Home Forums Nieuw met diabetes Honeymoon?

Honeymoon?

Goedenavond, via deze weg hoop ik dat ik om advies mag vragen. Ik heb nu vier weken de diagnose. Ik ben op advies van de diabetesverpleegkundige gestart met 4 eenheden voor elke maaltijd (novarapid) en 6 voor de nacht met langwerkende insuline. Al snel merkte ik dat ik na elke maaltijd in korte tijd flink daalde met hypo’s tot gevolg. Ik zit nu op 2 eenheden voor ontbijt en lunch en 3 voor de avond (bij koolhydraatrijke maaltijd 4). Dit ging een paar dagen goed maar ook nu zak in heel snel na het eten. Vanavond heb ik voor de avondmaaltijd een keer niet gespoten. Het was een gezonde maaltijd (groente) maar met twee aardappels en wat vlees. Ik voeg een screenshot toe waarbij ik met roze heb aangegeven wat mijn suiker doet. Nu (2,5 uur na eten) alarm dat ik weer omlaag ga.

Hebben jullie een advies hierin? Ik vraag me af hoe ik kan dalen zonder insuline en met het eten van koolhydraten. Is dit misschien de ‘honeymoonfase’?

Alvast enorm bedankt voor het meedenken!

 • Hoi Denise,

  Wat naar dat je de diagnose hebt. Je zit ws idd in de honeymoonfase.
  In het begin is het een enorme zoektocht naar wat voor jou werkt.
  Als het goed is heb je een team van diëtist, internist en verpleegkundige om je heen. Schrijf al je vragen op en stel ze aan hen. Zij moeten jou op weg helpen. Geen diabeet heeft dezelfde waardes..de één produceert zelf nog een beetje insuline en de ander helemaal niks meer. Dat afstemmen kan met de dvk vaak ook even telefonisch. In het begin belde ik soms 2 a 3x per week omdat ik ook constant zakte..we hebben toen de insuline afgebouwd terwijl ik hetzelfde bleef eten. Alles genoteerd…maaltijd, aantal koolhydraten, bsw, aantal eh…etc. Daarna rustig aan andere voeding uitgeprobeerd en afgestemd met de juiste hoeveelheid eh. Vergeet ook je beweging niet. Als je na je maaltijd gaat sporten of wandelen oid dan heb je ws nog minder insuline nodig!
  Je kan ook altijd nog bijspuiten als blijkt dat je toch te weinig hebt gespoten. Stop ook altijd een paar dextro’s en granenkoek/cracker in je zak/tas/auto zodat je op tijd kunt reageren op een snel dalende bsw.
  Zelf kan je veel vinden op het internet wat betreft voeding en (trage) koolhydraten
  Bij mij werkt bijv. het spuiten van de LW smorgens beter voor me dan s’avonds..
  Neem de tijd om alles rustig in je op te nemen. Het is een leerproces.
  Fijn dat je al een alarm hebt, die kan je
  enorm helpen om zo goed mogelijk in balans te blijven…wat mij ook helpt om goed af te stemmen is de novopen echo. Deze kan ook halve eh spuiten..en heeft een geheugen van het laatst gespoten aantal eh met tijdvak!
  Veel succes
  Mvg

 • Bedankt voor je reactie @vetje74! Hier kan ik wat mee. Er was pas plaats bij de diëtiste volgende week. Ik schrijf nu wel op wat ik eet maar tel nog niet specifiek de koolhydraten ik hoop dat de diëtiste me daar wegwijs in kan maken. Toevallig noemde de diabetesverpleegkundige gisteren de pen met halve eenheden.. lijkt mij ook een uitkomst! Ben nu ook minder tresiba voor de nacht gaan spuiten van 6 naar 2 en heb een stabiele nacht gehad! Nogmaals ontzettend bedankt!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.