Home Forums Lichamelijke complicaties Hyperbare zuurstoftherapie geneest wonden?

 • MMMG

Hyperbare zuurstoftherapie geneest wonden?

Ik heb al enkele maanden last van voetwonden, die maar niet willen genezen. Vaatchirurg behandelt dit sedert 3 weken met antibiotica en dagelijks spoelen van de wonden. Eén wond zit tot het bot, raakte ontstoken, maar inmiddels is het weer rustig. Ik stuitte op hyperbare zuurstoftherapie (HBOT). De vaatchirurg is niet super-enthousiast, wil eerst de antibiotica (6 weken) afwachten. Echter een arts, gespecialiseerd in HBOT, signaleerde dat heel veel medici nog onbekend zijn met deze therapie. Tijdige inzet hiervan zou heel wat amputaties hebben kunnen voorkomen, stelde hij. Lees meer over HBOT op internet: https://www.amc.nl/web/specialismen/hyperbare-geneeskunde/hyperbare-geneeskunde/hyperbare-geneeskunde- of: http://www.ivhg.nl/zorgverleners/hyperbare-zuurstoftherapie/

Wie heeft ervaring met deze therapie en met welk resultaat? Heeft DVN hier eerder aandacht aan besteed?

  • Ben42

  Hyperbare zuurstof therapie wordt al een aantal jaren toegepast en wordt steeds populairder.

  Oorspronkelijk werden de hyperbare kamers vooral ingezet voor mensen met Caissonziekte (duikersziekte) of risico *) daarop, de kamers waren meestal daarvoor specifiek beschikbaar. Schepen waar vanaf veel (en diep) gedoken wordt hebben vaak een hyperbare kamer (eigenlijk een kleine buis) beschikbaar.

  Naar de genezende werking van hyperbare kamers is wetenschappelijk onderzoek lastig, omdat je dan met een controle groep zou moeten werken en bij voorkeur dubbelblind. In feite is dat niet realiseerbaar. De gunstige werking van een hyperbare kamer komt dan ook meestal uitberichten van voorstanders (waaronder artsen) en mensen waarbij de genezing na de hyperbare kamer goed verliep.

  De werking wordt door steeds meer mensen herkend en erkend, de beschikbaarheid van hyperbare kamers voor genezing van wonden wordt ook beter. De therapie wordt ondertussen wat gebruikelijker. Door het toenemen van het gebruik van de therapie wordt de toegankelijkheid ook beter. (Meer plekken beschikbaar en lagere kosten per plek).

  Veel mensen die gebruik hebben gemaakt van deze therapie zijn er erg over te spreken. Dit is heel erg logisch, want voordat deze therapie wordt gebruikt heb je meestal al een lang traject achter de rug. Genezing waardoor dan ook is dan altijd een zeer welkom.

  Lees mijn berichten (en ook andere berichten) op het internet altijd met enig wantrouwen. Ik ben geen arts, heb persoonlijk nog nooit een hyperbare kamer van binnen gezien en heb ook nog nooit te maken gehad met ernstige wonden. (Wel met kleine wondjes die slecht genezen, maar niet voldoende groot zijn om een hyperbaar traject in te gaan).

  Vriendelijke groet,
  Ben

  *)
  Bijvoorbeeld mensen die vlak na dat ze gedoken hadden een vlucht naar Nederland terug namen en zich tijdens de vlucht wat gezondsheids verschijnselen kregen. Deze mensen werden wel (preventief) in een hyperbare kamer geplaatst.

  • BertW

  @mmmg

  zelf geen ervaring met deze therapie. Wel ervaring met behandeling van diepgaande wonden aan diabetische voeten. Veel gehad aan specialistische voet/wondzorg op interne geneeskunde bij het MUMC (Maastricht), dit specialisme wordt aangestuurd door prof. Schaper.
  Men meet o.a. zuurstof gehalte in de voet en tenen omdat te weinig zuurstof het genezingsproces bemoeilijkt.
  Helaas ligt dit ligt wat te ver van je woonplaats.

  Neem bijv. eens contact op met je verzekeraar voor advies, maak gebruik van secound opinion, of ” Best Docters”.

  Voorkomen van wonden is natuurlijk belangrijk maar dat zal wel bekend zijn (goede pedicure, goede schoenen c.q. orthopedische schoenen, regelmatige controle van de voeten etc.).

  Herstel proces duurt gewoonlijk lang.
  Sterkte.

  Gr. Bert

 • Hier kun je meer informatie vinden MMMG: dvn.nl/wat-is-diabetes/lichamelijke-complicaties/voeten

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.