Home Forums Autorijden en CBR ICD en aanpassing rijbewijs

  • Cenzo

ICD en aanpassing rijbewijs

Begin maart is bij mij een ICD module ingeplant (onderhuids linker schouder). Dit apparaatje heeft naast een pacemaker functie ook een AED functie d.w.z. dat bij acute hartstilstand met enige tijdvertraging een stroomstoot wordt afgegeven om het hart weer te activeren. Bij mij is alleen deze laatste functie actief. In verband hiermee moet het rijbewijs worden voorzien van een code 100.

Na inplanting vindt 14 dagen nadien een controle plaats in een gespecialiseerde hartkliniek om te beoordelen of de module actief is geweest. Pacemaker functie of AED functie. Als dat niet het geval is krijg je van je cardioloog een attest waaruit blijkt dat de module is geplaatst en niet actief is geweest. Iemand zonder diabetes mag dan na inzending binnen twee weken erna weer rijden d.w.z. dat hij naar de gemeente moet om zijn rijbewijs te laten omwisselen door een exemplaar met code 100.

ECHTER: als je diabetes hebt, heb je meteen ook pech omdat CBR de inplanting beschouwt als een gewijzigde gezondheidstoestand. Gevolg: het hele circuit van van keuringen moet opnieuw ondanks de lopende geldigheid van je rijbewijs. Formeel mag je niet autorijden omdat je rijbewijs niet aangepast en dus ongeldig is. Lang verhaal kort; Na 7 maanden (buitensporige overschrijding van de afhandel- en antwoordtermijn van CBR) is het allemaal goed gekomen.

Hoe? Twee to the point klachtbrieven naar CBR en daarna inschakeling van de Nationale Ombudsman. Kan via Internet. Binnen 10 dagen kwam een telefoontje van NO met enkele vragen, daarna drie uur later een telefoontje van CBR dat alles in orde werd gemaakt. Als CBR vaker op de vingers wordt getikt zal er anders en ook sneller gereageerd worden. Mijn tip: als je te lang moet wachten op resultaat, schakel de Nationale Ombudsman in want CBR is een semi overheidsinstelling. Succes!

    • Foxy

    Bij een hartstilstand werkt een ICD niet.

    • Cenzo

    Oké. Het voorkomt bij gevaarlijke hartritmestoornissen een dreigende hartstilstand. Je begrijpt toch wel dat dit niet de essentie van mijn publicatie is?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.