Home Forums Bloedsuikerwaarden Hypo bij bloedsuikerwaardes van rond de 10

 • bink

Hypo bij bloedsuikerwaardes van rond de 10

Hallo allemaal,

Ik ben nooit zo van zulke berichten maar ik zit al een tijdje met een vraag en hoop dat jullie misschien tips hebben.
Ik heb vorig jaar in 2019 een burn-out gehad en tijdens de burn-out heb ik een langere periode hogere waardes gehad (schommelingen tussen de 15 a 20) Daarna is het een tijdje goed gegaan met normale waardes (tussen de 5 a 10) Maar nu opeens heb ik al een paar weken last dat als ik rond de 16/20 zit ik me super goed voel. Dit is natuurlijk te hoog dus in het begin begon ik met terug prikken zodat de waardes weer rond de 6/7 kwamen. Alleen heb ik nu als ik rond de 10/12 kom zo erg hypo gevoel dat ik echt het gevoel heb dat ik ieder moment kan flauw voelen. Uit ”paniek” ga ik dan maar dextros eten en limonade drinken maar diep in mijn hart weet ik dat dat helemaal niet hoeft als ik op de 10 zit maar het hypo gevoel (misselijk, zweten, tintelende benen ect) is dan dat moment zo extreem aanwezig dat ik echt niet anders aan durf. Ik zit nu al een paar weken rond de 15/16/17 maar dit wil ik absoluut niet meer.

Heeft iemand tips om het beste weer rond de 7/8 aan te komen zonder het hypo gevoel hierbij te krijgen of om het langzaam terug te dringen? Of heeft iemand hier ook ervaringen mee? Zelf denk ik dat mijn lichaam namelijk gewend is geraakt aan de hogere waardes.

  • koen

  Dat klinkt bekend. Ik kan hier mijn verhaal vertellen, een advies durf ik er echter niet aan te verbinden maar wellicht stelt het wel iets gerust dat je niet de eerste bent met die gewenning aan hogere waarden.

  Vlak na het ontdekken van mijn diabetes enkele jaren geleden (type 1 lada) kon ik absoluut niet meer functioneren wanneer ik onder de 12 kwam door alle hypo verschijnselen. De eerste 2 weken nog wel geprobeerd om door te zetten op aandringen van de dvk maar het was echt geen doen. Uiteindelijk op voorspraak van de internist heb ik er toch de tijd voor genomen om weer te wennen aan normale waarden met hele kleine stapjes (ruim ‘n jaar over gedaan).

  Achteraf gezien weet ik dat ik al heel lang veel kenmerkende klachten had voor de diagnose werd gesteld dus ik kan wel stellen dat ik ook echt lange tijd met zorgwekkende waardes rond moet hebben gelopen.

  Nu zit ik alleen wel met de vraag of de buitenproportionele neuropathie klachten die ik ervaar niet iets minder hadden kunnen zijn als ik die periode toch meer tot het onprettige mijn bloedwaarden had proberen te verlagen.

  Mijn dvk was stellig in haar overtuiging, mijn internist stond er verrassend anders in en ik, ik heb uiteindelijk geen idee of ik de juiste weg heb afgelegd.

  • amr

  Je lijf raakt inderdaad gewend aan hoge waardes en dan voelt dit als normaal.
  Toch zijn die hoge waardes ontzettend slecht voor je, al voelt het niet zo.
  Ik zou de paniek echt even negeren en het uitzitten, dan raakt je lijf snel weer gewend aan goede waardes.

 • Ik heb dit zelf ook gehad en ze noemen dit pre hypo’s, je lichaam moet langzaam wennen aan de normale waardes.
  Ik moest van de dvk diabetes verpleegkundige proberen om de waardes langzaam te laten zakken zodat het lichaam went aan de waardes die tussen de 6 en de 10 zitten, ik heb dat binnen enkele weken kunnen doen.
  Misschien moet jij dat eens bespreken met de verpleegkundige die jou begeleidt.

 • Pure mindset gevalletje ,als jij rond de 10 zit kan je nooit flauw vallen (evt door hyperventilatie ) ik geloof best dat een lichaam went aan hoge suikers ,maar probeer je irreële gedachtes om te buigen ,je weet tenslotte ook dat rond de 10 geen hypo is .

  Wil je toch een snack( voor placebo effect ) ,neem dan iets met minder koolhydraten bv Adkins snack . je kunt jezelf ook trainen door steeds kleinere porties te nemen en kalm te blijven .

  succes :-)

   • koen

   Een mindset dingetje? Dat is wel erg kort door de bocht kan ik je vertellen en ik ben blij dat ik naar mijn internist ben gegaan en niet zulke adviezen op internet zou volgen. Ik bleef trillen en transpireren. Out gaan is ook niet het enige probleem bij hypo’s.

   Ik kon niet zelfstandig blijven wonen als alleenstaande als ik er direct van af had willen komen. De internist schatte ook in dat ik zo ook veel eerder hypo unawareness zou ontwikkelen dan dat mijn lichaam echt zou wennen.
   Dat lijkt me toch ook iets wat je wil voorkomen..

 • Ik had dit toen ik net de diagnose had en startte met de insuline. Ik ging van 17 naar 9 en toen had ik ook hypo-symptomen. Mijn internist zei dat dat wel klopte omdat het lichaam dat “denkt” doordat het zo lang hoog is geweest. Maar er feitelijk weinig kon gebeuren omdat het lichaam nog wel voldoende glucose kreeg.
  Rustig door ademen en als je er last van blijft houden lijkt het mij verstandig dat je contact opneemt met je behandelaar.

 • Blijf bij het feit dat er met een suiker van 10 niets kan gebeuren ,misschien was je wel aan het hyperventileren ?

   • koen

   Lees je de berichten wel? Denk je dat als ik het over m’n internist heb dat ik dan een paniekstemmetje in m’n achterhoofd bedoel ? Ik zeg niet dat mijn internist geen fouten kan maken maar als het echt iets niets bestaands was had ik vast wel andere adviezen gehad.

   Sommige van de lichamelijke effecten kan je vast wel nabootsen bij paniek of hyperventilatie maar buiten mijn reacties reageerde er nog iemand die de benaming er zelfs van wist.

   Bij mij was het ook in de tijd voor ik een fsl had, vlak na de constatering van mijn diabetes. En zoals ik er toen instond (als ik dan toch een chronische ziekte moet krijgen doe me dan diabetes maar) lag irreële angst ook zeker niet in de lijn der verwachting.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.