Home Forums Bloedsuikerwaarden hoge waardes 2 uur na het ontbijt

hoge waardes 2 uur na het ontbijt

Ik sta even voor een raadsel en de praktijkondersteuner en mijn diëtist ook. Misschien kunnen jullie mij helpen.
Ik moest een week curve prikken. Is goed gelukt. Maar daaruit bleek dat mijn nuchtere waardes eigenlijk wel ok waren zo rond de 7. Maar twee uur na het ontbijt (ik heb dan al die tijd niets gegeten en gedronken), is mijn waarde verdubbeld of soms wel meer.
Nu sta ik vroeg op, altijd om 5 uur. Ga met de fiets en twee bussen en een stukje lopen naar mijn werk. Start om 7 uur.
Zodra ik op mijn werk ben prik ik dus opnieuw en dan schrik ik. Ik gebruik tabletten en spuit Victoza.
Ik snap er niets van, mijn praktijkondersteuner en diëtist ook niet.
Iemand een idee?. daarna zakt alles weer netjes en rond 10 uur staat het meestal ergens rond de 9…..
Komt het omdat ik zo vroeg opsta? Staat mijn lichaam dan misschien nog in de nachtstand of zo???

Groetjes
Natasja

 • Ik gebruik geen tabletten heb type 1 maar had ook dit probleem met het avond eten de dvk zei dat dit mogenlijk een tragere stofwisseling kon zijn en dat je insuline dan gaat werken terwijl je voedsel nog niet is opgenomen hypo en als het voedsel word opgenomen is de insuline uitgewerkt hyper

  kan me voorstellen dat je ook bij tabletten eerst een tijdje nodig hebt om het in je bloed te laten komen en dat het dan pas werkt dus eigenlijk al eet als je medicatie nog niet werkt miss eens vragen aan je dvk ben geen arts maar denk dat dit een reden kan zijn

 • @ Natasja12; lastig. In elk geval begin je nuchter goed. Wat van belang is wat voor ontbijt je neemt.
  Hiermee bedoel ik of je suikerhoudende producten op je brood neemt. Indien dit zo is, is mijn advies om eerst een boterham met kaas te eten (langzame koolhydraten) en daarna je boterham met pasta/jam of wat dan ook.

  Wat drink je bij het ontbijt? Thee/koffie met suiker? Indien dit zo is probeer de suiker dan te vervangen door zoetjes.

  Mijn vermoeden is dat je de Victoza in de avond spuit. Omdat je nuchter netjes opstaat is mijn advies om dit voorlopig zo te laten.

  Met wat voor waarde geef je je over aan “Morpheus zijn armen?” 5.00 opstaan is vroeg. (Mijn lichaam wordt wakker tussen 4:00 en 5:00 uur.)
  Doe je dit al lang? Indien ja, dan zou je lichaam daaraan gewend moeten zijn.

  Mijn vermoeden is dat het mogelijkerwijs iets met je ontbijt te maken kan hebben.

  Ik hoop dat je wat hebt aan mijn adviezen. En bij verdere vragen rustig stellen.

  (heb ruim 45 jaar Diabetes type 1 op de “teller.”)

  Suc6!

  • Anoniem
  • Inactief

  Je geeft aan dat je nog niet ontbijt. Als je dan wél actief bent, kan je lever daarop reageren door glycogeen af te geven, dat is een in dat orgaan opgeslagen vorm van glucose. Normaal gesproken zou je lichaam dat dan weer met insuline opvangen, maar dat kan vanwege diabetes niet/onvoldoende.
  Je zou alvast een volkoren cracker met hartig beleg kunnen proberen of iets anders wat zo’n 10 gram trage koolhydraten heeft. Doordat je dat verbruikt doordat je actief bent, zal je glucose er niet van moeten stijgen. En je lever hoeft geen glycageen te gaan afgeven, want er is glucose aangevoerd.
  Het kan ook zijn dat je Dawn syndroom hebt. Dawn staat voor dageraad en het betekent in goed nederlands gewoon dat je het bioritme van een ochtendmens hebt, alleen omdat het bij diabetes voor hogere waarden in de ochtend zorgt, is het dan ineens een syndroom. Dat was voor mij 1 van de redenen om op de pomp te gaan (ik heb DM1 en moeilijk instelbaar) omdat ik daarmee goed die stijging kan ondervangen. Hoe dat bij DM2 zit, weet ik niet zo goed, beter met je internist overleggen.

 • hoi Natasja,

  Lastig. Ik eet ’s morgens 2 volkoren boterhammen met hartig beleg. Echt geen zoetigheid! Als ik dit wel doe zijn mijn waardes veel hoger.
  Is het mogelijk dat het reizen wat stress veroorzaakt? (haasten, aansluiting halen) Hierdoor gaan je waardes ook omhoog.
  Zelf heb ik een pomp, maar ’s morgens heb ik de dubbele hoeveelheid insuline nodig voor hetzelfde aantal koolhydraten als ’s avonds. Ik weet niet of jij met tabletten hier invloed op kan hebben, voor het geval jij ook ’s morgens meer hulp nodig hebt.
  Heel veel succes!

 • Dank alvast voor de antwoorden die ik tot zover heb gekregen!
  Even voor de goede orde….. Ik ontbijt wel in de ochtend voor ik naar mijn werk ga. Iets over vijven aan het ontbijt. Met een beker thee zonder iets er in, een glas water, 2 bruine boterhammen met hartig beleg. Soms afgewisseld door magere Franse kwark met vers fruit.
  De Victoza spuit ik in de ochtend.
  Het vroege opstaan doe ik al jaren. En in de vakantie wordt ik ook zo vroeg wakker, omdat het gewoon in mijn ritme zit….. helaas.
  Ik moet nu deze maand en volgende maand een week lang een curve bij houden met alles waardes en wat ik dan heb gedaan/gegeten.
  In Januari moet ik weer naar de praktijkondersteuner en als dan de waardes nog niet goed zijn wordt ik doorgestuurd naar de internist.
  Ik heb geen auto doe alles lopen en op de fiets, en sport 3 keer in de week (1 uur fysio alle fitness apparaten die er zijn en dat zijn er nog wel wat :), dan nog een uur aquarobics en in het weekend golf ik nog.) En dat alles naast mijn fulltime baan in het basisonderwijs.

 • Ik heb datzelfde rond 17.00 uur en voor het slapen gaan.
  Daar helpt geen dichtspuiten met insuline aan. Die bloedsuikers blijven hoog.
  Ik eet om 12.30 uur twee volkorenboterhammen met hartig beleg en drink een kop thee zonder iets.
  Daarna niets tot 16.00 uur en dan drink ik weer een kop thee en een havervlokkenkoekje.
  Tegen 17.00 uur zit ik rond de 17 mmol/l en vaak hoger. Dan zakt het in de loop van de avond en tegen dat ik om 22.30 naar bed ga, is het soms rond de 20 mmol/l.
  Ik heb de diagnoses gastroparese en prikkelbare darm gekregen, dus mijn spijsvertering is een rommeltje en zal dat ook blijven. Daar helpt ook geen dichtspuiten aan.
  De diëtiste vindt dat ik niets meer aan mijn dieet moet wijzigen. Ik eet geen “zware” kost.

  Het is iets dat ik accepteer.
  Nuchter zit ik goed, ik heb geen grote pieken en dalen meer (meestal) en die uitschieters die neem ik maar voor lief.

 • @ Natasja12; dat is lastig. Je eet je ontbijt en na de inspanningen word je later “beloond” met een waarde die boven de 10 ligt. Gelukkig gecorrigeerd dit zich later weer, maar toch..

  Misschien dat het aan de combinatie van pillen en de insuline kan liggen. Wellicht dat je aan de praktijk ondersteuner kan vragen of hij/zij kan zien in de literatuur voorhanden wanneer na inwerking de Victoza begint te werken.

  Blijkbaar loopt dat niet geheel synchroon met de behoefte van je lichaam.

  Hoe liggen de waardes voor de rest van de dag?

  Suc6!

  • Anoniem
  • Inactief

  Oeps, dan had ik verkeerd gelezen. Tja, in de ochtend kan de insulinebehoefte hoger liggen (wat ik al noemde met Dawn syndroom) maar wat je daar bij DM2 aan kunt doen, weet ik niet zo goed. Hopelijk kan de praktijkondersteuner je helpen, en anders denk ik dat de internist er wel raad mee zal weten. Ben wel benieuwd naar de tips die hier mss nog volgen. Kan altijd weer leerzaam zijn.

 • het kan dus ook de andere kant op slaan. Na een veel te drukke dag op mijn werk (eerst nationaal schoolontbijt, toen vlug naar Naturalis om Trix te bewonderen en activiteiten te doen met de kleuters, nog een sportinstuif in de middag. Kinderen vonden het allemaal prachtig maar ik werd me toch om 17 uur een partij beroerd….. waarde 4. fijn dat het weekend is.

 • Twee uur na het ontbijt zijn mijn waardes ook behoorlijk hoog
  daarna zakt het geleidelijk,heeft met stofwisseling te maken is mij verteld,
  maak mij er niet druk over gemiddelde hba1c is 6,1.

 • nou, het is alweer even verder. Helaas bij de laatste controle 1 week geleden, waren mijn waardes toch weer iets gestegen…… Hier wordt je toch niet blij van. Nieuwe diëtiste. Koolhydraat beperkt/arm eten. Mijn waardes blijven hoog 2 uur na de maaltijd. Ze hadden dan allang lager moeten zijn, maar dat gebeurd dus niet. Als dit zo door gaat moet ik weer terug naar de internist. iemand???

 • Hallo Natasja,

  Bij mij schommelen de Waardse ook, na het ontbijt krijg ik een piek.
  De laatste meeting was mijn waarde hba1c 7, de internist heeft het liever dan 6,
  hypo’s zijn veel gevaarlijker dan ietsje hoger waardes.

  gr, Hilbrand.

  • BertR

  Ik heb een abonnement op hoge waardes na het ontbijt dat bestaat uit één boterham met pindakaas of chocolade hagelslag en een glas melk. Een stijging van 6 mmol/l tot 16 mmol/l bij een dosis snelwerkende insuline van 15 eh is voor mij vrij normaal. Tot dusver is het (nog) niet gelukt om die piek omlaag te krijgen tot rond de 10 mmol.
  Natasja geeft niet aan wanneer zij eet. Thuis? Of in de bus? Dat maakt nogal wat uit.
  In mijn geval is metformine een storingsbron gebleken. Bij een hoge dosis metformine van 3x daag 850 mg en het eten van witlof of bepaalde koolsoorten kon ik bij het avondeten geen insuline meer spuiten omdat ik dan 1 1.2 uur later een hypo kreeg. Een verschijnel dat kennelijk zeer weinig voor schijnt te komen, want de dvk’s, dietiste en internist waren dit nog niet tegen gekomen. Na verlaging van de dagelijkse dosis tot 2x 500 mg. Was het probleem goeddeels weg. Wel heb ik af en toe zeer snelle dalingen van de glucose. Dan moet je denken aan een vrije val van 3-4 mmol/l in 15 minuten. Om enige (negatieve) invloed van metformine uit te sluiten, ben ik nu met dit medicijn gestopt. Hoewel ik een DM2 ben, ben ik volgens de internist inmiddels geheel insuline afhankelijk en gaan we proberen of een pomp verbetering in de curves kan brengen.

 • Dank Bert!, ik eet gewoon thuis. om 5.10 uur. In de bus mag je niet eten. Altans sommige chauffeurs doen er moeilijk over, wat ik ook wel begrijp, want als je knoeit zitten zij met de problemen. dus dat doe ik maar niet. Ik vindt het ook fijn om even rustig te kunnen zitten tijdens het eten.
  Ik zit nu op 3x 1000mg Metformine, 3x 2mg glimiperide (hier schijn je ook weer van aan te komen…….), 1.8 Victoza, dus max van alles. In de ochtend zit er erg veel tijd tussen de maaltijden, ontbijt om iets over vijven, en dan pas fruit met de kinderen in de klas om 10 uur. Te lang vond de diëtist, dus nu iets eten om 5 en dan om 7 uur als ik op mijn werk ben. Ik ben nu al een tijdje overgestapt op koolhydraat arm brood.

 • Nou ik ben bij de diëtist geweest. Zij was wel blij om te zien dat de waardes netjes 2 punten dalen na de maaltijd. Daarin ben ik gelukkig wel consequent. Maar ze zijn nog wel te hoog met waardes van 9-10-11. soms een dipje naar 6 en 1 maal een uitschieter naar 13 na het eten van twee stukjes pizza. Zij heeft alles weer doorgestuurd naar de praktijkondersteuner. Na overleg met de huisarts kreeg ik een telefoontje dat ik toch weer terug moet naar de internist. niet blij.

  • @natasja12 Kan me voorstellen dat je niet blij bent. Heb je inmiddels een afspraak gemaakt bij de internist?
   Sterkte en laat je weten wat de internist adviseert?

   • Hallo, ik heb inderdaad al een afspraak bij de internist. Kan pas op 11 april. Duurt dus nog even. Tot die tijd, rustig doorgaan met koolhydraat arm eten. waardes zakken er niet echt van op dit moment en ik val er nog niet van af. dat is ook wel jammer.

 • @natasja12 Dat duurt inderdaad nog wel even…. Hoe hoog zijn jouw waardes nu?
  Hier op deze site staan lekkere koolhydtraatarme recepten: https://www.koolhydraatarmrecept.nl/

  • dank voor de tip van de recepten. Mijn waardes variëren. in de ochtend nuchter zo rond de 8-9. Maar twee uur na de maaltijd zit het op 10-11 soms een uitschieter naar 13, maar dat is niet zo vaak. terwijl het eigenlijk niet zo hoog zou moeten zijn. daarna daalt alles wel weer. De diëtist was daar blij om. Dus het is wel hoger dan het zou moeten zijn. En ondanks alles, wil het maar niet goedkomen. Balen dus. Mijn directeur heeft al aangegeven mij de tijd te geven voor artsen en ziekenhuis. Ik probeer zo veel mogelijk de tijden zo vroeg mogelijk in de ochtend te houden, ivm met mijn werk in het onderwijs en de reistijden die ik heb. Met twee bussen/fietsen en een stukje lopen ben ik zo al een uur onderweg enkele reis. Maar artsen en ziekenhuizen hebben die tijden niet altijd. Ik sta nu anderhalve week in de wacht voor een afspraak bij de huisarts voor een knieblessure die maar niet over wil gaan. Al sinds half februari loop ik ermee en krijg ik fysiotherapie. wat helaas niet het gewenste resultaat op levert. De directeur gaf nu wel aan dat misschien 5 hele dagen werken teveel voor mijn gezondheid zou zijn. Ik zou dolgraag minder willen werken. maar ik ben alleen en moet dus van een klein salaris leven. (ik ben onderwijsassistent). Zij zei dat ik mij misschien voor een aantal uur kon af laten keuren. en dus dan een aanvullende uitkering zou kunnen krijgen. Zijn er hier misschien mensen met zo’n ervaring? Het zou mij wel wat meer rust geven, wat weer goed is voor mijn gezondheid.

  • Anoniem
  • Inactief

  Natasja12, diabetes en een knieblessure die nog in behandeling zijn, zullen zeer waarschijnlijk niet genoeg reden zijn om je voor x% af te keuren. Je zit tenslotte nog volop in je behandeling, er is geen sprake van blijvende invaliditeit. Tegenwoordig moet je echt voor een hoog % worden afgekeurd om recht te hebben op uitkeringsgeld. Er moet echt heel veel aan de hand zijn eer je wordt afgekeurd, al is het maar deels. Geef het wat tijd en zorg goed voor jezelf.

  • dat weet ik hoor. Ik zit er ook echt niet op te wachten. Ik heb namelijk al twee maal in de WAO gezeten. Echt geen pretje. beide keren na een sportongeval waar ik blijvend letsel aan heb overgehouden. Sporten is zooooo gezond :) die problemen met de knie geven nu gewoon veel stress. Ik ben al al 4x aan geopereerd. en we hadden nu eindelijk zoiets van het gaat goed. geen klachten enzo. maar opeens vanuit het niets gaat het toch weer mis.
   Het was gewoon een opmerking van een bezorgde directeur, die gewoon ziet dat het fulltime werken mij gewoon opbreekt. Maar ik kan gewoon niet anders financieel gezien.

 • Net bij de internist geweest. Ik blijk in de afgelopen 3 weken toch 3 kg kwijt te zijn geraakt met het koolhydraat beperkt eten. En ik merk dat mijn waardes toch wat zijn gezakt. Hij wil nu nog niet overgaan op Insuline. We gaan het nog 3 maanden aankijken. kijken of ik toch nog wat kan zakken in waardes en kg. wel vrijdag bloed laten prikken. voor een ander onderzoek. Moet de avond van te voren Dexamethason slikken en dan om 8.30 uur vrijdag bloed laten prikken. Dit om e.e.a. uit te kunnen sluiten.
  Bij de orthopedie foto’s laten maken. Is wel enige vorm van slijtage te zien. bot op bot aan de achterkant van mijn knie. daar krijg ik volgende week dinsdag injectie voor in de knie. Was even een gepuzzel met de afspraken omdat die injecties in de knie mijn bloedbeeld voor ongeveer 6 weken verstoren. en dus het onderzoek voor de internist niet door kan gaan. maar zo gaan we het toch redden.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.