Home Forums Behandelaren Hulphonden & voorstellen

Hulphonden & voorstellen

Hallo allemaal,

Ik zal mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Frank en ik ben werkzaam bij Kibō. Ik heb zelf geen diabetes maar toch hebben wij hier dagelijks mee te maken. Wij trainen namelijk (bio) medische detectie honden. Een van de disciplines waar wij actief in zijn het opleiden van diabetes hulphonden. Ik hem mij hier aangemeld omdat wij altijd enorm geïnteresseerd zijn in wat er leeft bij onze doelgroepen. Ik zal hier dus vooral meelezen en proberen wat toe te voegen.

Mochten jullie vragen hebben aan mij dan hoor ik dat natuurlijk graag.

Hartelijke groet,
Frank

  • Momo

  Hallo Frank,

  Klinkt heel interessant (ik ben dol op dieren), maar kan je wat meer uitleg geven over wat ik me moet voorstellen bij een diabetes hulphond?
  Zijn dat van die honden die ‘weten’ wanneer je bijvoorbeeld een hypo dreigt te krijgen?

 • Dag Momo,

  Dat klopt. Wij trainen honden welke 24/7 op hun baas letten en hem of haar laten weten wanneer er een hypo of hyper aan zit te komen. Ver voordat de baas dit zelf voelt. In huis, buiten, tijdens het slapen of in welke situatie dan ook.

  Mocht je meer vragen hebben, stel ze gerust!

  • Momo

  Fantastisch dat die honden zo getraind kunnen worden en dat ze daarmee mogelijk levens kunnen redden. En wat een geweldig werk heb je dan dat je daar aan mee mag dragen.

  Ik heb mijn waardes op dit moment redelijk goed onder controle, maar ik kan me heel goed voorstellen dat dit soort honden voor mensen die daar meer moeite mee hebben een groot verschil kunnen maken.

  Ook goed dat je hier contact zoekt, want misschien is niet iedereen op de hoogte van het bestaan van jullie werk.

 • Fijn dat jij je waardes redelijk onder controle hebt.
  Het idee is inderdaad om mensen hier te vertellen wat er allemaal mogelijk is. En voor ons is het altijd goed om verbalen en ervaringen uit eerste hand te vernemen zodat wij onze honden nog beter kunnen trainen voor de praktijk.

  Bedankt voor je reacties.

  • MiSma

  Hallo Frank,
  Mijn vraag is hoe je voor zo’n hulphond in aanmerking kan komen en of er ook subsidies voor zijn?
  Ik ben een vrouw van 38 jaar en heb sinds m’n 5e diabetes type I. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen van 5 en 9 jaar. Ik draag al een lange tijd een insulinepomp en glucosesensor. Ondanks dat heb ik helaas te maken met erg vervelende hypo’s met convulsies. Het lijkt alsof mijn lichaam de ‘normale’ hypoverschijnselen’ overslaat en gelijk een ernstige hypo met bewustzijnsverlies krijg. Hierdoor verdwijnt steeds meer het vertrouwen in de glucosesensor,maar ook in mijn lichaam..Ik ben erg actief en zou dit ook graag nog een lange periode zo houden. Door al aanwezige oogcomplicaties(heb 1 slechtziend oog) werk ik hard om goede glucosewaarden na te streven,maar door angst voor het niet aanvoelen vd hypo’s en de gevolgen van dien,wordt dit erg lastig…
  Ik ben dus erg benieuwd wanneer je voor zo’n hond in aanmerking zou komen.

  Ik hoop van je te horen.

  Groeten van Mischa

 • Hoi Misma,

  Ik heb je middels een privé bericht wat meer info verzonden en hoop van je te horen.

  vr gr
  Frank

  • marit

  Hoi Frank, kun je die vraag niet gewoon op het forum beantwoorden ipv via een pb? Ik denk dat meerdere mensen hier het antwoord willen weten. Dan kun je ook een keuze maken of je dat ook wil.
  Mag zo’n hond ook overal mee naar binnen als je hem een hesje aan doet?

 • Dag Marit,

  Dat wil ik zeker. Ik wist niet of dat was toegestaan.

  In principe komt iedereen in aanmerking voor een dergelijke hond. Belangrijk is dat je de persoon type 1 heeft en zijn of haar schommelingen in waardes slecht of niet voelt aankomen. De hond is vanaf dag 1 bij de persoon in huis en volgt op locatie een zeer intensieve training. Dit omdat de hond volledig op maat getraind zal worden. Dus op locaties welke voor de persoon belangrijk zijn zoals school,werk,trein etc. Teven leert de hond enkel en alleen de schommelingen te detecteren van zijn baas. Volledig maatwerk dus.

  In sommige gevallen is het mogelijk om de hond te trainen welke al aanwezig is. Anders zoeken wij samen met de mensen naar een leuke geschikte hond. Lessen kunnen in groepsvorm worden gevolgd of privé. Belangrijk is dus dat je het leuk moet vinden om met je hond bezig te zijn. Het is geen apparaat en er gaat ook tijd in zitten :-)

  De hond krijgt na zijn ”examen” idd een hesje aan. Daarmee kan hij vrijwel overal mee naar binnen.

  Mocht je nog meer willen weten, vraag het dan gerust.

  vr gr
  Frank

 • Oh, en wat betreft de kosten. Dat is lastig te zeggen. De verzekeringen vergoeden een diabetes hulphond in principe niet (enkele uitzonderingen). Wij zijn van mening dat financiën geen belemmering mogen vormen voor het hebben van dergelijke hulphond. Daarom hebben wij verschillende mogelijkheden om de hond voor vrijwel iedere toegankelijk te maken.

  In juli en aug organiseren wij een aantal voorlichtingen en demonstraties in het midden van Nederland. Mocht je daarbij aanwezig willen zijn stuur mij dan even een berichtje.

  Groet
  Frank

  • Met heel veel verdriet afscheid moeten nemen van mijn beagle- suikerhulphond 😢😢 ze was 14 jaar en 7 mnd en heeft jaaaaren mijn te kage bloedsuikers getraceerd en mij gewaarschuwd…nu moet er een nieuwe hulphond komen, zorgverzekering uiteraard afgewezen OOK voor ADL !! Vanwege neuropathie in mn benen…. nu met gemeente WMO bezig (zeer kleine kans)…financiën is het grootste probleem..volledige WAO door suiker en alleenstaand….HOE MOET IK DIE KOSTEN DAN BETALEN ??..
   HEEL GRAAG ANTWOORD..

  • PaRiMa

  Hallo Frank,

  Ik ben Rian 45 jaar en vanaf mijn 9de heb ik diabetes type 1.
  Kan jij mij aub wat meet informatie geven ove Hulphonden, waar ik terecht kan etc
  Alvast. Bedankt.
  Groet Rian

 • Hoi Rian,

  Je kunt bij ons terecht! http://www.kibomdd.nl
  Wij geven als kennismaking verschillende informatie bijeenkomsten en demonstraties.

  Mail je vragen anders even door naar frank@kibomdd.nl je mag ook je tel nummer geven. Dan ben ik je even voor wat uitleg.
  Ik kan je dan direct een flyer sturen over onze voorlichtingen.

  Groet,
  Frank

  • PaRiMa

  Bedankt frank. Ik ga je mailen.
  Groet Rian

  • HHHyper

  Helaas heb ik de voorlichtingen in juli en augustus gemist. Komen er nog nieuwe voorlichtingen en demonstraties?
  Ik ben zelf hondentrainer (en diabetespatiente) en erg geïnteresseerd in dit onderwerp.
  Het is mij meerdere malen opgevallen dat honden, ook als ze er niet voor getraind zijn, grote schommelingen in de bloedglucose opmerken. Ik heb zelf ook twee honden (Labrador en Newfoundlander) die zich ‘anders’ gaan gedragen als ik een hypo heb.
  Een reuze-interessant onderwerp. Het bewijst maar weer eens dat honden veel meer kunnen waarnemen dan wij. Wat een zegen dat je hieraan mag meewerken. Ruilen?

  • anzzz

  Beste Frank, sinds 3 jaar ben ik mezelf aan het verdiepen in het onderwerp van de hypohond. Maar helaas krijgen wij, moeder en dochter, dochter inmiddels 28 jaar en 18 jaar diabeet weinig info, nog van instanties, zorgverzekering of ziekenhuis. Heel jammer!!
  Mijn dochter heeft veel wisselende glucose waarden. Zij is moeder van een meisje van 3 en alleenstaand. Onze grootste angst en zorg is; komt ze wel goed uit deze ernstige hypo’s, wat gebeurt er in de tussentijd met een kindje als mama in een ernstige hypo zit?

  Zij voelt hypo’s moeilijk aankomen, vooral de avond en nacht.

  Mijn dochter raakt sterk geëmotioneerd door deze situaties, ze geven echt heel veel stress en momenteel kan je dan dus ook zeggen; hartkloppingen. Samengevat; ze raakt volledig het vertrouwen in haar eigen lichaam volledig kwijt. En zijn we radeloos…..

  Onze hoop is daarom gevestigd op een hulp hond. Maar hoe komen wij aan informatie? Komt zij er voor in aanmerking? Ook op financieel gebied. Ik kan haar als alleenstaande ouder iets ondersteunen, maar helaas niet volledig.

  Ik hoop wat te horen.

  Groetend, Anz

  • Korg

  Belangrijk is dat je de persoon type 1 heeft

  Jammer. Weer de type-aanduiding / uitsluiting. Door een chronische alvleesklierontsteking type 2.
  Dus pillen en geen vergoeding van hulpmiddelen. Niet waar. Ben aan de insulinepomp en beleef alle ellende van een type 1. Wordt behandeld door de internist en krijg alles vergoed. Maar loop steeds weer tegen het item ‘type 1 of 2’ aan. Ik heb nieuws. Het blijkt dat ik ‘type 3’ heb. Zal wel. Ik noem het type Lastig. Overigens ook altijd honden getraind en vind dit een geweldig initiatief.

 • Beste Frank,

  Wil je mij pm mailen.

 • Hoi frank,

  Ik ben jordy en ben 21 jaar.
  Ik heb vaak schommelende waardes waar ik hoog nooit merk alleen als hij veelste hoog is zo rond 30.0 mmol.

  Ik ben laatst in amsterdam (end vorig jaar) naar het JDRF geweest en daar stonden jullie ook en sinds dien ben ik erg aan het twijvelen voor zon hulp hond.
  Maar weet niet of ik daar wel voor in aan merking kom en wat de evntuele prijs kaartje zou zijn

  Mvg jordy

 • Hallo frank, ik vroeg me af of de diabetes hulphond wanneer deze zijn
  Opleiding afgerond heeft ook een officieel pasje en een hesje krijgt, om duidelijk te maken dat het een gecertificeerde hulphond is en deze ook vrijwel alle gebouwen mag betreden?

  BVD voor je antwoord.

  • Goedemiddag Stephan,

   De hulphonden in opleiding krijgen vanaf het begin van de opleiding een hulphonden dekje waarop staat dat de hond in opleiding is. Zo ook het identificatiepasje. De honden mogen in openbare gelegenheden niet geweigerd worden.

   Goedemiddag Jordy,

   Je kunt altijd contact met ons opnemen, zodat we kunnen bekijken wat de mogelijkheden zijn en of een diabetes hulphond in jouw situatie kan helpen.

   Hartelijke groet,

   Mieke de Boer
   mieke@kibomdd.nl

 • honden voelen erg veel aan als ik een hyper of hypo dreig te krijgen ligt er een in men nek hier en is niet bij me weg te slaan en dat zonder training dus met training weet ik zeker dat je er enorm veel aan hebt

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.