Home Forums Behandelaren Houdbaarheidsdatum freestyle libre

Houdbaarheidsdatum freestyle libre

Dag allemaal!

Afgelopen december heb ik de freestyle libre 2 weken mogen gebruiken. Dit beval heel prima. Ik wil niet compleet overstappen op het systeem, maar ben van plan om een aantal te bestellen zodat ik een paar keer per jaar continu glucose inzicht kan krijgen.
Ik heb gehoord dat er een uiterste houdbaarheidsdatum op de freestyle libre zit, maar kan hier niets over vinden op het internet. Ik zou het zonde vinden om te veel te bestellen, weten jullie hier meer over? Als ik nu een bestelling plaats, tot wanneer zijn ze dan te gebruiken?

  • rikf

  Ik heb geen idee wat de standaard is, maar ik heb een aantal sensoren half en eind december ontvangen en deze hebben een houdbaarheidsdatum van 31-03-2017. Ik las ergens anders dat mensen recenter sensoren met een houdbaarheidsdatum van eind april hebben ontvangen.

  Dat slechts ter indicatie van een paar bestellingen, wellicht dat anderen vaker hebben besteld en meer weten.

  • Pedro

  Dat had ik ook en ik heb vandaag ook een sensor binnen gehad ter vervanging van een slecht werkend exemplaar en die heeft ook de houdbaarheidsdatum van 31-03-2017

  • Ben42

  Houdbaarheidsdatum is niet heel erg lang. Soms net iets meer dan 3 maanden, maar je weet niet welke batch je thuisgestuurd krijgt. Ook een vervangende sensor haalt soms de 3 maanden niet.

  Omdat het bestellen niet altijd goed gaat, moet je al bestellen als je b.v. nog maar 2 sensoren over hebt. En dan maximaal 2 maanden vooruit bestellen. Dat is er dan dus 4 bestellen.

  Het advies voor een langere periode te bestellen omdat er dan minder verzendkosten zijn, kun je volgens mij beter achterwege laten.

  Als je af en toe de sensor wilt gebruiken, wat ik een goed idee vind, is het misschien wel handig om de sensoren dan per twee te bestellen. Voor verzendkosten wordt 5 euro berekend, dat is dan dus 2.50 per sensor. Ten opzichte van de 60 euro is dat niet zo heel erg veel. Een sensor die over datum is en daardoor niet bruikbaar (60 Euro) daar kun je 12 keer voor bestellen.

  Helaas kun de sensoren dan niet in voorraad houden als je ze b.v. Maar eenmaal per half jaar wilt gebruiken.

  Bij andere sensoren was ooit de minimale bestelhoeveelheid 10 stuks. Volgens mij toen nog voor 7 dagen. Ik wilde dat systeem toen wel proberen voor af en toe, maar dat was door die minimale bestelhoeveelheid, de houdbaarheid en de kosten geen haalbare zaak. Met de Libre kun je er zelfs een bestellen.

  Ben

 • de sensoren die ik besteld heb hadden ook allemaal een datum van rond de 3 maand verder

  • m@rtin

  volgens mij zijn ze nog gewoon te bruiken ook na de datum. of zou er een beveiliging op zitten zodat ze dan niet opstarten?

   • Ben42

   Bij het aanbrengen van de sensor, wordt de sensor volgens mij pas geactiveerd.
   Dat betekend dat er nog geen ‘klokje’ kan lopen binnen de sensor.
   Het is ook onwaarschijnlijk dat er een tijd datum wordt uitgewisseld met de scanner tijdens het scannen. Dat zou bij fouten de sensor onbruikbaar maken.

   Ik heb dus een zeer sterk vermoeden dat er geen beveiliging op zit die op een bepaalde datum afgaat.

   Maar omdat de sensoren een stofje bevatten waarmee de meting wordt uitgevoerd is het wel zeer waarschijnlijk dat de sensoren een ‘zeer’ beperkte bewaartijd hebben.

   Dus ze ver over de datum nog gebruiken zou ik sterk afraden.

   Vriendelijke groet, Ben

   Activeren van de sensor gebeurd waarschijnlijk op het moment dat de de twee onderdelen van de sensor bij elkaar brengt. Dat doe je op het moment dat je de ‘doosjes’ in elkaar drukt.

 • Hoi,

  Toevallig een nieuwe lading sensoren gekregen deze week. Allemaal houdbaar tot 31-03-2017
  Net als me vorige bestelling.

  Ik hoop niet dat als we in Maart bestellen we sensoren krijgen met een te korte houdbaarheidstermijn

  gr

 • ff in de gaten houden idd en bellen als ze niet lang houdbaar zijn

 • Bedankt allemaal! Hier heb ik wat aan. Ik ga er 2 bestellen. Ben benieuwd wat de uiterste houdbaarheidsdatum gaat zijn.

  • Ben42

  Toevallig een nieuwe lading sensoren gekregen deze week. Allemaal houdbaar tot 31-03-2017
  Net als me vorige bestelling

  Dat is dus minder dan 3 maanden.
  Stel je hebt nog 2 sensoren op het moment van bestelling, dan kun je dus nog geen 2 maanden vooruit bestellen. Dat is dan 4 sensoren. (Oeps).

  Bij mijn volgende bestelling ga ik eerst inventariseren hoeveel ik nog heb, Abbott vragen wat op dat moment de houdbaarheidsdatum van geleverde sensoren gaat worden en dan pas bestellen.
  Dan maar wat vaker verzendkosten betalen.

  Ben

  • Ik heb begin december een uitgebreide discussie met Abbott gehad over dit onderwerp.
   Steeds werd gezegd dat ze IN PRINCIPE 6 maanden houdbaar zijn, maar IN HET ECHIE klopte dat dus niet. Uiteindelijk zelfs een mailtje ontvangen waarin stond dat er productieproblemen waren, die weer opgelost zouden zijn, zodat er weer sensors met 6 maanden houdbaarheid verstuurd werden.
   Uit jullie berichten maak ik op dat dit dus nog steeds niet klopt!!
   Ik vind dit een slechte zaak, zeer klantonvriendelijk! We betalen er gewoon zelf voor, dus mogen ook kwaliteit en service verwachten.
   Problemen kunnen voorkomen, maar wees er dan gewoon eerlijk over!
   Hopelijk leest er iemand van Abbott mee…..
   Kan de moderator hier iets mee?

   PS: de telefoonmedewerkster zei trouwens ook dat men op het kantoor niet weet wat de houdbaarheidsdatum is van de sensors die op dat moment verstuurd worden vanuit het magazijn en dat ze er ook geen invloed op hebben.

  • Ben42

  Uit jullie berichten maak ik op dat dit dus nog steeds niet klopt!!
  Ik vind dit een slechte zaak, zeer klantonvriendelijk! We betalen er gewoon zelf voor, dus mogen ook kwaliteit en service verwachten.
  Problemen kunnen voorkomen, maar wees er dan gewoon eerlijk over!

  Zelf ervaar ik Abbott als zeer klantvriendelijk. De mensen die ik aan de telefoon krijg zijn over het algemeen vriendelijk en volgens mij wel eerlijk. Een groter probleem zit in hoeveel informatie ze van Abbott krijgen, ze worden volgens mij allemaal opgeleid om de basis vragen rondom de Libre goed te kunnen beantwoorden. Maar ze hebben zelf geen kennis van het bedrijf en nauwelijks of geen informatie over de Libre die ‘Abbott’ niet met het publiek wil delen. In het laatste gesprek werd mij verteld dat ze ‘zelf’ ook hoopten dat de houdbaarheidsdatum binnenkort weer wat langer zou zijn, maar ze konden daar geen uitspraak over doen.

  Toen ik problemen had met een flinke irritatie of allergie van de sensor pleister, waren ze ‘bijzonder’ geinterresseerd, van mijn ontwikkelingen heb ik ze op de hoogte gehouden. (Ik heb nu een werkbare methode). Maar deze informatie wordt door Abbott niet gedeeld. Pas als ik meedeelde wat ik deed, hoorde ik dat dit door andere mensen ook gedaan werd. *)

  Omdat het een medisch product is en het bedrijf Amerikaans, zullen ze extreem voorzichtig zijn met iets tegen de klant te zeggen. En in Amerika is dit terecht gedrag. Daar kun je al voor de rechter gesleept worden als je iemand een prettige dag toewenst, laat staan als je daar iemand een advies op medisch gebied geeft.

  Middels dit Forum kunnen we veel vrijer informatie uitwisselen. De gezamelijke kennis op dit forum overtreft waarschijnlijk de kennis die we via Abbott kunnen krijgen.

  Ben

  *)
  Ik gebruik Tegaderm pleisters onder de sensor. Maar de naald gaat hier niet goed doorheen. Zelf ontdekt dat je dus een gaatje moet knippen in de pleister. Pas toen ik dit meedeelde aan Abbott werd bevestigd dat dit een algemene ervaring was. Het zou prettig zijn geweest als ik dit soort zaken door schade en schande niet eerst zelf zou moeten uitzoeken. Dit geld bij mij ook voor een aantal andere ‘experimenten’.

  • Pedro

  Vandaag ook weer 3 sensors binnen gehad en deze hebben ook dee uiterste houdbaarheidsdatum 31-03-2017, dus minder dan 2 maanden. Ik heb nog een sensor zitten die nog 10 dagen geldig is. Dus 26 maart loopt de laatste af. Ik vraag mij af hoe de nauwkeurigheid is zo vlak voor de uiterste datum.

 • Ik heb deze week een mailtje van de klantenservice ontvangen: de sensor werkt ook nog ná de houdbaarheidsdatum, maar bij problemen biedt Abbott dan geen hulp meer. Soort garantie tot de tht-datum dus.
  Dus hij zal ook nog wel tot enkele dagen vóór die datum betrouwbaar zijn.
  Ze verwachten dat er in de loop van februari weer langer houdbare sensors geleverd gaan worden.

  • Ben42

  Wat is begrepen heb is dat de sensor geplaatst moet zijn voor de houdbaarheidsdatum, daarna werkt deze nog 14 dagen.

  Voor zover ik kan nagaan zit er geen ’tijdslimit’ op de sensor (en/of de reader). Omdat het medische apparatuur is zal er een ruime ‘reserve’ marge zijn gekozen voor de houdbaarheidsdatum. Gezien dat de sensoren ‘soms’ maanden meegaan vermoed ik dat je weken na de houdbaarheidsdatum nog geen verschillen kunt waarnemen.
  Voor houdbaarheidsdata, of de ten minste houdbaar tot, of best before datums wordt vaak een ruime marge gehouden. Dit geld voor eten, en in nog veel sterkere mate voor medische spullen.

  Wat natuurlijk vervelend is dat Abbott bij problemen dan geen hulp meer biedt. Overigens vraag ik mij af of dit echt zo is. Tot op heden was Abbott altijd zeer coulant.

  Ben

  • Duncan

  Afgelopen week een volledig vergeten sensor gevonden bij de vakantiespullen van afgelopen zomer. Dat betekent dat ik die ergens eind juni 2016 heb besteld. De houdbaarheidsdatum was 23 december 2016. Dus op het moment van kopen zo ongeveer nog 6 maanden te gebruiken. Gezien de vele vragen over de houdbaarheid en de werking heb ik 5 dagen geleden de proef op de som genomen en de sensor geplaatst en aan het werk gezet. Wat blijkt: hij werkt perfect ook dus als hij ruim 3 maanden over de houdbaarheidsdatum is. De eerste 2 dagen regelmatig gecontroleerd met vingerprik maar daarmee niet iets geconstateerd dat er anders niet zou moeten zijn.
  Natuurlijk geeft je altijd de voorkeur aan materiaal waarvan de datum nog goed is maar je kunt dus de fsl prima gebruiken als die verlopen is.

 • Daarom heb ik een freestyllibre 2 scanner gekocht als back-up.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.