Home Forums Bloedsuikerwaarden Hypo’s

Hypo’s

Hallo,

Weet iemand welk aantal hypo’s normaal is voor iemand met diabetes type 1? Dus hoeveel hypo’s is aanvaardbaar per dag/week. Ik meet mijn bloedsuikers met het Free Style Libre systeem en de scanner geeft aan dat ik gemiddeld 10 hypo’s per week heb. Ik zou liever minder hebben maar misschien is dit wel normaal.
Ik snap dat het per persoon verschillend is maar misschien is er iets bekend over de gevolgen voor je gezondheid door hypo’s? Vanaf hoeveel hypo’s per week loop je meer risico’s? En wat zijn dan die risico’s?

Alvast bedankt voor het delen!

Met vriendelijke groet,
Caramel

 • Ik zou dit eerst even gaan overleggen met de DVK of Internist…
  En zeker bij hypo’s zou ik in ieder geval óók bloed prikken en vergelijken.
  Wat de Libre FreeStyle zegt is voor mij nooit zo steekhoudend.
  Want de FreeStyle Libre is vergeleken met de Dexcom helemaal niet zo zuiver…

 • 40 jaar geleden vond mijn internist en ook die daarna hypo’s niet zo’n probleem. De laatste jaren is dat heel anders geworden en krijg ik het advies om het aantal hypo’s omlaag te brengen en zelfs te voorkomen. Ik zit nu op zo’n 2 à 3 hypo’s per week. Bij mij wijkt de FSL nauwelijks af van een vingerprik.

  • Dank voor je reactie. Weet je ook waarom hypo’s slecht voor je zijn?

 • Twee aspecten: korte en lange termijn. Op het moment van de hypo zelf kan je buiten bewustzijn raken en je hersenen en de rest van je lichaam krijgen sowieso een opdoffer. Zelf ben ik bij een hypo van onder de 2,5 een dag van slag. Alleen al om het vochttekort weer aan te vullen en alle hormonen die het lichaam produceert om de hypo zelf op te lossen weer op normaal niveau te krijgen. Gelukkig raak ik zelden buiten bewustzijn. In die ruim 40 jaar 3 keer ernstige problemen gehad, waarbij mijn partner mij er weer uit heeft gekregen.
  Uit onderzoek is echter ook gebleken dat bij veel hypo’s op langere termijn schade aan de bloedvaten ontstaat vergelijkbaar met hoge bloedsuikerwaarden. Plus dat je ongevoeliger wordt om nieuwe hypo’s aan te voelen komen.

  • Dank je wel Yvonne
   Ik weet niet waar het precies van komt maar ik merk sinds een tijdje dat de vingertoppen aan mijn linkerhand wat doof beginnen te voelen. Dat zou dus wellicht door de hypo’s kunnen komen. Verder ben ik in mijn diabetescarrière ( 19 jaar) nog niet één keer in coma geraakt. Daar ben ik wel blij om. Maar dus wel veelvuldig hypo’s. Ik zou nog gelijkmatiger kunnen gaan leven maar dat vind ik lastig. Zit zo niet echt in mekaar maar streef het wel na omdat ik me dan het beste voel.

  • marit

  Hallo Caramel, ik was ook niet geschikt voor een regelmatig leven, tot je de dood in de ogen kijkt dan blijkt dat je het best kan. Als je zo doorgaat kom je jezelf later tegen, hart en vaatziekten, rethinopatie, herseninfarcten, neuropathie enz.
  Als je een doof gevoel in je vingers krijgt niet meer in die vingers prikken. Er zijn ook prikpennen waar een hulpstuk bij zit zodat je in je bovenarm kunt prikken.
  Succes wees lief voor jezelf en zorg goed voor je lichaam.
  Groetjes Marit

 • Geen een hypo is normaal ;-)

  zeker als je minimaal 10 per week heb ,zou ik eens aan je insuline laten sleutelen ;-)
  Als ik jou was had ik dit zelf al lang gedaan ,mensen zijn allemaal zo geconditioneerd door hun dokters en db verpleegkundige pffff neej mensen dit is geen advies voor topicstarter en ik ben zelf a en b verpleegkundige dus weet wat ik doe .

  Ik bepaal zelf wat ik in mijn lichaam stopt en geen dokters ;-) en minimaal 10 hypo’s per week is gewoon teveel Ik weet niet of je langdurige insuline spuit of een pomp hebt maar als ik logisch nadenk kan daar wel wat vanaf ;-)

  Succes

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.