Home Forums Bloedsuikerwaarden IJken of testen van bloedglucosemeters

IJken of testen van bloedglucosemeters

Ik kreeg onlangs weer een formulier mee voor het laten controleren van mijn glucosemeter. Je gaat dan een keer prikken en bij dezelfde gelegenheid wordt er wat bloed afgenomen. Omslachtig, want het is toch eenvoudiger om de medewerking van een of twee gezonde personen te vragen die min of meer nuchter een voorspelbare glucosewaarde zullen hebben en te kijken of dat met de gebruikte meter klopt? Kost minder, sneller klaar.

  • koen

  In theorie zal je suggestie natuurlijk sneller zijn. Vanuit zorg protocollen is het weer een houtje touwtje oplossing waarbij de zorgprofessionals af moeten gaan op de patiënt/cliënt om apparatuur te controleren. Dat lijkt me ook zeker geen ideale standaard.

  Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt en het zou me ook wel wat irriteren om alleen daarvoor naar het ziekenhuis te moeten. Tenzij er natuurlijk een twijfel is over het functioneren van de meter zou ik voorstellen dat dan maar te combineren met een van de andere afspraken die je als diabeet toch geacht bent te hebben in het ziekenhuis.

  • Ben42

  Een man met één horloge weet hoe laat het is, een man met twee horloge’s weet dat niet.

  Dat maakt ook het testen van bloedsuiker meters lastig. Er kan een flink aantal zaken aan het hand zijn. Een bloedsuiker meter zou b.v. altijd te hoog of altijd te laag aan kunnen geven met een bepaalde waarde. Een bloedsuikermeter kan ook varieren in het weergeven van dezelfde waarde.

  Huidige bloedsuiker meters zijn in mijn ervaring behoorlijk consistent en behoorlijk precies, de meeste bloedsuiker meters vallen daarmee zeer ruim binnen de norm die er voor bloedsuiker meters is. (Globaal mag een bloedsuiker meter 15% afwijken, maar als je dan twee meters vergelijkt, een bloedglucose van 4.5 zou dan nog correct worden weergegeven in waarden tussen de 3.85 en 5.1, in die range een heel verschil).
  De bloedsuikermeter kan bij alleen hoge waarden afwijken of bij alleen lage waarden en alles daartussenin. Hetzelfde is ook weer zo voor de strips.

  Lang geleden had je soms bij een bloedsuiker meter twee controle vloeistoffen, een voor lage waarden en een voor hoge waarden. Echter de houdbaarheid van de controle vloeistoffen is niet zo lang en ze worden niet vergoed, dus dat is niet praktisch.

  Wat ik zelf wel eens doe is twee meters (en twee strips) vergelijken en dan 1 druppel bloed te gebruiken. (Dus dezelfde druppel bloed op voor beide meters). De laatste jaren zie ik dan nauwelijks afwijkingen. Ken je een mede diabeet, dan zou je dit ieder een keer kunnen doen, dus beiden twee metingen en dan kijken wat de waarden zijn. Heb je zelf twee meters, dan kun je het ook zelf doen. Een andere mogelijkheid is om een keer bij de DVK (of huisarts) een meting gelijk met je eigen meter mee te doen. Ook herhaal ik wel eens een meting als ik de meting niet vertrouw.

  Om het echt systematisch te doen blijft heel lastig. Voor het vergelijken van de FLS, doe ik dat b.v. tijdens een uur een aantal metingen, zowel met de reader, mijn mobiel als een bloedsuikermeter en doe dat b.v. 4 a 5 keer. (Wel op een moment dat je ‘redelijk’ stabiel bent.) Soms gedurende een dag waarop je flink varieerd.
  Ook reader en mobiel verschillen onderling al, dus ik lig niet al te wakker van de verschillen.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Ik heb van mijn meter fabrikant ( Bayer-Ascencia ) een flesje met test vloeistof gekregen. Mij gaat het om in grote lijnen te weten of de meter nog OK is. Een absolute waarde vind ik niet zo interessant en of mijn “gevoel” klopt bij de waarde. Ik vind het niet interessant of m’n meter nu 6 of 7 aanwijst.

  Maar ja, ik heb ook al 40 jaar type 1 en dat gaat prima.
  Ik herken wel dat precies willen weten, maar die tijd heb ik gehad. Dat deed ik 40 jaar terug met de eerste meter zo groot als een blocnote en bloed afspoelen met water en dan aflezen, ja, ja,……………………………

  • Zorua

  In mijn informatieboekje dat ik ooit eens gekregen heb over de begeleiding bij diabetes vpk staat dat 1x per jaar de glucosemeter gecontroleerd wordt aan de hand van een meting bij bloedprikken. Ik heb 2 meters en die schelen maximaal 0,5 van elkaar bij eenzelfde meting dus ik vertrouw erop dat mijn meters beide goed zijn.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.