoge suikerspiegel na sporten

Hallo, ik kom er niet meer uit. Ik ben 53 en weeg 65
Ik heb sinds 2 1/2 jaar diabetes type 2.Ik gebruik 1 metformine 500 mg. Ik heb mezelf aardig weten aan te passen en ben meer gaan bewegen, in de zin van veel lopen. Ik ben van 69 naar 60 kilo gegaan en van een Hb1Ac van 57 (of hoger, voor het werd ontdekt) naar 45-47.Mijn nuchtere waarde zit altijd rond de 8. Sinds november 2019 ziekte van Graves ( te snelle schildklierwerking) erbij gekregen en 10 kg afgevallen, tot 50 kg. Inmiddels na medicatie 15 kg aangekomen. Sinds een paar maanden ben ik nog actiever geworden en ga zelfs naar de sportschool.
Nu heb ik al weken dat ik na het sporten een hoge waarde krijg, rond de 12 of 13.Ook na een geadviseerde cooling down gaat hij niet hard naar beneden. Dit is zeer demotiverend, kan beter niet sporten is mijn reactie naar de buitenwereld. Mijn POH kan er eigenlijk niet zoveel mee nog.
Heb pas een curve van 3 dagen gedaan en kom best hoog uit steeds na de sport. Hb1Ac is tot mijn schrik naar de 57 gegaan. Ook demotiverend.
Alle hulp is welkom, ik kom er niet meer uit wat ik moet doen
Hoor heel graag reacties

 • Ingewikkeld met twee van die aandoeningen met hormonen. De stijging kan veroorzaakt worden door de stresshormonen die vrijkomen tijdens het sporten. Het algemene advies is dan inderdaad die cooling down of kortwerkende insuline bijspuiten. Daar heb jij dus niet veel aan. Bij de website van Bas vd Goor stichting staat dat je met verdere vragen met hen contact op mag nemen. Wellicht hebben ze een beter advies dan die van mij: een rustige sport zoeken.
  info@bvdgf.org met als onderwerp Vraag aan prof. dr. Henk Bilo

   • GeeGee

   Dank je wel Yvonne voor je reactie
   Ik ga gelijk even kijken bij Bas vd Goor of ik hier iets verder mee kan komen.
   Het is ook niet echt en zware sport die ik doe, dus best apart
   idd lopen paar km of wat lichte fitness, want nog niet zo lang geleden begonnen en schouderblessure of thuis zoals net 45 minuten zumba online.

 • Zou je tzt nog willen terugkoppelen wat voor advies ze geven en of je er wat aan hebt gehad?

   • GeeGee

   jazeker dat zal ik doen.
   heb de mail er gelijk uitgestuurd vanmorgen
   bedankt voor je interesse
   gr gea

   • GeeGee

   Hallo Yvonne
   ik heb bericht ontvangen.
   Vraag is via Bas van de Goor doorgestuurd naar Internist Henk Bilo. super blij mee, gelijk bericht naar POH en huisarts verstuurd. zal ik eronder bij vermelden

   Je bent relatief jong voor iemand met type 2 diabetes, en tenzij je heel kort bent, ken je eigenlijk ook niet echt overgewicht. Je gewicht is fors op en neer gegaan mede in samenhang met je schilklierfunctie, en ondanks alle inspanningen lukt het je op dit moment niet om met sporten de glucoses goed onder controle te krijgen. Voordat ik zou willen concluderen dat je hoge glucoses een optreden in relatie met het sporten, is het misschien goed om een stapje terug te doen en je af te vragen wat voor een soort diabetes je nu eigenlijk hebt.

   Het is namelijk niet onmogelijk dat je een LADA hebt (zie bijvoorbeeld: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/soorten-diabetes/wat-is-lada en https://www.dvn.nl/wat-is-diabetes/andere-typen-diabetes/lada ). Mensen, die een dergelijke “Latent Autoimmune Diabetes of the Adult” hebben, beginnen vaak op een relatief vroege leeftijd met een beeld passend bij type 2 diabetes, maar omdat het eigenlijk om een zich traag ontwikkelende vorm van type 1 diabetes gaat, verliest het lichaam in een voor iedere persoon ander tempo het vermogen om (voldoende) insuline te maken. Opvallend is ook, dat ongeveer een kwart van deze mensen ook een schildklierfunctiestoornis ontwikkelen.

   Als het echt een LADA blijkt te zijn, dan kun je sporten wat je wilt, maar is je belangrijkste probleem een insulinetekort. Ik zou met je eigen hulpverlener contact maken en hem / haar mijn antwoord voorleggen. Dit kan goed worden uitgezocht, en is heel belangrijk voor je. Blijkt het uiteindelijk géén LADA te zijn, dan moeten we natuurlijk verder kijken, maar dit is echt de eerste stap die genomen moet worden.

   Hopelijk kun je iets met dit antwoord. Ik hoor graag hoe het verder gaat. Ook als het geen LADA is, dan is het op jouw leeftijd en bij dit HbA1c wel degelijk van belang om de glucoseverlagende medicijnen op te hogen. Als je daarnaast ook een normale BMI hebt, dan is het maar de vraag of metformine bij jou overigens enig effect heeft.

   Hartelijke groet, Henk Bilo

   Hallo Petra,

   Ik zit toch best wel beetje, mede ook nog meer door de corona, met mijn hogere Hb1Ac van 57.
   Heb in de regelmaat een waarde van 12-13 na bv zumba, ook na een Collins down van een kwartier.
   Heb mijn vraag, zie hieronder gesteld aan een diabetesforum welke mij doorstuurt naar Bas van de Goor foundation. deze heeft mijn bericht weer doorgestuurd naar Internist prof.dr.Henk Bill.
   Deze heeft mij een uitgebreid antwoord doorgegeven waar ik graag aandacht voor wil.(LADA)!!!!. zou jij deze info willen doornemen en overleggen met Jaccobien en ingaan op het verdere antistoffen-bloedonderzoek.
   Kun je mij hier zsm over bellen? deze week?
   dank je wel

   gr Gea Steunenberg

 • Fijn dat je zo snel een uitgebreide reactie hebt gekregen. Hopelijk pakken je eigen behandelaren het advies net zo snel op.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.