Home Forums Bloedsuikerwaarden Hormonen!

Hormonen!

Hallo,

Ik ben Marijke, 35 jaar en heb nu 26 jaar diabetes type 1. Ik gebruik momenteel een insulinepomp, Minimed 670G, met sensor.
Sinds ik de diagnose heb gekregen, heb ik me nooit echt lekker in m’n vel gevoeld.
Tijdens de puberteit was ik eigenlijk niet goed in te stellen. Veel hypers, maar ook op onverwachte momenten hele lage waardes. Schommelingen de hele dag door. Op advies van de kinderarts toen, ben ik begonnen met de anticonceptiepil. Om in ieder geval rond mijn menstruatie de schommelingen wat te verminderen. En dat werkte uiteindelijk wel. De hoge toppen gingen eraf, de schommelingen werden minder. Mijn bloedsuiker rond mijn menstruatie werd wat “voorspelbaarder”, voor zover dat kan met diabetes.
Maar helaas, ruim een jaar geleden merkte ik een verschuiving. Rond mijn menstruatie werd mijn bloedsuiker onvoorspelbaarder. Veel hypo’s, en ook weer hoge pieken.
Als ik hierover met mijn internist sprak, merkte ik dat hier weinig informatie over bekend is. Ook werd er weinig geluisterd. De aanpassingen die gedaan werden aan de instellingen van mijn pomp, werkten vaak niet. Of maar heel tijdelijk, en kon ik een week later weer contact opnemen voor aanpassingen. Toen ik vroeg ik beter een andere soort anticonceptie kon gebruiken, verwees hij me naar de huisarts. De huisarts wist hier al helemaal niets van en stuurde mij door naar de gynaecoloog. Ik had een kleine hoop dat de gynaecoloog mij hier wat bij kon helpen. Ik verwachtte geen pasklaar antwoord, maar misschien wist zij wel wat gerichter advies te geven. Maar helaas, zij wist het ook niet. Kwestie van uitproberen, zei ze. Ook zei ze dat de schommelingen misschien niet eens door de hormonen kwamen. Het lag vast aan iets anders. Dat was niet leuk om te horen. Voor mijn gevoel kwam het echt door de hormonen! Zeker omdat het rond mijn menstruatie altijd een zooitje is met mijn bloedsuikers.
Uiteindelijk toch op haar advies half december overgestapt naar de Myrena spiraal. Ik zou dit minstens een half jaar moeten proberen, voordat ik echt kon merken of dit effect had.
Nou, ik kan je vertellen, dat het nu al 1,5 maand huilen is. Zoveel hypo’s, ik word er gek van. Het vreet energie. Ik ben de hele dag door bezig met eten voor mijn gevoel. Mijn pomp geeft bijna geen basaal meer. Een middag geen toediening is niet raar bij mij. Mijn bolussen voor maaltijden en tussendoortjes heb ik daarentegen wel weer echt nodig. Als ik mijn bolus naar beneden aanpas, dan heb ik 90% kans op een hyper. Soms heb ik een paar dagen dat ik denk ‘Goh, het wordt weer wat rustiger’, en dan begint alles weer van voor af aan. Afgelopen week contact gehad met internist, en hij vond het maar erg lastig om goed advies te geven. Ze gaan nu intern nog eens overleggen.
Maar als ik vertel dat dit door hormonen komt, dat alles zo overhoop ligt sinds ik ben veranderd van anticonceptie, krijg ik weinig respons. Ja, dat hebben ze nog niet echt gezien binnen de praktijk. En ja, het is wel wat vervelend.

Helaas zet dit voor mij mijn leven op z’n kop, wat eigenlijk ook zonder schommelende bloedsuikers al ingewikkeld en moeilijk genoeg is.
Ik kamp al jaren met chronische vermoeidheid, heb snel last van pijnlijke gewrichten, rugklachten, prikkelbaar darm syndroom, en neuropathie van mijn maag. Sinds 2018 helemaal afgekeurd en ik heb geen verwachting om binnen een paar jaar weer aan het werk te kunnen.

Herkent iemand zich in mijn situatie? Weet iemand meer van de invloed van hormonen op de bloedsuikers? Ik kan toch niet de enige zijn die hier zo’n last van heeft? Ik hoor graag jullie ervaringen!

 • De anticonceptiepil verhoogt de bloedsuikerwaarden, dat is al jaren bekend. Dus tijdens de week van je menstruatie zak je automatisch met je bloedsuikerwaarden. Nu je hem helemaal niet meer gebruikt, zal je minder insuline nodig hebben. Dat was bij mij wel het geval, maar dan na de overgang.

  • Hoi Yvonne,

   Bedankt voor je reactie. Helaas is dit toch niet zo bekend bij iedereen. Bij mij in ieder geval niet, maar ook mijn Behandelteam heeft dit nooit zo uitgelegd als ik veel hypo’s liet zien.

   • Marijke, ik was niet verbaasd dat je het zelf niet weet, maar over je behandelteam. Mijn internist heeft destijds jaren zitten zeuren (zo ervoor ik het) dat ik een ander anticonceptievorm moest toepassen. Maar ik herinnerde me te goed hoe vaak ik ongesteld was en hoeveel bloed ik verloor voor ik met de pil begon. Dus toen de natuur ingreep, ben ik pas gestopt.

   • Ik kan me voorstellen dat je huiverig was om over te stappen op een ander middel.
    Het verbaast mij dat er toch zoveel verschil zit tussen behandelaren, op dit gebied. Er is met mij nooit gesproken over het effect van de pil, of besproken om te veranderen van middel. Ik moest hier zelf over beginnen.
    Had jij na het stoppen ook veel schommelingen en hypo’s?

   • Schommelingen heb ik gehouden, maar de hoeveelheid benodigde insuline is fors omlaag gegaan. Daarover was ik wel verrast.

 • Hoi Marijke,
  Bij mij(46) is het een soortgelijk dramatisch verhaal, zou er ook graag een keertje over willen praten/brainstormen met iemand die zo te horen dezelfde paden heeft bewandeld. (En nog)
  Is er naast dit forum een mogelijkheid om binnenkort een keer contact te maken?
  Groetjes

  • Hoi Vetje74,

   Ik heb je een privébericht gestuurd.
   Fijn om te horen dat ik hier niet alleen in sta.

  • Zorua

  Ik heb dan wel type 2 maar sinds ik een mirena spiraaltje heb vorige maand zijn mijn waarden ongeveer 1 punt lager dan daarvoor.

  • Dus het spiraaltje zorgt juist weer voor lage waardes dan? Gelukkig hoor ik je niet over flinke hypo’s en schommelingen. Misschien dat dat met type 2 weer anders is?
   Heb je hiervoor een andere vorm van anticonceptie gebruikt?

  • Cor.

  Hoi, ik heb in het verleden ook steeds geworsteld tijdens mijn menstruatie tot ik zelf besloot om aan de prikpil te gaan. Dit werkte super geen bloedingen meer en geen gedoe met wisselende bloedsuikers. Voor mij werkte het prima. Misschien een idee?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.