Home Forums Bloedsuikerwaarden Honeymoon?

Honeymoon?

Hallo allemaal,

Ik zit ineens in een rare situatie. Vier maanden geleden is bij mij DM1 vastgesteld (LADA). Dus ik loop er toch al langere tijd mee rond. Nu is het zo dat sinds gisteren ik ineens veel minder kort werkende insuline nodig heb. Ik eet ’s morgen altijd twee krentenbollen waarvoor ik 4 EH nodig had, dit is sinds een paar weken al 3 EH geworden maar nu heb ik maar 2 EH nodig. Ik startte nuchter op een waarde van 7,2 mmol/L. Toen gegeten en 2EH gespoten om vervolgens op 5,4 mmol/L uit te komen. Ik dacht even de proef op de som te nemen en heb net 50g chocolade gegeten (24 g KH). Nu zit mijn waarde terug op 7,6 mmol/L maar ik heb dus geen insuline gespoten. Normaal gesproken zou hiervan mijn waarde gelijk rond de 12 of nog hoger zitten.

Kan het zijn dat dit de honeymoonfase is? Zou ik raar vinden dat dit pas na zo’n lange tijd zou beginnen.

 • Er is geen standaard diabeet, dus wat dat betreft kan veel. Bij mij is het zo dat als het warmer wordt, ik minder insuline nodig heb. Hetzelfde met minder stress, dan schiet het ook omlaag.

 • Hoi Rikkert,

  Ben het eens met Yvonne er is geen standaard voor hoe je om moet gaan met je diabetes. Iedereen gaat er anders mee om. Het is belangrijk om voor jezelf te ontdekken hoe jij het beste tussen de lijntjes blijft (4-10). Het blijft een grillige ziekte waardoor je de hele dag aan het ‘laveren’ blijft om je goed te voelen.
  Mijn advies; nooit teveel bijsturen maar altijd voorzichtig anders schiet je steeds van de ene in de andere uiterste. Succes!

 • Hoi Rikkert,

  Ik heb ook vier maanden geleden DM1 Lada gekregen. Ik ben ook een beetje zelf aan het uitzoeken wat mijn suikers doen. Ik weet hoe het moet want mijn dochter heeft al jaren diabetes Type I. Maar bij Lada is het net anders. Doordat je dan toch insuline gebruikt blijken je eigen insulineproducerende cellen af en toe weer mee te doen. Zo ook de glucagon. Ik heb daar ook “last” c.q. voordeel van. Ik heb geen hele hoge waardes en geen hele lage.
  Ik zit nu op een gemiddelde van 7 en daar ben ik blij mee. Bij warmte moet ik halveren.
  Jammer genoeg heb ik al wel schade opgelopen aan mijn voeten. Daardoor blijkt dat ik misschien toch al wat jaren rond heb gelopen met een onontdekte DM1.

  De internist noemde dit inderdaad de Honeymoonfase. Bij Lada zou dit jaren kunnen duren maar uiteindelijk maak je geen insuline meer aan.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.