Hypounawareness, rijbewijs en sensor
Sinds ongeveer een jaar heb ik een sensor in verband met een zwangerschapswens.
Ik merk dat als ik even niet mijn sensor heb (bijvoorbeeld als ik kalibreer, wat ongeveer 2 uur duurt) dat ik soms een hypo krijg die ik veel te laat voel, namelijk als ik rond de 2 zit. Ik denk dat er dus sprake is van hypounawareness, soms functioneer ik ook echt al slecht (Rare dingen doen op mijn werk op de computer bijvoorbeeld of ruzie maken thuis) maar ik voel het zelf niet.
Gelukkig is dat geen probleem behalve in die 2 uurtjes dat de sensor kalibreert: De sensor geeft het aan als ik laag zit dus ik kan op tijd actie ondernemen en vaak voorkomen dat ik onder de 4 of hooguit 3.5 zak.
Nu heb ik een dilemma:
De ene kant van het dilemma: Als ik straks bevallen ben moet ik officieel mijn sensor weer inleveren. Ik weet dat hyponunawareness ook een indicatie is voor een sensor, dus ik verwacht dat ik de sensor misschien wel kan houden als ik die unawareness goed bespreek met de diabetesarts.
Maar: Wat heeft dat voor consequenties voor een eventuele rijbewijsaanvraag? Ik weet zelf dat ik prima functioneer met de sensor, ik heb tot nu toe nog nooit meegemaakt dat ik moest autorijden tijdens het kalibreren want ik rij niet super vaak, maar als dat een keer zo zou zijn zou ik natuurlijk voor ik wegga gewoon bloedprikken.
Maar ziet CBR dat ook zo? Is hypounawareness + sensor voldoende om een rijbewijs af te geven?
Alternatief (de andere mogelijkheid in het dilemma) is dus dat ik de sensor zelf blijf betalen (mijn BG en HBA1c zijn zoveel beter nu, en ik heb geen problemen meer met hypos etc. Om dat zo te laten wil ik daar als het moet wel mijn vakantiegeld en zo voor sparen). In dat geval zou ik het niet heel uitgebreid met de arts bespreken, want dan komt het ook niet ter sprake bij een eventuele rijbewijskeuring.
Heeft iemand hier ervaring mee? Wat zijn de officiele regels hiervoor? Ik weet dat als je GEEN hypo-unawareness hebt (plus een aantal andere voorwaarden) je je rijbewijs kunt verlengen (dat was tot nu toe bij mij zo), maar hoe zit het als je WEL hypounawareness hebt maar een sensor erbij om het op te vangen?
-
eeeh waarom een gat van 2 uur, je kunt toch je sensor plaatsen voordat de vorige afgelopen is ?
ik dacht me te herinneren dat het met de libre en de Medtronic maar een uur calibreren is
overigens is een van de vragen voor het rijbewijs of je de hypo’s goed aan voelt komen, dus ik vrees dat als je het niet voelt….
-
Ik heb de dexcom, daarbij heb je wel een gat van 2 uur. Je kunt wel een nieuwe plakken maar daar heb je niks aan, het gaat erom dat je tegen je ontvanger moet zeggen: Ik heb een nieuwe geplakt, ga nu calibereren. En daar doet hij 2 uur over. Ook als je gewoon de oude ophoudt kost het nog steeds 2 uur.
Maar goed, mijn vraag is dus wat de exacte regels zijn hieromtrent.
-
Mijn rijbewijs loopt binnenkort af en ik ben het traject van de keuringen begonnen. Ik ben bij een huisarts geweest, niet mijn eigen, heb aangegeven dat ik hypo’s redelijk voel aankomen en dat ik een sensor heb vanwege hypo unwareness. Dat heeft de arts ook op het formulier van het CBR gezet. Ik zou, als je je sensor niet mag/kunt houden, aangeven bij de keuring dat je je hypo’s meestal wel voelt aankomen en dat je altijd prikt voordat je in de auto stapt.
Vorige week kreeg ik bericht van het CBR dat ik weer voor 5 jaar mijn rijbewijs kan aanvragen. -
Ha allemaal,
Mijn mening is dat je goed nadenkt over je eigen verantwoordelijkheid hierin.
Vooral het laatste advies om te zeggen tegen het CBR dat je je hypo’s meestal aan voelt komen terwijl dat misschien niet zo is, gaat mij persoonlijk te ver.Het feit dat Flastic in de post laat doorschemeren dat de kalibratie tijd al vervelend is omdat ze dan geen seintje krijgt bij een dreigende hypo….
Denk niet alleen maar aan het kost wat kost behouden van je rijbewijs, maar denk ook eerlijk na of je op dit moment wel in staat bent om veilig te rijden. Je hebt straks hopelijk ook de verantwoordelijkheid voor een klein kindje achterin. Daarenboven vertrouwen je medeweggebruikers erop dat jij er voor 100 procent bij bent met je hoofd en op een verstandige en eerlijke manier omgaat met de jou toegekende rijbevoegdheid.
Als ik je post zo lees, hang je teveel aan de werking van je sensor, als je je al zorgen maakt om het kalibratie moment.Daarbij, als je een ongeval veroorzaakt door een hypo, terwijl je dat risico bewust hebt genomen door te verzwijgen bij het CBR dat je ze niet goed aan voelt komen, is dat verzekeringstechnisch een groot probleem.
Het is niet mijn bedoeling om je aan te vallen maar om kritisch naar je situatie te kijken en af te wegen of het op dit moment verstandig is om achter het stuur te kruipen.
De laatste tijd zijn automobilisten met diabetes vaker negatief in het nieuws; ik denk dat wij met elkaar ook moeten oppassen dat het rijbewijs voor ons straks niet meer mogelijk is. Laten we onze verantwoording nemen…
Ben ik de enige die er zo over denkt?
Groet, Astrid
-
De laatste tijd zijn automobilisten met diabetes vaker negatief in het nieuws
Volgens mij is dat alleen op Geenstijl en aanverwante sites waar iedereen te pas en onpas roept dat verkeersongevallen/agressie aan een lage suikerspiegel ligt… Maar ja commentaar op die sites hoef je nou ook niet serieus te nemen naar mijn mening.
Of mis ik andere nieuws gevallen?Ik weet dat het rijbewijs verlengen via het CBR verre van ideaal verloopt. Maar ik denk dat je bij je aanvraag wel gewoon eerlijk moet zijn.
-
Astrid, ik ben het met je eens.
Ik heb behoorlijk wat complicaties, zo ook gehoor en ogen. Voel de hypo’s goed. Verleden jaar ben ik gestopt met autorijden en heb mijn rijbewijs niet meer laten verlengen. Wel nog de ogen laten testen. Met veel ‘bijstellen’ zou ik misschien wel door de keuring komen…
Ik ben nu 72 jaar, zou over 3 jaar dus alweer getest moeten worden. Ik word nu gereden door mijn partner. Was wel even wennen na jaren eigen vervoer te hebben gehad. -
Astrid en Elly, ook ik ben het met jullie eens.
Die eigen verantwoordelijkheid is een mooie theorie, maar ik ken te veel gevallen en dan heb ik het niet over Geenstijl of aanverwante sites. Het is heel erg moeilijk voor mensen om toe te geven dat ze zelf een gevaar beginnen te worden of al zijn. (Dit beperkt zich niet alleen tot mensen met diabetes). *)
En ja ik ken ook mensen die daar wel verantwoordlijk mee omgaan. Mensen die stoppen met autorijden, of zelfs met fietsen omdat ze vinden dat ze het niet meer voldoende goed kunnen.
Ben
*) En ook het veel besproken geval van het busje voor Amsterdam Centraal is een geval waarbij iemand niet goed met de eigen verantwoordlijkheid is omgegaan. (De hele dag niet eten terwijl je bloedsuiker verlagende middelen gebruikt, is dan ook een reden om dat geen voertuig te besturen).
Mensen die net zo lang keuringsartsen aflopen tot ze een keer worden goedgekeurd.
Adviezen van artsen over het niet rijden die niet worden opgevolgd. -
Hai allemaal,
Ik begrijp heel goed dat je je rijbewijs en daarmee een stuk zelfstandigheid niet kwijt wil, maar laten we alsjeblieft realistisch blijven.
Als je regelmatig wordt overvallen door een hypo die je niet voelde aankomen, stap dan niet achter het stuur.Wees eerlijk, naar het CBR, maar ook naar jezelf, naar de mensen die van je houden en naar anderen op de weg die ook graag weer thuis willen komen.
Groet, Astrid
-
Heb al 16 jaar diabetes en heb altijd auto gereden. Heb een pomp met sensor omdat ik de hypo’s niet voel aankomen. Nu moest ik mijn rijbewijs verlengen en heb een gezondheidsverklaring ingevuld. Had dit nooit moeten doen mag nu niet meer rijden. Regel in de wet als men een hypo niet voelt aankomen is men niet geschikt om auto te rijden. Dat de sensor mij waarschuwt is niet genoeg. Ik weet echt wel mijn verantwoordelijkheid prik altijd van te voren en met een lage suiker stap ik al niet in de auto. Heb in die 16 jaar tijd nooit iets gehad zelfs geen bekeuringen houd mij netjes aan de regels. Maar mensen die met 180km per uur rijden krijgen na een tijd het rijbewijs gewoon terug, hoe oneerlijk kan het zijn. Moet nu nog kijken wat ik kan ondernemen ik ben pas 60 en mijn vrijheid is mij afgepakt.
Als iemand tips heeft graag. -
Ik zou contact zoeken met DVN en een rechtzaak aanspannen.
DVN pretendeert mensen met dit soort issues in het verleden geholpen te hebben. Zie dossier pagina DVN: https://www.dvn.nl/nieuws/rijbewijs
Met de bemoedigende tekst:
Wat hebben we al bereikt?
Wij weten hoe ontzettend belangrijk het is dat mensen hun rijbewijs kunnen halen en mogen behouden. Zo hebben we succesvol gelobbyd bij de volgende situaties:Een lid dat foutief had aangegeven een epileptische aanval te hebben gehad (i.p.v. een hypo insult dat hier op lijkt) kreeg hierdoor zijn rijbewijs niet verlengd. Door onze uitleg en bemiddeling rijdt dit lid weer veilig (en goedgekeurd) rond.
Een ander lid hebben we succesvol bij de rechter verdedigd: door het gebruik van een sensor kon deze beroepschauffeur zijn werk weer hervatten.
Het is ons gelukt om via de Nederlandse Zorgautoriteit een maximum tarief voor keurende zorgverleners af te spreken. Mensen met diabetes kunnen dus niet verder financieel benadeeld worden voor een keuring dan vooraf duidelijk is.Met een sensor zou je weer moeten mogen rijden. Ook mag je weer rijden als je aangeeft Hupo’s aan te voelen. Zie wettekst: https://wetten.overheid.nl/BWBR0011362/2018-07-01
(Regeling eisen geschiktheid 2000
Geldend van 01-07-2018 t/m heden)Lees daarin paragraaf 5.2 en 5.2.1 daarin staat het volgende:
Voor alle vormen van diabetes mellitus geldt:
Personen met hypo-unawareness zijn ongeschikt voor alle rijbewijzen. Iemand kan weer geschikt worden verklaard als de waarschuwingssignalen weer aanwezig zijn en het zelfzorggedrag door een diabetesdeskundige als adequaat wordt ingeschat.
Voor personen met diabetes mellitus met één of meerdere complicaties gelden tevens de desbetreffende andere hoofdstukken (zie voor de normen hoofdstuk 3, 6, 7 en 9).
Bij vermoeden van een met de geschiktheid tot het besturen van motorrijtuigen interfererende functiestoornis is voor de beoordeling van de geschiktheid een rijtest vereist met een deskundige op het gebied van de praktische geschiktheid van het CBR. Het CBR heeft voor de rijtest een uitvoerig protocol. De geschiktheidstermijn bij één of meerdere ernstige functiestoornissen is na een positieve rijtest maximaal drie jaar.
Dus je moet de waarschuwingssignalen weer aanvoelen. Dit kun je ook weer stimuleren door een minder scherpe instelling van je bloedsuikerwaardes. Ik zeg niet dat je torenhoge waardes moet hebben. Maar hoe vaker een Hypo hoe minder goed je hem aanvoelt. Ook veranderen de signalen van aanvoelen naarmate je langer diabetes hebt. Als je na een periode de signalen weer beter aanvoelt kun je je laten testen en beoordelen om de aantekening van hypo unaware te laten verdwijnen.
Eigenlijk zou de wet aangepast dienen te worden met de opmerking dat je tijdens het rijden beveiligd bent door sensor alarmen, waardoor een onverwachte Hypo je niet kan overvallen.
het is het proberen waard,
groet
-
Is er gezien we nu 4 jaar verder zijn al iets veranderd bij het CBR.
Hypo-unawareness met een sensor die je waarschuwd als je te laag komt dan de ingstelde waarde of is het nog zoals in het in de wet staat.
Heb je hypo-unawareness dan je rijbewijs inleveren?
-