Home Forums Hulpmiddelen Hulpmiddel bij het controleren suikerwaardes van iemand anders.

Hulpmiddel bij het controleren suikerwaardes van iemand anders.

Goedendag allemaal,

Laat ik beginnen met te melden dat ik zelf geen diabetes heb. Mijn schoonmoeder wel en om haar gaat het dan ook. Zij is 83 en licht dementerend.

Tot voor kort werden haar waardes, ’s ochtends en ’s avonds, door de thuiszorg gecontroleerd. Door personeel tekort doet de thuiszorg dat alleen nog in de ochtend. ’s Avonds heeft ze nu een bel moment. De thuiszorg belt haar om 18:30 om naar haar waardes te vragen (en of ze daadwerkelijk geprikt heeft). Hier schijnt het fout te gaan. Ze geeft waarschijnlijk niet de juiste waardes door en schrijft ook weer andere waardes in haar dagboekje. Als de thuiszorg de volgende ochtend in de pen terugkijkt naar de waarde van de avond ervoor, klopt het niet met hetgeen ze doorgegeven heeft.

Nu zou het natuurlijk het makkelijkst zijn als wij zelf elke dag gingen controleren maar dat is, gezien de afstand, geen doen.

Nu heb ik inmiddels begrepen dat er prikpennen zijn die je kunt koppelen aan een app. 2 Problemen: de meeste apps werken dmv blue tooth (mijn schoonmoeder heeft zelfs geen mobiel) en zijn eigenlijk meer voor eigen gebruik. Wij kunnen onze schoonmoeder ook niet meer aanleren om met een andere prikpen om te gaan aangezien ze licht dementerend is.

Heeft een van jullie een tip (of app) hoe we dit probleem aan kunnen pakken? Is er bijvoorbeeld een “standaard” prikpen die gekoppeld kan worden aan een app (die de waardes uit de pen automatisch opslaat) zodat andere gebruikers van die app kunnen zien of er geprikt is en hoe hoog de waardes zijn?

Ben erg benieuwd naar de reacties en tips.

Bedankt alvast.

 • Hoi,
  Ik krijg het gevoel dat je Vlaams bent? Van wat ik ervan heb gelezen werken dingen in Vlaanderen net even anders dan in Nederland.
  Het is niet de prikpen, maar de meter die waarden bewaart. De prikpen is een houdertje met een naaldje erop. Als je die op een vinger zet, komt er een druppel bloed.
  Die druppel neem je op met een teststripje dat je eerst in een bloedglucosemeter hebt gestoken.
  src=”http://www.diabeteswinkels.nl/images/products/96.jpg” alt=”Bloedglucosemeter met strip” />
  De meter onthoudt de waarden, de de datum en tijd waarop gemeten en eventueel gemiddelden, als dat is ingesteld.
  Het zou handig zijn als je schoonmoeder kan onthouden hoe ze de laatst gemeten waarde op de meter terug kan vinden. Dan is dat ook niet meer afhankelijk van wat ze in haar dagboekje schrijft. Ik neem niet aan dat dat belmoment bepaalt hoeveel insuline er gespoten moet worden?
  De ochtenddienst kan eventueel de waarde ook aflezen en in het dagboekje zetten.

  Zo heb je geen smartphone of app nodig.

  • BertW

  @ifunny65

  misschien kun je je verhaal nog wat duidelijker maken.

  Begrijp dat je het hebt over de bloedglucose waardes. Maar wanneer die buiten de gewenste bandbreedte vallen, welke aktie neemt het personeel van de thuiszorg dan? Moet je schoonmoeder insuline spuiten of slikt ze medicijnen (bijv. metformine) om de bloedglucose te regelen?
  Of wil men gewoon controleren of het goed gaat, Maar neemt men verder geen aktie?

  Er zijn systemen die de bloedglucose meten (bijv. met de FreeStyle Libre sensor) en die de waardes automatisch via een smartphone (met NFC), uploaden naar de cloud. Je kunt dan enkele personen als volgers instellen, die krijgen dan steeds een bericht met de bloedglucosewaardes die gemeten zijn. Nadeel: kosten op jaarbasis voor de sensoren € 1500,- Voordeel werkt gemakkelijk.

  Er zijn ook meters die zonder prikken de bloedglucose meten door de vinger er in te steken. Nadeel: kosten € 2500,- maar gaat wel 4 jaar mee. Dit systeem is nog pas kort op de markt.

  Gr. Bert

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.