Home Forums Bloedsuikerwaarden Homa IR.

 • Arjano

Homa IR.

Hallo iedereen.

Ik was in 2018 beland in het ziekenhuis door een herseninfarct, na bloedonderzoek is gebleken dat ik diabetes heb.
Na paar dagen in het ziekenhuis gelegen, werd ik naar huis gestuurd en naar mijn huisarts doorverwezen voor verder behandeling.
Van mijn huisarts heb ik metformine 1000 mg gehad en controle om de 3 maanden.
Ik weet nu veel meer over diabetes en dat het bestrijden kan worden door de juiste voeding alleen het moet wel type 2 zijn, type 1 kan helaas niet genezen.
Ik heb mijn huisarts een Homa_IR gevraagd om te kunnen concluderen of ik insuline resistentie heb (type2) of is het mijn pancreas die te weinig of geen insuline aanmaakt, hij heeft me naar het ziekenhuis verwezen maar daar weigerde de diabetes specialist zo een test te doen. Hij heeft een antistoffen GAD laten doen, uit deze is negatief gebleken dit betekent dat ik type 2 heb maar hij zei toch dat het toch aan mijn pancreas ligt en dat ik (LADA) heb: LADA is een vorm van diabetes type 1.
Het woord LADA is een afkorting van het Engelse ‘Latent Autoimmune Diabetes in Adults’.

Dus voor mij is na 4 jaar nog steeds niet duidelijk of ik type 1 of type 2 heb, dit is natuurlijk heel belangrijk om precies te weten wat eraan gedaan kan worden en ik snap niet dat huisartsen en specialisten niet gelijk hiermee beginnen in geval van het ontdekken van diabetes bij een patiënt.
Mijn vraag is: weet iemand een betaalde praktijk waar ik zo een Homa-IR test kan doen in omgeving Randstad?

Wat is Homa-ir test? Wat meet deze insulineresistentie test precies? Deze test meet de nuchtere glucose- en insulinegehalte en geeft daarmee inzicht in de verhouding tussen deze twee, ook wel de Homa-IR-waarde genoemd. Een laag niveau van deze waarde geeft aan dat u gevoelig bent voor insuline.

  • Kobus

  Ik denk dat het goed is om de relatie met jouw zorgverler(s) te verbeteren.

  • Kobus

  Zorgverlener(s)

 • Die huisartsen en specialisten weten ook niet of je type 1 of 2 hebt en ze zeggen allemaal wat anders. Dat de diabetes specialist denkt dat je LADA hebt ondanks een negatieve GAD test zal zijn omdat je C-peptiden laag waren, wat betekent dat je niet genoeg insuline aanmaakt.

  Zo’n Homa-ir test is weggegooid geld, jij bent insuline resistent en je moet er alles aan doen om die resistentie te verminderen. Type 1 en 2 bestrijdt je op dezelfde wijze door een aangepast dieet en vooral veel lichaamsbeweging.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.