Home Forums Bloedsuikerwaarden hypo in slaap

hypo in slaap

Hallo allemaal,

Al enige tijd zit ik mee te lezen en vandaag besloten om ook een profiel aan te maken.

Mijn Partner heeft nu zo’n 11 jaar diabetes. Wij zijn zo’n 10 jaar samen.

Van alles geprobeerd maar stabiel is het nog steeds niet.

De laatste jaren heeft hij regelmatig last van hypo’s (extreme hypo’s)
Hij wordt er dus niet wakker van, ik wel omdat het gepaard gaat met een hoop herrie en vaak valt hij door het shaken uit bed.
Inmiddels weet ik dat ik als een speer naar de koelkast moet en hem de noodspuit toe moet dienen en ook bel ik altijd 112
Tot zo ver gaat het “prima”

Maar.. hij werkt continu diensten. Vannacht heeft hij de nacht gehad.
Hij kwam thuis en vertelde vannacht erg hoog te hebben gezeten (32)
Hij zat nu op 8 en in de grafiek was een redelijk snelle daling te zien
Hij ging naar zijn bed..
Hij heeft op dat moment zoiets van he ik ben moe ik ga slapen. Heeft voor de zekerheid nog wel een glas melk genomen.
Vervolgens ga ik naar mijn werk en maak ik me er zorgen om.

Wat als het gebeurt als ik er niet ben en er dus niemand thuis is?
Komt hij er dan vanzelf weer uit?
Of vind ik hem thuis bewustenloos/coma?

Dit jaar is het zelfs 2 keer gebeurd dat hij op de dag, terwijl hij wakker was, een hypo niet aan zag komen en out ging.

Inmiddels al een telefoontje gehad dat hij wakker is (met wederom een veel te hoge suiker).

Vind het erg lastig. Het schiet voordurend naar sky high en dan weer naar veelste laag. Ik zou hem zo graag willen helpen..
Maar ik weet niet hoe.

Alvast bedankt voor het lezen.

 • Erg lastig, helemaal omdat hij ploegendiensten werkt, eigenlijk zou hij een insulinepomp moeten hebben die zichzelf uitschakelt bij een te lage bloedsuiker, maar volgens mij is die nog niet op de markt in Nederland.

  de vraag is heeft hij al een pomp ? daar kun je verschillende profielen instellen voor als hij bijvoorbeeld een andere dienst heeft of heeft hij soms type2 diabetes ?

 • Uw man zou waarschijnlijk baat hebben bij een continue bloedglucosemeter met een alarm, bijvoorbeeld de Dexcom G5. Deze kun je zo instellen dat er onder een waarde van bijvoorbeeld 3,5 of 4 een alarm afgaat, waardoor uw man wordt gewekt en tijdig iets (met suiker/ koolhydraten) kan eten of drinken. Dergelijke meters zijn duur en kunnen alleen door het ziekenhuis worden verstrekt, en deze hebben een beperkt budget hiervoor. De indicaties zijn dan ook streng, maar als uw man geregeld ernstige nachtelijke hypo’s heeft waarvoor zelfs de ambulance is gebeld en hij bovendien continu diensten draait, dan zou hij wel in aanmerking kunnen komen. Hij moet dit bespreken met de behandelend internist. Vaak worden eerst ook nog andere aanpakken geprobeerd, vanwege de hoge kosten. In mijn geval hielp het overstappen op een andere langwerkende insuline, namelijk Tresiba ipv Lantus. Ik gebruik daarnaast, helaas op eigen kosten, een goedkopere continue bloedglucosemeter namelijk de Freestyle Libre. Die heeft geen alarm, maar ik heb nu wel veel beter zicht op mijn bloedsuikerverloop ook gedurende een doorsnee nacht (sinds de Tresiba is verloop behoorlijk stabiel).

  • Audrey

  Er bestaan meerdere pompen met glucosesensor. Stel het voor aan arts/verpleegkundige.

  Zoals ik het lees is hij wellicht ook diabetesmoe. Geen zin meer in handelen terwijl dat wel nodig is. Een diabetescoach kan daarbij helpen om weer in balans te komen.

  Heb je weleens een lepel stroop geprobeerd in de wang te leggen ipv een noodspuit? Werkt minder heftig maar kan wel effectief zijn.

 • Meer weten over nachtelijke hypo’s en tips om ze te voorkomen? Lees het nieuwsbericht op de website van DVN. ^SH

  • Dorri

  Misschien kan een dietist helpen bij dingen die hij beter wel/niet bij ploegendiensten kan eten. Dat heeft, vooral met wisselend ritme, veel invloed op de bloedsuikerspiegel. Vaak eten mensen tijdens een dienst erg suikerig voedsel of drinken energie drinks om het vol te houden.

 • Met zo weinig info is er niks zinnigs over te zeggen, is hij type1 is hij type2, is zijn werk lichamelijk inspannend, spuit hij, heeft hij een pomp enz enz enz enz.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.