Home Forums Nieuw met diabetes Iemand ook aan de Simvastatine?

Iemand ook aan de Simvastatine?

Ik heb Simvastatine gekregen voor het hoge cholesterol maar zit de ervaringen is van mensen te lezen en zowat iedereen heeft heftige bijwerkingen. Ik sta niet te popelen om het te slikken nu.

  • Miepie

  Ik slik ook Simvastatine en heb nergens last van, wat voor bijwerkingen lees je dan waar mensen last vaan kunnen hebben?

 • Lees heel wat, voornamelijk spierpijnen, geen energie, depressies en erectiestoornissen.
  Hoe lang en hoeveel slik jij?https://www.mijnmedicijn.nl/cholesterol/simvastatine

  • jako

  Ik slik al een aantal jaren simvastine en heb nergens last van. Niet iedereen krijgt bijwerkingen van simvastine.

  • SimonW

  Mensen die mijnmedicijn.nl invullen zullen dat wellicht eerder doen als ze bijwerkingen hebben. Maar cijfers zoals hier staan in het farmaceutisch kompas geloof ik ook niet omdat die afkomstig zijn uit de farmaceutische industrie die weer hun eigen “creatieve” wijze hebben om een steekproef te trekken:
  https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren-volgens-boek/preparaatteksten/s/simvastatine
  Ik kreeg zelf pas na een jaar bijwerkingen en het is de vraag of de farmaceutische industrie lange termijn effecten publiceert (ze zullen vast wel registreren maar of wij dat te lezen krijgen?).

 • Bijwerkingencentrum Lareb onderzoekt onafhankelijk de bijwerkingen van medicijnen.
  Je kunt op geneesmiddel zoeken: http://databank.lareb.nl/Bijwerkingen

 • Ik slik al 6 jaar simvastatine. In het begin heb ik last van bijwerkingen gehad, maar dat ging vanzelf over. Heb er nu dus helemaal geen last meer van. Prima medicijn dus.

  • Miepie

  Ik sslik al sinds 2006 simvastatine, nog nooit ergens last va gehad

 • Ik heb ook Simvastatine gebruikt. Ik had er wel last van. Vooral spieren, maar ook vermoeidheid en pijn in gewrichten.
  Ik heb andere cholesterolverlagers geprobeerd en allemaal gaven ze bijwerkingen. Van totale verstopping, tot spierpijn, gewrichtspijn etc.
  Bovendien maakte het geen significant verschil voor de cholesterol. Zowel de “goede” als de “slechte”.
  Ik weiger nu om cholesterolverlagers te slikken.
  Helaas voor de farmaceutische industrie, maar ze zijn voorgoed een klant kwijt.

  Maar dat is mijn persoonlijke beslissing en zoals je van anderen kunt lezen, die hebben geen problemen.

  Hoe je op medicijnen reageert is zo heel persoonlijk en van zoveel factoren afhankelijk.

 • Al jaren simvastatine geslikt. Bij de apotheek een keer veranderd in Pravastatine..waarom weet ik niet, maar nergens last van

  • Ivanna

  Ik slik al enige jaren simvastatine, of eigenlijk tegenwoordig avastatine, omdat de simvastatine geen resultaat gaf. Ondanks horrorverhalen uit mijn familie heb ik nergens last van.
  Toevallig las ik vorige week dat een vit. D supplement kan helpen bij spierpijn door simvastatinegebruik.

  • Vorig jaar vond mijn internist het ‘raadzaam’ dat ik Simvastatine ging slikken en ik kreeg het recept mee. Het medicijn bij de apotheek opgehaald en thuis de bijsluiter gelezen. Ik schrok zo van de bijwerkingen dat ik het doosje met de pillen onaangeroerd in de kast heb laten liggen.
   Bij de volgende controle bekeek de interest met een tevreden gezicht mijn meetwaarden van het priklab en merkte op dat ‘die Simvatatine blijkbaar goed geholpen heeft’ want de meetwaarde was weer ‘within normal parameters’.
   ik heb mijn binnenpretje onderdrukt en het zo maar gelaten maar met de twijfel of we met rare medicijnen niet in de maling worden genomen door de farma-industrie.
   Nico.

 • Ik slik ze nu een tijdje maar heb de laatste tijd lichte pijn/steken in me armen en benen, niet continue maar voel het wel elke dag, ook heb ik een pijnlijke pees in me vinger die maar niet wilt genezen.

  Me slechte cholesterol is wel verlaagd maar ik zit te denken ipv van 40mg naar 20mg te gaan en me voorlopig te focussen op eten die cholesterol verbeterd.

 • Ik gebruik 20 mg simvastatine, zonder bijwerkingen. Een hogere doses zal vaak niet leiden tot lagere waarden van LDL (slechte cholesterol). LDL bestaat niet alleen uit LDL-cholesterol, maar ook uit LDL-triglyceriden. Deze laatste groep vetdeeltjes is ook verantwoordelijk voor het dichtslibben van bloedvaten. Er zijn andere middelen om al het LDL te verminderen.
  Vraag het je behandelaar.
  Succes.
  Jacobes

 • Ik ben nu 2 maanden van de simvastine vanwege de bijwerkingen. Ik heb dus gelezen dat statines het enzym Q10 uit je lichaam onttrekken en die is nodig voor soepele spieren en gewrichten.

  Ik slik nu een alternatief middel, rode rijst gist tabletten met q10, heb nog geen nieuwe waardes omdat ik ze eerst een paar maanden moet slikken maar hou jullie op de hoogte.

  Had wel nog steeds pijntjes maar sinds ik af en toe pure wiet rook nergens last van.

  • kiento

  Ik kreeg ook direct simvastatine mee toen de diagnose gesteld werd.
  Binnen een week ging ik heel hard achteruit. Slecht functioneren en pijnlijke spieren, zenuwpijn en depressief. Pijnlijke gewrichten en nog veel meer. Ik voelde mij zo slecht dat we een huisarts hebben laten komen omdat ik niet meer mijn bed uit kon. niets voor mij want ik ben nooit ziek en heb een hele hoge pijngrens. Ik dacht, dit was het dan….
  De arts was gelukkig heel adequaat en heeft mij laten stoppen met simvastatine. Na twee dagen was er niks meer aan de hand! Ik heb ook nog andere statines geprobeerd en uiteindelijk werd de conclusie getrokken dat ik allergisch ben voor statines.
  Echter ken ik ook mensen die alleen in het begin bijwerkingen hebben en daarna nergens meer last van hebben. Het verschilt dus per mens.
  Ik zorg ervoor dat mijn cholesterol goed blijft met behulp van mijn dieet en dat gaat al jaren goed.

  • anita53

  Lang voor de diagnose DM2 kreeg ik jaren geleden al de diagnose familiaire hypercholesterolemie, een erfelijke kwestie dus. Volgens huisarts daardoor niet mogelijk dit aan te pakken met verandering van voeding.
  Op advies van mijn vorige huisarts hiervoor diverse medicijnen geslikt, maar allemaal gestopt. Sinmvastatine, ezetrol, crestor, pravavastine, rosuvastatine en tot slot een poeder Questran. In het begin leek het te lukken, maar uiteindelijk allerlei bijwerkingen. Vaak alleen steeds erger wordende spierpijn, hierdoor moe en depri. Bij een middel misselijkheid erbij, bij een ander rode vlekken over mijn hele romp en bij Questran diarree omdat daar aspartaam in zit. Tussendoor nog op eigen kosten van Bonusan policosanol en rode rijstgist geslikt. Hiermee ging het wel omlaag, maar niet voldoende.
  Sinds begin dit jaar hebben we een nieuwe huisarts. Zij adviseerde dringend toch weer cholesterolverlagers te slikken. Het werd een relatief nieuw middel: fluvastatine. Uiteindelijk zelfde laken een pak. In het begin gaat het wel, maar na mate ik het langer slik werd de spierpijn steeds erger, zodanig dat het me ernstig belemmerde in mijn doen en laten – deed niks meer, vermeed alle lichamelijke activiteit ( huishouden, wandelen enz. )en werd ’s nacht wakker omdat ik zo stijf als een plank was. Daar word je bepaald niet vrolijk van. In overleg sinds een week ermee gestopt en ik kom langzaam aan weer wat tot leven.
  Ik heb ook fibromyalgie en ik vraag me wel af of ik daarom eerder last heb van de spierpijn bijwerking. Zonder cholesterolverlagers heb ik de fibro goed onder controle, maar met gaat het helemaal mis. Ik heb ’t weer een keer geprobeerd, maar weer geen succes dus.

  • KleijP

  Ik slik dit middel (Simvastatine) al een paar jaar, maar heb er gelukkig geen klachten over bijwerkingen bij

 • Gerard schrijft:
  Gebruik al 5 jaar Simvastatine. Met gebruik van S. Is mijn tot. Ch.gedaald van 5’1 naar 4,1 Proef genomen en tijdelijk gestopt met S. TOtale Ch liep weer op naar 5,3′ DAarna weer herbegonnen en nu zit ik constant rond de 4 tot 4,5.
  Ik merk geen verschil in gevoelens en heb geen lichamelijke klachten bij het gebruik van S.
  Succes.

 • Gerard schrijft:
  Gebruik al 5 jaar Simvastatine. Met gebruik van S. Is mijn tot. Ch.gedaald van 5’1 naar 4,1 Proef genomen en tijdelijk gestopt met S. TOtale Ch liep weer op naar 5,3′ DAarna weer herbegonnen en nu zit ik constant rond de 4 tot 4,5.
  Ik merk geen verschil in gevoelens en heb geen lichamelijke klachten bij het gebruik van S.
  Succes.

 • Ik had simvastine en ben er na 3 maanden mee gekapt, vreselijke bijwerkingen.

  Alles begon pijn te doen en dan voornamelijk de gewrichten en mijn rug.

  Er mij gestopt en geen last meer, slik nu een alternatief, rode rijstgist tabletten met q10, heb ze nu 3 maanden geslikt en volgende week moet ik bloed prikken en dan week ik of ze helpen.

 • Hallo Stier80,

  Nou, ik ben dan wel benieuwd naar de uitslag, hoor. Ik hoop dat je daarvan bericht geeft.
  Wat ik lees op internet heeft rode rijst gist ook iets statine-achtigs. Maar daar helpt die q10 dan weer tegen?
  Heb je ook gehoord van Policosanol van Bonusan? De apotheek gaf me deze tip, ik kreeg mijn gehalte hiermee omlaag, maar niet voldoende. Het werkt dus zeker en misschien voor veel mensen wel voldoende. Dit is een soort plantenstanol, wat ze ook gebruiken in die dure Becel producten. ( waar ik overigens principieel op tegen ben, vind het niet juist een medicijn te verstoppen in een duur levensmiddel, wat je dan levenslang dient te kopen)

  Zelf ben ik afgelopen maandag naar de internist geweest vanwege mijn hoge cholesterol. ( Is nu 9,0 met ook een veel te hoog LDL ) Er wordt nu DNA-onderzoek gedaan om officieel te bevestigen dat ik die familiaire hypercholesterolemie heb. Volgens de internist voor 95% kans. Verder gaat hij kijken of ik in aanmerking kan komen voor een nieuw medicijn.

  • Ik zal het opschrijven want ben hsp’er en vergeet het anders haha.

   Ik heb zelf lang gegoogeld en gelezen en dit is waar ik achter gekomen ben.

   Statines onttrekken een enzyme (q10) uit je lichaam die nodig is om je gewrichten soepel te laten werken.

   Sommige krijgen er snel last van en sommige pas na jaren, geen idee waarom.

   In rode rijstgist zit inderdaad ook een statine in maar van een andere soort en in lagere doses, moet eerlijk zeggen dat ik de afgelopen 3 maanden niet echt gezonder heb gegeten maar ben dat dit jaar wel van plan dus elke verbetering in waardes is beter want wil niet meer terug naar simvastine, van die andere middelen heb ik nog nooit van gehoord.

  • Hoi Anita, Ik zou nog even laten weten wat mijn waardes met de rode rijstgist tabletten waren en hier zit inderdaad ook statine in maar een andere soort en in lagere dosis.

   Ik kan je melden dat de resultaten positief zijn :)

   Mijn ch was 6.8 en nu 3.8 :)
   hdl was 0.9 is 0.9 gebleven.
   ldl was 4.3 is nu 2.2
   ratio was 7.6 en nu 4.2

   Het kan allemaal nog iets beter maar dat heeft voornamelijk te maken met mijn voedingspatroon en beweging die niet bijster goed waren de afgelopen tijd maar de tabletten doen hun werk :)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.