Home Forums Nieuw met diabetes Iets aankomen en gbp of wéér zelf afvallen

 • Banaan

Iets aankomen en gbp of wéér zelf afvallen

Ik zal eerst mijn vraag stellen en dan de situatie uitleggen.

Vraag: ik twijfel wat het verstandigst is. Nog een paar kilo aankomen en een gastric bypass mogen of weer zelf proberen af te vallen met de kans wederom terug te vallen?

Mijn verhaal:
Ik ben een vrouw van 40. Ik kamp al vanaf mijn tienerjaren met overgewicht/obesitas. sinds.2018 zit ik op randje DM2. Ivm medicatie die ik voor psychische klachten gebruik heb ik 2x pj een afspraak met de poh. Ze kijkt oa naar lengte, gewicht en bloeddruk en er wordt.bloed geprikt.
In februari was alles nog goed (ik was net 10 kilo afgevallen en woog 72 kilo BMI 26) mijn glucose nuchter was 4,9 en hba1c was 31.
Sinds die tijd is het eten veel slechter gegaan. Te grote porties, te vaak eten, slechte keuzes, veel snoepen enz. Ik kan de laatste tijd merken meer dorst te hebben en veel meer te plassen. Vanuit mijn OCD kant waarbij ik vooral last van cijferdwang heb ben ik zelf mijn glucose gaan meten. Ik heb dit al eens eerder van huisarts en diëtiste moeten doen om te zien hoe mijn lichaam reageerde.
Nuchter zit ik nu tussen de 6,8 en 7,3. Tussen ontbijt en naar bed gaan kom ik niet meer onder de 9,8 en na veel teveel eten zit ik regelmatig op 14 wat dan ook wel weer logisch is.
Ik loop bij de fysio en weet inmiddels dat er slijtage in mijn knie zit en ik een peesontsteking heb in mijn voet. Volgens hem oa door mijn gewicht.
Dat dat niet goed is weet ik zelf.
Ik weeg nu 93 kilo (BMI 33) en moet dus dringend afvallen, ook ivm DM2 die ik zo lang mogelijk wil voorkomen.
Nou kan ik zelf weer proberen af te vallen maar ik ben bang dat ik weer terugval met nog grotere kans op DM2.
De andere optie is 4 kilo aankomen zodat m’n bmi 35+ is en ik voor een maagverkleining in aanmerking kom.
Ik weet gewoon niet meer wat verstandig is. Zou die paar kilo extra ook nog veel sneller DM2 veroorzaken? Dat ik dan net te laat ben. Of is deze optie om in aanmerking te komen voor een maagverkleining de beste zodat ik daarna veel gewicht kwijt raak en uit die gevarenzone weg ga.
Zijn er hier mensen met ervaring?
Alvast bedankt voor de reacties.

 • Persoonlijk geloof ik niet in het “afdwingen” van een operatie. Door mijn oude vak te vaak mis zien gaan of tegen zien vallen. Ook met een gbp kun je gewoon terugvallen en weer aankomen.
  Daarnaast kun je er vele dingen voor in de plaats krijgen ( denk oa aan galstenen, Vit B tekort, haaruitval, veloverschot door te snel afvallen).

  Ik zou met dit percentage BMI zelf aan de slag gaan en dat zal denk ik elk weldenkend arts je adviseren.

  Sterkte, het valt niet mee maar het is niet onmogelijk. Je moet jezelf geen ziekte aaneten om iets gedaan te krijgen; dat is geen gezonde manier van doen. Grote kans dat met 3 kilo minder je waardes al gezond zijn.

  • Banaan

  Bedankt voor je reactie! Het voelt alleen na al die jaren strijd zo dubbel en een soort “snelle” oplossing lijkt zo fijn. Ik ben gewoon ook bang voor volgende maand als ik voor controle weer bloed moet prikken en het voor het eerst niet goed zou zijn. Maar de angst daarvoor is ook iets wat bij m’n psychische problemen hoort. Nu is er gelukkig nog niets en over een maand zou ik dan zomaar ziek zijn en is de situatie erger ofzo. Terwijl ik schrijf weet ik dat het een rare kronkel is maar die zit wel in m’n hoofd.

 • Ik begrijp je manier van denken, ik snap de paniek en wens voor een snelle oplossing en dat je door de bomen het bos niet ziet. Je mentale probleem begrijp ik van heel dichtbij ook.
  Je bent niet zo ineens zwaar diabeet met alle complicaties van dien en het voordeel van dm2 is dat je daar gelukkig zelf aan meewerken; dat is al beter dan niets.
  Mijn 10 kilo afvallen kostte me een jaar met stilstaan aankomen enz.
  Dus heb je tijd.
  Tijd om behandeling te vinden en tijd om af te vallen.
  Tijd om met je mentaal ondersteuner een goed contact te kunnen onderhouden om terugvallen te signaleren en op te vangen.
  En dan vál je eens terug en eet je te veel.
  Dat gebeurt bij iedereen.
  Je gaat erna weer verder.
  Vallen is oke als je maar net 1 x vaker opstaat.

  Ik weet niet of je op instagram of facebook zit, maar ik volg veel healthy lifestyl accounts. Zo leer je heel rustig aan over welke voeding goed voor je is.
  Met OCD en misschien onjuiste interpretatie van je glucosewaardes, lijkt het testen me thuis wellicht niet geschikt. Of hooguit 1 vaste dag per week.
  Stijgen naar hogere waardes na eten gebeurt bij iedereen. Alleen bij dm2 zakt het niet heel vlot.
  Je bent nu glucosetolerant, een prestadium van dm2. Maar met afvallen, bewegen, laag in koolhydraten/suikers en hoog in eiwitten te zitten kun je dm2 ( in mijn geval 10 jaar) uitstellen of voorkomen.
  Begin gewoon vandaag met 1 verandering en doe dat steeds wat vaker de komende 3 maanden. Geen paniek, geen haast, gewoon beginnen. Het is een proces dat je aankunt, zie het als jezelf de zorg geven die je nodig hebt maar ook verdient: zie de aanpassingen als lief zijn voor jezelf. 💪

 • Hoi Banaan,

  Wat vervelend dat je hier zo mee kampt. Ik herken je verhaal zo, van de dwang met de cijfers tot het aankomen en afvallen en de eetbuien.ik schrijf bewust eetbuien want zo komt het bij mij binnen. Zou het kunnen dat het eetbuien zijn? Dat er misschien ook iets sprake is van BED?

  Ik denk dat je er goed aan zal doen nu al contact met de huisarts op te nemen. Als ik zie welke waardes je opschrijft ben ik bang dat de DM2 er officieel al is.
  6,8 is je laagste waarde en je zit ook boven de 7. Dat is echt wel de grens. Na een eetbui kun je ook flinke uitschieters hebben en de hele dag niet meer onder de 10 komen is echt niet goed.
  Ik hoop dat je de controle niet afwacht en nu al naar de huisarts durft te gaan. Overleg daar ook over je vraag mbt een gbp!
  Succes

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.