Home Forums Bloedsuikerwaarden Hypo verschijnselen bij blds van 10

Hypo verschijnselen bij blds van 10

Hallo, ik vroeg me af of iemand dit misschien herkent. Mijn dochter heeft sinds een week diabetes type 1. Wat een rollercoaster zit je dan in . Ze komt van waardes rond de 30 waarvan we vermoeden dat ze die al even heeft gehad nu spuit ze 4x per dag en haar blds zakken redelijk . doordeweeks was t rond de 15 en dan voelt ze zich prima. Vh weekend ging ze rond de 12 a 13 maar dan voelt ze zich wat gammel en heeft trek en is wat afweziger. Gisteravond tijdens het eten voelde ze zich heel beroerd worden en dat ik prikte zat ze dus op 10 en raakte dus in een hypo . Na wat limonade en dextrose knapte ze weer op en bij de 15 voelt ze zich dus weer kip lekker. Is dit voor iemand herkenbaar ??? We hadden de hypo nu dus niet helemaal verwacht .

  • Ben42

  Dit herken ik. Mijn eerste Hypo gevoel had ik bij een wat hogere waarde dan waarbij je volgens de ‘boeken’ een hypo zou hebben. Als je lange tijd op een hoge waarde waarde zit, dan kan het hypo gevoel al voorkomen door het flink zakken van de bloedsuiker waarde.

  Dit heb ik alleen gehad toen ik nog maar een paar dagen op insuline zat. Daarna heb ik nooit meer zolang op een erg hoge waarde gezeten en dat dus niet meer meegemaakt.

  Wat ik nu nog wel heb dat als ik heel snel zak met mijn bloedsuiker waarde ik mijn hypo’s bij een hogere waarde voel aankomen dan als ik heel langzaam een hypo in glij. Dat heeft als voordeel dat bij een activiteit waarbij ik snel zak redelijk tijdig een waarschuwing krijg dat ik actie moet onder nemen. En in gevallen dat ik zeer langzaam een hypo in ga krijg ik laat een waarschuwing, maar dan heb ik wat meer tijd voordat de hypo problematische wordt.

  Dit is natuurlijk een persoonlijke ervaring en anderen hebben andere ervaringen. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat als je lange tijd op een bloedsuiker waarde van 20 zit, dat het zakken naar 12 of lager dan als een hypo aanvoelt.

  Waarschijnlijk is het andersom ook het geval. Zou je in een flinke hypo terechtkomen terwijl je dit nog nooit hebt meegemaakt, dan kan dit leiden tot een flink hypo gevoel en een flinke paniek. Ondertussen kan ik bij een lage waarde nog steeds goed functioneren en de juiste handelingen verrichten om de hypo op te lossen. Voor een deel zit dit dan in ‘training’, maar ook het lichaam is volgens mij beter bestand tegen lage bloedsuikers.

  Zoals met alle berichten op het internet, lees ook dit bericht met enige voorzichtigheid. Heb altijd enige twijfel bij het lezen van dit soort berichten.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Hallo Ben

  Bedankt voor je reactie wij gaan er idd ook zelf vanuit door haar langere tijd hogere waardes dat dit t hypo effect geeft. Hoop dat dat over langere tijd ook minder word. Maar wat bedoel je met wees voorzichtig met t lezen van dit soort berichten heb hier enige twijfel bij ??
  Groetjes Ingrid

 • Hoi @ingrid

  Wat Ben bedoelt is dat alles wat je leest op internet je ook je eigen hersens moet gebruiken en niet alles voor waarheid aan moet nemen wat er staat. Vele halve/hele (on)waarheden staan er op internet en iedere patiënt is/reageert anders. Leeftijd/gewicht/hormonen/stress enz. alles heeft invloed op je diabetes.

  @ben42 heeft het hierboven prima verwoord.

  Welkom op dit/ons forum, en veel sterkte ! Blijf vragen stellen of zoeken via de zoekbalk op dit forum en altijd de doktoren natuurlijk.

  Groet 6feet10

 • Ohhh ik dacht al een beetje dat ik een verkeerde vraag had gesteld. Het is allemaal zo nieuw en onwennig . Vind het heel prettig om hier ook wat ervaringen gedeeld te krijgen. Maar zeker laat ik mijn eigen hersenen ook werken hoor .👍😉 Maar dank je wel @6foot10 blij met je reactie.

  Groetjes Ingrid

   • Ben42

   Dit heb ik niet helemaal duidelijk geformuleerd:
   Zoals met alle berichten op het internet, lees ook dit bericht met enige voorzichtigheid. Heb altijd enige twijfel bij het lezen van dit soort berichten.

   Wat ik bedoel is dat ook mijn berichten met enige voorzichtigheid gelezen moeten worden. Er zijn overal, maar ook op dit forum zeer veel berichten die heel plausibel klinken, maar geen wetenschappelijke onderbouwing hebben. Soms zijn het persoonlijke ervaringen die dan weer niet voor anderen gelden. Soms zijn het ook geheel verkeerde adviezen. Het bovenstaande was zo bijvoorbeeld in mijn bericht niet duidelijk.

   Ben

 • Beste Ingrid,

  Ik las jouw eerste bericht en het was alsof ik ons eigen verhaal las. Mijn zoon heeft ook laat (19 jaar) de diagnose diabetes type 1 gekregen en ook hij was sky high toen, vaak rond de 30 en soms ook zelfs niet meer meetbaar. Ook hij voelde zich tussen de 15 en 20 het beste. Hij lag op een keer op straat met een hypo en nadat een aantal mensen hadden groepen “ja dan moet je maar niet zoveel zuipen” was er een die wakker was en dacht hier kan wel eens iets anders aan de hand zijn en hij heeft een ambulance gebeld. De ambulance kwam en omdat mijn zoon aangaf dat hij diabetes patiënt was hebben zij zijn bloedsuiker gemeten. Nou 7.2, niks aan het handje, ga maar even op een bankje zitten dan voel je je straks vast wel beter was het advies van de ambulance die weer vertrok. Enige tijd later viel hij van dat bankje en is er door omstanders weer een ambulance gebeld. Tja en toen was zijn bloedsuiker nog maar 2,8 en werd hij met grote spoed en alle toeters en bellen naar het ziekenhuis gebracht.
  Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik het heel gevaarlijk vind dat als iemand normaal vrij hoog zit dit voor bijvoorbeeld een ambulance een vertekend beeld geeft. De persoon in kwestie is vaak niet meer bij machte om uit te leggen dat beneden 10 voor diegene een probleem is en dat er sprake is van een hypo. Dit kan dus makkelijk tot gevaarlijke situaties lijden. Ik snap heel goed dat je zegt dat jullie in een rollercoaster zitten, dat gevoel hadden wij toen ook. Nu na 6 jaar hebben wij onze weg wel een beetje gevonden al blijft het altijd halen en brengen. Ik wens jullie heel veel sterkte!

  Sandra

 • Hey Sandra …

  Bedankt voor je reactie , ja t blijkt dus wel dat de ” normale ” waardes niet voor iedereen normaal zijn . Heeft jou zoon dat nu nog steeds dat hij op een hogere waarde al hypo verschijnselen krijgt ? Of was dat ook alleen t begin bij t instellen op de insuline ? Voor ons zal de tijd dit gaan leren ws. Maar het onvoorspelbare nu maakt mij nu best onzeker. En mijn dochter ook . Haar waardes schommelen nog behoorlijk maar goed we zijn pas een week onderweg en het is allemaal zoeken.

  Groetjes Ingrid

  • Ben42

  Diabetes is een ernstige ziekte. De ziekte kent geen pauze’s, de ziekte wordt door verschillende mensen verschillend ervaren. Het spuiten en meten dat went voor de meeste mensen wel, het wordt nooit leuk, maar het wordt wel routine.

  Het ontbreken van de pauze’s bij diabetes, dat is iets wat nooit helemaal zal wennen. Voor diabeten is het ook nog een keer zo; dat ze normaal willen zijn. Dat betekend dat jonge kinderen en kinderen in de pubertijd vaak proberen de ziekte te verbergen voor anderen.

  Gelukkig is het zo dat door mobieltjes, de medische apparatuur minder opvalt en soms wel interessant is, maar veel diabeten proberen de ziekte toch te verbergen.

  Het begrip voor diabetes, zeker voor type 1 waarbij veel naalden aan te pas komen is ‘relatief’ groot. De meeste mensen vinden naalden eng en dat maakt dat maakt dat mensen vaak wel wat begrip voor de diabetes kunnen opbrengen. Maar er is ook altijd veel onbegrip, veel mensen denken of nemen aan dat een aantal zaken ‘goed’ of automatisch geregeld is. Er is relatief weinig begrip voor dat je altijd maar met je instelling bezig bent. Er is nooit een momentje van “NU EVEN NIET”, voor de diabeet, daarvoor ontbreekt het begrip nog wel eens.

  De meeste diabeten en ook ouders van diabeten bouwen wel een routine op en in de dagelijkse gang wordt het onderdeel. Ja er zijn wel risico’s en het gaat weleens mis, maar een zeer groot deel van de tijd gaat het ook ‘gewoon’ goed. Zelf heb ik geen fantastische instelling, maar mijn diabeet zijn hindert mij niet bij mijn normale functioneren. Zelf doe ik naar mijn omgeving dat mijn diabetes ‘normaal’ is, het hoort erbij, helaas, maar ik accepteer dat. Door zelf die houding aan te nemen, wordt die houding ook door de omgeving aangenomen.

  De eigen houding is erg belangrijk voor hoe de omgeving er op reageert. Doe je alsof het ‘normaal’ is, dan zal de omgeving ook doen alsof het normaal is. Voor volwassenen is dit al zo, voor jonge mensen is dit volgens mij extra zo.

  In dit bericht ben ik van een ernstige ziekte, naar normaal gegaan. Een bewust traject. Ja het is een ernstige ziekte, maar de ziekte accepteren en doen alsof het normaal is, maakt het leven ook ‘normaler’.

  Dit is natuurlijk persoonlijk, anderen zullen de ziekte heel anders beleven en er anders mee omgaan. Bedenk wat werkt voor jullie zelf.
  En neem ook mijn bericht niet de waarheid aan.

  Ben

 • Wat mooi geschreven Ben … Mijn dochter is 21 en gelukkig redelijk nuchter meestal en ze wilt er ook zo normaal mogelijk mee omgaan. Maar alles wat nu op haar afkomt en de andere kant vh internet de slechte verhalen die je leest maken haar onzeker. Nu probeert ze t zo goed mogelijk op te pakken. Maar voor jou zullen de onzekere momenten er ook wel geweest zijn of misschien nog wel eens zijn. Ik zeg al het luisteren naar je eigen lijf is het belangrijkste… Steek je kop niet in het zand voor wat er kan gebeuren maar sta er ook niet altijd stil bij de slechte verhalen . Zoek een goede balans maar na 1 week is t nog allemaal koffiedik kijken wat de toekomst brengt. En komt er veel op je af ….

 • Het lichaam moet nog wennen, je zult ook merken dat ze wazig gaat zien, ook dat is wennen, de een heeft er wat minder last van als de ander, komt vanzelf goed en dan zul je merken dat het lichaam zich lekkerder gaat voelen bij een lagere bloedsuiker

 • Hoi Ingrid,

  Ja helaas is dat bij mijn zoon eigenlijk nog steeds wel dat tussen 10 en 15 het beste voelt en gaat hij lager dan voelt hij zich inderdaad al snel niet goed. Het verhaal dat ik vertelde is in het hele begin geweest, nu voelt hij alles veel beter aankomen en kan hij daar ook beter op handelen. Maar elke diabetes patiënt is anders, dus dat hoeft bij jouw dochter écht niet zo te zijn. Misschien gaat het, als zij straks goed ingesteld is, wel veel beter.

  Het begin is best moeilijk en ik snap zo goed dat jij en ook je dochter zich onzeker voelen. Jullie zijn inderdaad ook pas een week onderweg en dan heb je waarschijnlijk ook de vraag waarom dit jullie moet overkomen, allemaal zo herkenbaar. Ik zie ons nog het ziekenhuis uitlopen met die enorme tas van de apotheek die ik het liefst zo uit het raam had willen gooien. Wat was ik boos en verdrietig!

  Maar geloof me dat jullie hier uiteindelijk ook je weg in zullen vinden, net als wij en zovele andere diabetes patiënten en hun familie.

  Groetjes,
  Sandra

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.