Home Forums Nieuw met diabetes Honeymoonfase

Honeymoonfase

Voor sommige zal de honeymoonfase heel lang geleden zijn, voor andere heeft het wat recenter plaats gevonden en een enkeling bevindt zich nog in deze fase. Tot die laatste categorie behoor ik zelf. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen. Hoe lang duurde deze periode? Hoe herkende je dat deze periode voorbij was? Kun je er wat aan doen om de periode te verlengen?

 • Niemand hier die wat wil vertellen over zijn honeymoonfase? Of tips om de honeymoonfase zo lang mogelijk te laten worden?

 • Ik zit met hetzelfde probleem dat ik ook niet goed weet of ik er nu nog wel of niet in zit.
  Op het moment spuit ik 22 eh Tresiba (langwerkend) en ongeveer verdeeld over de maaltijden ongeveer 18 eh Novorapid (kortwerkend).
  Of dit nu veel of weinig is heb ik niet echt een beeld van.
  Ik heb sinds begin december type 1 en heb een periode gehad dat ik wat minder spoot, maar dat gaat langzaam iets omhoog om de juiste waardes te behouden.
  Ik ben ook benieuwd hoe dit bij anderen is verlopen.

 • De vraag of ik in de honeymoonfase zit, is voor mij niet belangrijk. Dat is gewoon ja. Ik ben op dit moment zo’n beetje gestopt met kortwerkende insuline en als het zo door gaat, gebruik ik binnen enkele weken ook geen langwerkende insuline meer. Dus ja, die honeymoonfase is echt een feit. (bijna) niet hoeven spuiten en stabiele bloedwaardes is echt een zegen. Daarom gaat mijn interesse vooral uit naar de vraag: Hoe kan ik zo lang mogelijk in de honeymoonfase blijven zitten.

  Wat ik in het ziekenhuis begrepen heb: Je start als diabeet zegt vaak veel over het verloop van de rest. Als jij lang stabiel blijft, ben je vaak ook op lange termijn goed instelbaar. Als jij meteen lastig instelbaar bent, zul je dat vaak ook je hele leven blijven. Met oog op die uitspraak, lijkt het me alleen maar meer van belang om de honeymoonfase zo lang mogelijk te rekken. Maar ik weet helaas niet hoe ik dat moet doen.

 • Hoihoi!

  Interessante vraag; ik vraag me ook regelmatig af of ik nu een honeymoon heb of niet. Ik heb nu bijna een jaar diabetes, maar heb nooit zo weinig hoeven spuiten als jij nu moet, dus de vraag waaraan het herkenbaar is is voor mij ook super onduidelijk.

  Ik heb ook wel eens gehoord dat de eerste jaren van je diabetes-carrière (om het zo maar te zeggen) bepalend zijn voor je verdere ‘loopbaan’ ;) de vuistregel is dan ook: hoe stabieler je waardes zijn, hoe langer de honeymoonfase aanhoudt. D.w.z: zorgen dat je niet te veel bloedsuikerpieken hebt en concreet betekent dat dus: niet te veel extreem zoete dingen eten, veel groenten en gewoon gezond en gevarieerd. Ik denk dat dat je wel kan helpen in combinatie met serieus je waardes controleren en ermee bezig zijn.

  Maar verder kun je niet zo veel doen en ik hoop dat je onthoudt dat je ook gewoon moet leven en dat je ook een keer taart mag eten … Ook een beetje genieten zo in die eerste periode na de diagnose, want je hebt vast al een behoorlijk rottige periode achter de rug!

 • Ik probeer wel gewoon te genieten hoor. Gebak, stroopwafels, gevulde koeken. Komt maar op. Die gaan zo naar binnen. Ik ben wel wat anders gaan eten, maar ik voel me zeker niet gestraft, dat ik dingen zou moet laten staan op dit moment.

  Ondertussen ben ik geheel gestopt met spuiten. Ik moet wel nog steeds dagelijks meerdere keren meten, om toch ervoor te zorgen dat de waardes niet opeens omhoog schieten. Maar als ik mij waardes zie denk ik zelfs nu dat ze aan de lage kant zijn en dat ik minder moet spuiten. Maar dat doe ik dus al niet.

 • Ik loop trouwens tegen het volgende aan: Ik heb soms het idee dat hoe meer ik eet, hoe lager mijn bloedsuikers lijken te zijn. Dat klinkt heel vaag. Laat ik het uitleggen.

  Wat ik gisteren qua koolhydraten op heb: 3 boterhammen en een glas drinkyoghurt als ontbijt. In totaal +/- 55-60 gram koolhydraten. Als ik haast hebt ’s ochtends is dit zo’n beetje mijn standaard ontbijt.

  Als tussendoortje ’s ochtends was het een hoop. Ik had blijkbaar trek. Het werd een banaan, een appel een een pakje granenbiscuits (volgens de verpakking 19 gr koolhydraten). In totaal zo’n 50-55 gram koolhydraten.

  Mijn lunch was 3 boterhammen en 2 mandarijnen. Ook dit is weer zo’n 55-60 koolhydraten. ’s middags nog trek. Dus ook iets te veel tussendoortjes op. Nog zo’n pakje granenbiscuits en twee van die liga koeken van 15 gr koolhydraten per stuk. Dan zitten op zo’n 50 gr. koolhydraten voor de tussendoortjes?

  Bij elkaar opgeteld kom ik dus op zo’n 210 gram koolhydraten voor het avondeten. Ik verwachtte een zeer hoge bloedsuiker (ik had immers niets gespoten). Het bleek echter een bloedsuiker van 5,1 te zijn. Raar, maar waar. Ik snap echt niet waarom mijn bloedsuiker na al deze koolhydraten nog steeds zo laag was. Na het avondeten (ik heb zo het idee dat dit nogmaals zo’n 80-90 gr. koolhydraten waren) was mijn bloedsuiker zo’n 2 uur na de maaltijd (op het piekmoment waarschijnlijk) nog steeds netjes onder de 7. En dat was dus na zo’n 300 gr. koolhydraten.

  En dan vandaag. Het ontbijt was een havermoutpapje met banaan met een beker drinkyoghurt. Ik heb zo het idee dat dit ook zo rond de 60 gr koolhydraten uit komt, dus niet veel anders dan gisteren. Tussendoortjes in de ochtend heb ik niet op. Ook de lunch is er bij in geschoten. In de middag wel tussendoortjes op. Wat chocola en een of ander koekje. Ik gok op zo’n 30 gr. koolhydraten bij elkaar. Vervolgens avondeten, ik gok net iets minder koolhydraten dan gisteren. Ik kom op zo’n 60-70 gr uit. ’s avonds nog een banaan, dat is dus 15-20 gr. koolhydraten. Rond een uur of 11 ’s avonds is mijn bloedsuiker opeens bijna 10.

  Een veel hoger bloedsuiker, terwijl ik vandaag ongeveer de helft van de koolhydraten binnen heb gekregen dan gisteren. En dan heb ik geen eens genoemd wat ik gisteren avond na de laatste meting nog op heb. Ik snap dan echt niet waarom mijn bloedsuiker vandaag dus opeens aan de hoge kant is, terwijl hij gisteren gewoon laag bleef. En dit verschijnsel zie ik wel vaker. Als ik niet veel koolhydraten eet, stijgt mijn bloedsuiker, als ik juist wel veel koolhydraten eet, merk ik er niets aan.

  Is dit ook iets wat bij de honeymoon en een mogelijk einde daarvan hoort? De ene dag pakt je lichaam alles goed op en kan je vreten wat je wilt, terwijl het de volgende dag je lichaam een stuk meer moeite ermee heeft?

 • Iemand?

 • Hallo?

 • Ik blijf het jammer vinden dat er zo weinig info over de honeymoon fase is. Ik heb zelfs het idee dat mijn waardes als maar stabieler worden. Boven de 8 meten is al zeldzaam ondertussen. Ik kom zelfs vaak geen eens boven de 7 meer uit. Ondanks dat ik eet wat ik wil. Ik snap er soms echt niets meer van. Maar de antistoffen zijn aangetroffen, dus T1D is bewezen.

 • Ik blijf het jammer vinden dat er zo weinig info over de honeymoon fase is. Ik heb zelfs het idee dat mijn waardes als maar stabieler worden. Boven de 8 meten is al zeldzaam ondertussen. Ik kom zelfs vaak geen eens boven de 7 meer uit. Ondanks dat ik eet wat ik wil. Ik snap er soms echt niets meer van. Maar de antistoffen zijn aangetroffen, dus T1D is bewezen.

 • Ik blijf het jammer vinden dat er zo weinig info over de honeymoon fase is. Ik heb zelfs het idee dat mijn waardes als maar stabieler worden. Boven de 8 meten is al zeldzaam ondertussen. Ik kom zelfs vaak geen eens boven de 7 meer uit. Ondanks dat ik eet wat ik wil. Ik snap er soms echt niets meer van. Maar de antistoffen zijn aangetroffen, dus T1D is bewezen.

 • Hallo, er is inderdaad weinig bekend over de honeymoonfase. Mijn zoon heeft vanaf oktober 2016 diabetes. En hij spuit vanaf dat moment 8/9 lantus en 16 eenheden novarapid. Is dit dan ook honeymoonfase. Geen idee. Hij heeft hypos en hypers maar ook periodes stabiel. Vraag me ook af of dit zo blijft?

 • Ik lees dit soort berichten en denk “Honeymoon fase?”…….Wat is dat ook al weer?
  Dat heb je als je net als ik als diabetes hebt sinds 1980.
  Toen werd er niet echt gesproken over die term. “Je had gewoon diabetes” en moest e.e.a inregelen en in de gaten houden. Een echte bloedsuikermeter was er nog niet. Ja, zo’n bakbeest waarvan je het stripje moestt afspoelen met een spuitje water.
  Ik heb de mensen in het ziekenhuis nooit horen praten over een honeymoonfase…….
  Mijn oude internist zou ongetwijfeld gezegd hebben ;“Gaan we modern doen?”

  Maar ja, toen (1980) was er nog geen Internet wel DIABC, maar daar stond ook niet elke maand iets in over “Honeymoon fase”.

  Dus dit allemaal lezende heb ik het maar eens opgezocht “honeymoonfase”.

  En zie daar:
  https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/woordenboek/wat-is-de-honeymoonfase?gclid=CjwKEAjwgZrJBRDS38GH1Kv_vGYSJAD8j4DfWJVG283IjEh_hRG-KZObChk7XX_ESXTeB44ROEua9BoCcczw_wcB

  Zo weer wat geleerd en misschien zijn er meer mensen net als ik die dus even bij moeten leren en dan wel reageren……….

 • @ceciel ik denk niet dat je kunt spreken van een honeymoonfase als er geregeld hypo’s en hypers zijn. Al ben ik natuurlijk ook niet de specialist en op zoek naar meer informatie.

 • Een maand geleden schreef ik waardes boven de 8 zijn zeldzaam, zelfs boven de 7 komen ze zelden voor. Ondertussen moet ik dat toch bijstellen: Ik zie alleen waardes boven de 6 als ik net na een maaltijd meet omdat ik ga sporten. Dan zie ik nog wel eens een waarde tussen de 6,0 en 8,0. Op alle andere momenten is de waarde eigenlijk altijd lager dan 6,0. Een lage 6 komt misschien nog wel eens een hele zeldzame keer voor.

  Binnenkort weer bloedprikken. Vorige keer was mijn hba1c al erg laag (onderin de dertigers) en was mijn internist er ontevreden over. Het zou mij niets verbazen als de waarde nog verder is gedaald. Vorige keer kreeg ik het advies om de insuline af te bouwen. Nu kan dat niet meer.

  En het maakt totaal niet uit wat ik eet: De waardes lijken gewoon laag te blijven. Ik hoef totaal niet koolhydraatarm te eten ofzo. Ik kan zelfs vreten bij het leven. Het lijkt allemaal niet uit te maken. Zo heb ik na de lunch ik denk zo rond de 70 gr koolhydraten aan tussendoortjes binnengewerkt. Geen enkel probleem. Voor het avondeten was mijn bloedsuiker onder de 5. En dan spuit ik op dit moment helemaal niets. Dus mijn lichaam doet het allemaal zelf. Dan vraag ik me af: Hoe kan dat? Zo’n waarde is voor een ‘normaal’ mens toch al aan de lage kant?

  • Jaapie

  Hoe denken jullie over het meten voor het auto rijden tijdens de honeymoonfase? Je spuit niets. Is het dan wel nodig dat je ook voor iedere autorit meet? Als je insuline gebruikt snap ik dat je dan meet, maar is dat ook nodig als je geen insuline gebruik?

 • Of je spuit of niet verschilt per persoon. Ik denk eigenlijk dat weinig diabetici compleet kunnen stoppen met spuiten tijdens de honeymoon.
  Omdat ik zelf geen honeymoon heb meegemaakt kan ik er niet zo heel goed een mening over vormen. Echter, als je A) helemaal geen insuline gebruikt en B) geen last hebt van hypo’s zie ik geen noodzaak om voor iedere autorit te meten.

  • Jaapie

  Ik haak hier in op een eerder door mij gemaakte opmerkingen over mij situatie: ik spuit al enige tijd niets. En mijn waarde blijven stabiel, ongeacht wat ik eet. Waardes boven de 8 komen alleen voor net na een flinke maaltijd. En dan dan bedoel ik ook echt flink. Ik vraag me af wat er dan gebeurt bij gezonde mensen. Het zou mij niets verbazen als zij dan ook een tijdelijke piek hebben.

  Ook vraag ik me af of er eigenlijk wel een verhoogde kans is op hypos als je tijdens de honeymoonfase niets spuit. Hypos komt volgens mij altijd omdat je te veel gespoten hebt icm de hoeveelheid koolhydraten die je naar binnen werkt. Misschien klinkt het vreemd, maa na 9 maanden moet ik moet eerste hypo nog krijgen. Ik heb een tijdje gespoten, maar ondertussen die ik dat al enkele maanden niet meer. Ik heb dan ook totaal niet het idee dat ik een verhoogde kans op hypos hebt op dit moment. Verhoogd tov de gezonde mens.

  Ik vind het dan ook nogal overdreven om iedere keer voordat ik in de auto stap te prikken. Al denkt de dvk volgens mij anders over. Die is van mening dat je altijd moet prikken. Nou ja, het niet spuiten vind ze eerst ook geen goed idee en is nu toch ook goedgekeurd.

 • Hoi Jaapie,

  Wij zijn blijkbaar zeldzame gevallen.
  Ik zit na 2 jaar blijkbaar nog in de honeymoon fase.
  Ook ik eet soms als een malle met als gevolg een lage waarde, terwijl een boterham op de ochtend de boel behoorlijk kan laten stijgen.
  Ik spuit per dag 3eh langwerkende en soms de kortwerkende insuline. De internist heeft me nogmaals op anti-gad laten testen maar die was nog onmeetbaar hoog. Dus toch echt dm1.

  Mijn stofwisseling is wel altijd erg vlot geweest misschien heeft het daar mee te maken. Tevens bezit ik nog veel meer lichamelijke klachten waardoor ik me er vaak ook niet echt mee bezig houd. Zolang de hba1c onder de 40 blijft en ik niet boven de 8 uitkom vind ik het wel prima.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.