Home Forums Bloedsuikerwaarden Hypers

Hypers

Hoi allemaal, ik heb sinds 4 maanden type 1 (meisje, 16) en in het begin had ik het gelijk aardig goed onder de controle met weinig uitschieters. Een maandje terug toch opeens mega veel hypo’s. Na een nacht glucose via een infuus in het ziekenhuis hoef ik even helemaal geen insuline te spuiten door een flinke ‘honeymoon fase’. Ik heb een scanner en houd mijn waardes goed in de gaten: mijn arts zei pas bij een waarde van 15 bijspuiten (tijdens die honeymoon fase dus). Nu zit ik toch de afgelopen anderhalve week met wat uitschieters naar 13/14 en heb ik al een paar keer bij moeten spuiten voor het avondeten. Nu kom ik op internet zo veel dingen tegen over complicaties door hoge suikers dat ik heel bang ben geworden dat ik het door een gemiddelde van 9/10/11 mm L van de afgelopen twee week heb verpest voor mezelf en dat het schadelijk voor mijn lichaam is geweest. Misschien stel ik me heel erg aan maar ik heb geen idee wat voor hoge waardes deze complicaties (zenuw problemen etc.) triggeren en hoe lang deze dan moeten aanhouden om het schadelijk te maken op lange termijn. Mijn vraag is dan ook: weet iemand dit? En moet ik me zorgen maken over deze hypers van de afgelopen twee weken met uitschieters naar 13/14? (Ik ben nog heel nieuw dus ik heb echt geen idee van wat normaal is of niet😇)
Alvast bedankt! X

 • rustig aan, vooral in de begin periode zul je uitschieters hebben, het is niet zo dat je meteen complicaties krijgt bij een uitschieter, daarvoor met je over jaren te hoog zitten, en veelal gebeurd dat bij een niet opgemerkte (type2) diabetes.

  ik heb wel eens uitschieters naar 17 of soms wel 20 als er iets geks aan de hand is(en ik heb al meer dan 25 jaar diabetes en een pomp), je loopt eigenlijk altijd achter de feiten aan, meten en dan aanpassen, maar in de begin periode moet je dat niet te snel doen zoals je arts ook al aangaf.

  • Jasper

  Hoi Marij,

  Er is pas net diabetes bij je ontdekt, dus het is heel normaal dat je nog veel vragen hebt en nieuwe dingen opmerkt van je diabetes, internet is handig, maar google weet ook de ergste dingen wel te vinden.
  Hoge bloedsuikers zijn uiteraard niet goed, maar daar hebben de meeste mensen met diabetes wel eens last van (ik wel iig!). Als het af en toe een weekje tegen zit hoef je je daar volgens mij geen zorgen over te maken hoor. dat is mij de afgelopen 40 jaar al vaak overkomen.
  Aangezien je nog niet lang last hebt van diabetes denk ik dat het nog wel lang duurt voor je iets begint te merken (als dat al gebeurt) van alle complicaties. Je kan het een beetje vergelijken met roken/drinken denk ik, daar krijg je over het algemeen ook pas last van als je het al lang en teveel doet.

  • Jazeker, elke diabeet heeft wel eens last van hoge bloedsuikers. Dat is gewoon onvermijdelijk, tenzij je een heel strikt koolhydraatarm dieet volgt en met behulp van een sensor continu je bloedsuiker in de gaten houdt om elke stijging direct te corrigeren, maar dat raad ik niet aan.

   Complicaties ontwikkelen zich meestal pas op de lange termijn, na jaren diabetes, maar hoe hoger de bloedsuikers, hoe sneller dat kan gebeuren. Met een gemiddelde van 15 of 20 zal het behoorlijk sneller gaan. Twee weken een gemiddelde van 9 of 10 veroorzaakt geen grote en onherstelbare schade. Met deze gemiddelde waarden gedurende 3 maanden zou je naar schatting een HbA1c tussen 7 en 8% hebben. Dat is niet eens zo heel hoog.
   Dit zijn de schattingen van Mayo Clinic van de gemiddelde bloedsuikerwaarden bij bepaalde HbA1c-waarden:
   A1C level Estimated average blood sugar (glucose) level
   6 percent 126 mg/dL (7 mmol/L)
   7 percent 154 mg/dL (8.6 mmol/L)
   8 percent 183 mg/dL (10.2 mmol/L)
   9 percent 212 mg/dL (11.8 mmol/L)

  • Ben42

  Hallo, ik zal allereerst het mechanisme beschrijven waarom kleine bloedvaten kwetsbaar zijn bij diabeten. Daarna de risico’s wat toelichten en ‘relativeren’.

  Het mechanisme.
  Je rode bloedlichaampjes hebben ongeveer een levensduur van 90 dagen. Na ongeveer 90 dagen zijn ze verouderd en worden ze middels je ontlasting uit je lichaam verwijderd. (Dat is o.a. de reden dat je ontlasting bruin is). Het lichaam maakt continu nieuwe bloedlichaampjes aan, dit gebeurd o.a. in je mild en in het beenmerg. Deze 90 dagen is een ongeveer en hoe de spreiding daarvan is over de verschillende bloedlichaampjes en verschillende mensen weet ik niet.

  Bloedlichaampjes verouderen langzaam, een van de zaken die gebeurd is dat de bloedlichaampjes een klein beetje ‘versuikeren’, een bloedlichaampje verliest daardoor de elasticiteit. Bij een ‘sterke’ versuikering is het zelfs zo dat ze heel erg stijf worden en niet meer goed door de kleine haarvaten kunnen worden getransporteerd. Bij hoge bloedsuikers is dit versuikeren van bloedlichaampjes in hogere mate aanwezig. Met een HbA1c meting wordt vastgesteld in welke mate de bloedlichaampjes ‘versuikerd’ zijn. Een hoge HbA1c waarde is niet goed en zeker reden tot ongerustheid. Wat betreft de versuikering is hoe lager de HbA1c hoe beter. Maar te laag heeft weer wat andere nadelen. HbA1c geeft dan ook een goede indicatie van hoe je bloedsuikers over de laatste 3 maanden zijn geweest.

  Hoge waarden gedurende een korte periode, b.v. als je 2 weken lang prednison slikt, heb je verhoogde bloedsuikerwaarden. Maar dit heeft niet zo heel veel effect op de lange termijn waarde, met 2 weken hoge bloedsuikers zal de HbA1c wel een beetje omhoog gaan, maar nauwelijks merkbaar voor het lab en of de arts. Het valt dan nog steeds in de ‘normale’ range.

  De twee weken hoge waarden hebben dan ook bij jouw weinig invloed op je HbA1c en een keer een hoge HbA1c heeft slechts een geringe invloed wat schade betreft op je lichaam.

  Het probleem is dat je nogal wat jaren met je lichaam moet doen. Behalve bij een heel goede instelling, zal het wel eens voorkomen dat je HbA1c hoger is dan bij ‘gezonde’ mensen. Een klein beetje hoger geeft je een klein beetje extra risico op problemen met de zeer kleine bloedvaten. Maar een gemiddelde verhoging over jaren, dat telt wel op. Voor iedere diabeet geldt dat het bijna onmogelijk is om een HbA1c te handhaven zoals die bij normale mensen is. Bijna iedere diabeet loopt dan ook een iets hoger risico op beschadigingen van de kleine bloedvaten.

  We hebben het hier over een risico. Ook gezonde mensen en goed ingestelde diabeten lopen een risico, echter dit is wel veel kleiner dan bij slecht ingestelde diabeten. Ook de tijdsduur dat je diabetes hebt telt natuurlijk mee, iemand die op zijn 80ste diabetes krijgt, loopt wel risico, maar omdat dat risico met de jaren toeneemt is het risico bij iemand die ‘redelijk’ behandeld wordt kleiner, dan iemand die op jonge leeftijd diabetes oploopt.

  De twee weken hoge bloedsuikers voor jouw zijn vervelend en niet goed. Maar het is niet iets om je zorgen over te maken. Allereerst leven de bloedlichaampjes 3 maanden, dus de versuikering van de bloedlichaampjes is na 2 weken nog niet echt waarneembaar.

  Maar omdat je hopelijk nog vele jaren met je lichaam wilt doen, is er inderdaad wel een punt van zorg, over de jaren heen dien je je Hba1c onder ‘controle’ te houden. Dat wil zeggen een goede balans te vinden in een prettig leven, een zo stabiel mogelijke bloedsuiker, maar ook met zo weinig mogelijk hypo’s. Een hele opgave. Hiermee wil ik je niet ongerust maken, maar een opgave is het wel. Het is dus geen korte termijn probleem, maar een lange termijn probleem.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  Kleine haarvaten, waarbij de schade relatief groot is bevinden zich o.a. in het Netvlies, Nieren, lichaamsuiteinden en dan met name de tenen/voeten/benen.

  • m@rtin

  hallo
  je moet er mee leren omgaan dat je eigenlijk nooit je suiekr helemaal goed krijg. onze zoon gaat overdag ook van vaak van 16 dan weer naar beneden enz. bij een bls van 11 of twaalf doen we echtert niets een uur kijken we weer wat dan is het weer anders ,stijgt het dan dan wordt er wat gebolust en zakt het te veel dan wordt het weer eten . je krijgt het nooit voor elkaar om hele periodes van de dag tussen de 5 en de 10 te blijven tenminste hier niet . als je te snel bolust bij iets verhoging krijg je nog meer jojo effect . hier is alles tot 10 goed daarboven kijken we eerst welke kant het opgaat en bolussen we dan pas iets bij
  groet
  m@rtin

 • Beste Marij,

  Je lichaam slijt harder met diabetes type 1. Je hebt echter een groot voordeel: je beschikt over een scanner. Ik verzucht vaak dat ik die sensor 41 jaar geleden al had willen hebben. Mijn instelling is tot maart 2016 een zooitje geweest en ik heb last van allerlei complicaties. Maar jij kunt nu al je dagelijkse bloedsuikerwaarden monitoren en bijsturen. Zoals anderen al schreven is af en toe te hoog zitten niet te voorkomen en ook niet erg. Dat af en toe te hoog is gering vergeleken met mijn eigen geschiedenis. Mijn oude HbA1C lag tussen de 70 en 80 en is nu 45 en ik zit 80% van de tijd binnen mijn doelbereik.

  Destijds heb ik mijn economiestudie afgemaakt, leuke uitdagende banen gehad, een fijn huwelijk, bewust kinderloos en de halve wereld over gereisd. Nu genieten we van ons vervroegd pensioen, hobbies en ik nog van het vrijwilligerswerk dat ik doe.

  NB Bewust kinderloos omdat mijn man vond en vindt dat er al genoeg kinderen op de wereld zijn en ik vanwege het risico op afwijkingen bij het kind vanwege de slechte diabetesinstelling. Iets waar ik nu anders over zou oordelen.

  Jij bent 16, ik was 19 en eerstejaars student. Zorg voor je zelf en geniet van het leven. Zelfs als je ooit complicaties krijgt, is dat krakend en kreunend nog mogelijk.

  Met hartelijke groet,
  Yvonne

 • Dank voor de reacties! Stelt me zeker gerust, en ben blij met alle uitleg! Ik ga met mn arts overleggen over toch weer wat insuline spuiten en dan zullen de waardes vast weer wat zakken voor nu. X

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.