Home Forums Behandelaren ik ga binnenkort voor een gastric bypas

ik ga binnenkort voor een gastric bypas

Ik ben 58 jaar en heb inmiddels bijna 20 jaar diabetes type 2. Inmiddels is mijn gewicht danig uit de hand gelopen. Bij een lengte van 1.68 weeg ik nu 108 kilo en wordt steeds zwaarder en moet iedere keer mijn basaal via de pomp omhoog bijstellen. Afvallen met behulp van een diëtist is onmogelijk.
Ik start 17 mei met de 6 weken voorbereiding op de gastric bypass operatie in de obesitaskliniek in Nieuwegein. Operatie zal dan plaats vinden ergens tussen eind juni en de begin augustus. Ik hoop hiermee zeker 30 kilo te kunnen verliezen en zeker minder insuline te hoeven gebruiken. Wie heeft advies voor mij. waar moet ik op letten en wat echt vermijden.

 • Hoi Poldermeisje

  Wat stoer! Zoals je in mijn blogs kunt lezen, heb ik ook een gastric bypass gehad. Ook in Nieuwegein trouwens. Ik heb dan weliswaar type 1, dus bij mij is de diabetes niet ‘over’ gegaan, maar het minder insuline nodig hebben zal vast op elkaar lijken. Jij gaat hopelijk na een paar maanden helemaal geen insuline meer nodig hebben…!
  Bij het NOK hadden ze volgens mij best een goed beeld wat de ingreep voor gevolgen heeft voor je medicatie. Van diabetes type 1 hebben ze echter helaas geen kaas gegeten. Er werd bijvoorbeeld bij een informatiebijeenkomst doodleuk gezegd dat ik na een tijd geen insuline meer zou hoeven spuiten… dan heb je het toch niet helemaal scherp, volgens mij :-).

  Je wilt weten waar je op moet letten? Vooral na de ingreep: je eet echt maar héle kleine beetjes. Zo klein dat je er vast nauwelijks voor hoeft te bolussen. Bij mij is de basaal met 50% verminderd. Dat was niet voldoende, bleek na een dag, dus uiteindelijk op -35% uitgekomen, geloof ik. Wel is mijn totale insulinebehoefte met 50% verlaagd (basaal en bolussen samen).

  Ik ben benieuwd hoe jouw omgeving op deze beslissing gereageerd heeft?

  Als je vragen hebt, dan help ik je graag door mijn ervaringen te delen! Vraag maar raak. En sterkte alvast bij de start van je 6 weken-periode! Spannend…!

  Groetjes Inge

 • Ik heb 5 juli jl een Gastric Bypass operatie ondergaan. De eerste uren na de operatie waren niet fijn maar daarna had ik zoiets van “is dit het nou”. Heb daarna geen enkele last meer van pijn of andere klachten gehad. Het spannende is om weer te gaan eten. Wat gaat wel en wat niet. Tot nu toe gaat het prima. Ook ben ik na 3 weken hersteltijd weer aan het werk gegaan. De enige problemen die ik tot dusver meemaak is dat ik sneller moe ben dan voorheen en het erg snel koud heb. Dit ondanks het mooie zomerweer. W.b.t. mijn diabetes. Dat is werkelijk niet te geloven. Ik heb voor de operatie mijn insulinepomp op 50% gezet (op advies van mijn diabetesverpleegkundige). Dat ging geweldig. Soms een kleine bolus nodig. Na 3 weken heb ik mijn de waarden van mijn pomp weer verlaagd en neem ik geen enkele bolus meer. De waarden blijven prima. Waar ik voorheen met 1 ampul insuline 24 uur deed, doe ik er nu 3 x 24 uur mee en hou ik nog wat over. Het is werkelijk niet te geloven. In de 5 weken sinds de operatie ben ik ook 10 kilo afgevallen en is mijn buikomvang met 11 cm afgenomen.
  Tot nu toe ben ik een blij mens en ben blij dat ik de beslissing heb genomen om de GB te ondergaan.

 • Tja minder eten en dezelfde lichamelijke inspanning blijven doen is afvallen, maar dat had je dietiste je waarschijnlijk ook al verteld.

 • Deze reactie is een beetje respectloos en niet nodig Markpompje, het lijkt mij dat dergelijke operaties een laatste redmiddel zijn. Complexe situaties en/of meerdere ziekten kan dit de laatste keus/optie zijn om een dergelijke zware operatie/keuze te moeten maken/ondergaan om te over/leven.

  Geen kritiek maar slechts mijn opvatting.

  Veel sterkte Poldermeisje

  Grt 6feet10

 • Je kunt het respectloos vinden maar het is gewoon de waarheid, het effect van de dure operatie is dat je minder kan eten, maar je bent zelf degene die het in je mond stopt, er is niemand die een pistool tegen je hoofd houdt en je dwingt te eten.

  Allerlei dure operaties zorgen er wel voor dat de zorgkosten onbetaalbaar worden en zaken als een continue metende sensor niet voor iedereen vergoed kan worden.

  Misschien niet leuk te horen maar dat zijn wel de feiten.

  • Momo

  @markpompje het is duidelijk dat je een bepaalde mening en overtuiging hebt, dat is je goed recht. Het kan echter niet zo zijn dat als iemand een bepaalde waarheid (die voor iedereen toch ook weer anders kan zijn) aanhangt, dat dit reden is voor onnodig kwetsende uitlatingen. We hebben immers geen idee over het traject dat Poldermeisje in dit geval heeft doorlopen. Je zou je mening misschien iets genuanceerder kunnen verwoorden en zodoende ook wat meer rekening houden met de gevoelens van de ander.

 • @markpompje, zomaar een gedachte hierover wat jij alhier plaatst, iedereen heeft recht op zijn eigen mening dus.

  Een gebrek aan empathisch vermogen betekent niet dat iemand zich niet probeert te verplaatsen in een ander. Het betekent dat hij of zij niet aanvoelt wat er precies in de ander omgaat en vervolgens zijn of haar eigen gevoelens in die ander veronderstelt. In plaats van empathisch vermogen of aanvoelen, is er dan sprake van projectie, het projecteren van de eigen gevoelens op een ander ……… 
  Er is een mooie Engelse term voor : Het ‘better-than-average’ effect is een veelgebruikte strategie in de sociale vergelijking die men toepast om zich goed te kunnen voelen over zichzelf tenopzichte van anderen !

  Groetend 6feet10 en een fijne dag allen 🤔

 • het oud hollands spreekwoord wat mijn oma gebruikte klopt nog steeds, ieder pondje gaat door het mondje.

  je kun allerlei smoesjes verzinnen, ”ach misschien is er wel een lichamelijke ziekte”, nou dan helpt een gasticbypass niet want die zorgt ervoor dat je minder kan eten.
  Heeft niks met empatisch vermogen of wat dan ook voor smoesje te maken, feiten zijn feiten en dat mag best wel eens gezegd worden, net als er mensen zijn die niets durven te zeggen als hun eigen kind te dik wordt, gewoon eerlijk zijn, zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  dus geen feiten met smoesjes verwarren, als diabeet weten we vaak beter als een ander wat we eten en hoeveel koolhydraten erin zitten.

  een leuk voorbeeld is de serie my 600lb life, met die kleine doctor erin(die overigens precies hetzelfde zegt als ik), of secret eters e.d. minder eten en meer bewegen dan val je af, er is niemand die je dwingt om alles maar in je mond te proppen dat doe je allemaal zelf, die zak chips springt niet uit zichtzelf in je winkelwagentje enz enz.

  vind iemand het niet leuk om te horen, dan acht ik de kans zeer groot dat ze ook te dik zijn en er niemand in hun leven is geweest die het eerlijk tegen hun hebben durven zeggen.

  Eerlijk duurt het langst

  • Momo

  @markpompje Tjonge jonge, wat een felheid en wederom weer enorm kort door de bocht. Als mensen onder de noemer ‘het is de waarheid’ alles gaan zeggen, dan wordt onze wereld er niet leuker op.

  Je kunt een mening ook ventileren zonder daarbij keihard te zijn. Dit forum is namelijk niet bedoeld om elkaars meningen, handelingen, beslissingen af te fikken, maar is bedoeld om elkaar een hart onder de riem te steken als we ergens moeite mee hebben of om hulp/ondersteuning te bieden.

  Het staat je nogmaals volkomen vrij om een andere mening te hebben, maar ik denk dat jouw harde bewoordingen niet het effect hebben dat jij denkt dat ze hebben. Dat die harde aanpak voor jou werkt is prima, maar dit hoeft uiteraard niet voor iedereen te gelden.

  Btw, ik heb een keurig gewicht (gezien je voorlaatste opmerking).

  • Momo gezien jou opmerking dat een harde aanpak voor mij goed zou werken, waar haal jij die onzin vandaan, je moet feiten los zien van jouw gevoelens, ik hoef niet af te vallen, ik heb mezelf niet tonnetjes rond gegeten en ik hoef dus ook geen gastric bypass.

   En wat betreft negatieve reacties ? wat moet je tegen iemand zeggen die zichzelf rond heeft gegeten ? goed gedaan ? nee je bent gewoon eerlijk, dieten helpt niet je moet minder (calorieën) eten en liefst nog meer bewegen en dat blijven doen, feiten onder de ogen zien en gewoon eerlijk zijn geen smoesjes verzinnen.

 • Inmiddels is het 6 weken geleden dat ik de GB operatie heb ondergaan. Ik ben erg blij dat ik het gedaan heb. Na jarenlange trajecten met dietisten(die elk een eigen mening hebben over een te volgen traject) is het nu een opluchting om op kleine porties eten te kunnen functioneren zonder de hele dag honger te hebben. Dat laatste heb ik altijd als zwaar ervaren tijdens mijn werk. Bijkomend voordeel is dat mijn insuline intake ruim 75% minder is als voor de operatie. Ook dat ervaar ik als geweldig omdat ik ieder jaar meer moest gebruiken om mijn waarden goed te houden en daar ook weer eens een keer een paar kilo van aankwam. Voor mij persoonlijk is de GB operatie een geweldig iets. Ik heb erg weinig last gehad van pijn of andere nadelige bijwerkingen. Nu weet ik dat dit nog kan komen maar ik ga ervan uit dat dit niet zal gebeuren. Positief blijven.
  Inmiddels ben ik al ruim 12 kilo afgevallen en is mijn omvang met 11 cm afgenomen. Zoals gezegd ik ben daar erg blij mee en weet eerlijk gezegd niet wat ik meemaak en dat alles in de eerste 6 weken.

 • Wat een mooi bericht. Dat alles zó goed is gegaan. Dat maakt het makkelijker om het vol te houden !

 • Dat zijn mooie resultaten @poldermeisje en hoop dat je jouw ervaringen blijft delen want er zijn zoveel mensen die dezelfde soort problemen hebben en dat je je niet laat tegenhouden door “negatieve” reacties door personen op dit forum.

  Bedankt en veel Suc6

  Groetend 6feet10

 • Ter herinnering misschien toch nog even lezen : in de huisregels staat dit o.a.

  Wees opbouwend !

  Achter iedere virtuele reactie schuilt een écht mens; wees vriendelijk voor elkaar. Behandel anderen zoals je zelf graag behandeld wilt worden. Discriminatie, seksisme, racisme of beledigende, respectloze, hatelijke, denigrerende, lasterlijke of schokkende taal of mededelingen worden niet getolereerd.

  Groetend 6feet10 🤔🤔

  • Momo

  @markpompje ik denk dat je wat ik heb geschreven verkeerd heb opgevat, want ik heb op geen enkel moment beweerd dat jij moet afvallen. Wat ik bedoelde met ‘die harde aanpak werkt voor jou’, is dat jij uitgaat van het principe ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’ en dit ook toepast op andere mensen. Je vergeet echter dat we allemaal anders zijn en dat het absoluut niet werkt om mensen willens en wetens te kwetsen. Zie ook het berichtje van @6feet10 over de huisregels.

  Ik wilde het hier graag bij laten en @poldermeisje nog feliciteren met het geweldige resultaat!

 • @momo dat wil dus zeggen dat jij het verkeerd geschreven hebt, ik vat het namelijk niet anders op dan wat jij geschreven hebt, net als dat jij feiten afdoet als meningen, zaken die ik schreef ziet als zijnde fel en enorm kort door de bocht.

  feit, afvallen doe je door meer te bewegen en minder te eten, als ik dat eerlijk zeg dan zou ik ineens fel en kort door de bocht zijn ? vraag het aan iedere dietist, arts of wat dan ook en je ziet dat het klopt, sterker nog nu dat poldermeisje gedwongen is door een operatie om minder te eten valt ze af…

 • Niet elk pondje gaat door het mondje.
  Ik ben vorige jaar oktober gaan spuiten.
  Ook heb ik alles moeten aanpassen aan voeding in mijn leven.
  Ik krijg nog maar 30% van de calorieen binnen, in vergelijking met de tijd daarvoor.
  Heb daardoor voortdurend honger, mijn hele leven voelt aan als een hel en elke dag weer een worsteling. Ben vaker ziek (in een jaar tijd meer pencilines en antibiotica gehad dan in 5 jaar daarvoor samen), mijn chronische pijnen zijn enorm toegenomen.
  En ondanks de enorme calorie vermindering ben ik sinds heb spuiten 20-25 kilo aangekomen.
  Dus niet elk pondje gaat door het mondje. Met zo onwijze vermindering zouden de kilo’s eraf moeten vliegen.

  • Ben42

  Hallo Merel,

  Ik wil niet onrespectvol zijn, maar als :
  “Dus niet elk pondje gaat door het mondje.”

  Waar komt het lichaams gewicht dan vandaan? Bij ademen is het zo dat we uiteindelijk O2 en ‘voedsel’ omzetten in H2O en CO2 wat we uitademen, uitzweten en uitplassen. Alleen het ademen al daarbij verliezen we gewicht. Naast eten en drinken zijn er geen mechanismen waarbij we toenemen in lichaamsgewicht. Al ons lichaams gewicht komt uiteindelijk uit eten en drinken.

  Ben

  *) Zelf laat ik even injecties, of operaties waarbij er zaken in ons lichaam geplaatst worden buiten beschouwing. De gewichtstoename door deze zaken is vaak zeer gelimiteerd.
  Wij zijn niet in staat om zoals planten om te groeien door de lucht waarbij CO2 wordt omgezet en koolstofverbindingen en zuurstof.

  • @ ben

   Geen idee maar ik eet vreselijk veel minder dan vroeger (toen was het ook wel absurd veel geef ik toe), en heb bv nu ipv 4x per week 1x per week friuur. Al mijn snoepjes zijn verdwenen (at 2 a 3 kilo per week) . Heb geen chips meer op de bank bij de tv, geen koekjes en gebak laatste keer op zusje verjaardag december 2017. Dus bij mij is alles weggevallen heb alleen nog de verplichte eet momenten morgens middags broodjes, en ’s avonds warm. Met novorapide pakte ik als tussendoortje wel nog eens popcorn of zoute sticks omdat ik hier ook van moest drinken, dit woog ik dan af tot ik de 15 gram kh had. Ondanks alles wat niet meer mocht kwam ik aan, tot het op een gegeven moment weer wat stabiel werd. Nu heb ik insuman rapide gekregen omdat de novorapide mij giga veel pijn bezorgde de stof branden altijd heel pijnlijk bij inspuiten en bleef na branden. En ondanks dat ik exact in dezelfde lijn ben doorgegaan ben ik nog weer meer aan het aankomen, zo erg dat ik nu zelfs de tussendoortjes weglaat die de dvk en het team wel wensen. Ik eet aan calorieen nu zo veel minder dan vroeger dat ik ook de hele dag weeig, draaierig en onwijs hongerig ben. Ook is het mindere eten en mijn gesteld dat daarop reageert te merken door compleet gestoorde stoelgang, meer exceem dan vroeger ooit en het aantal penciline en anti biotica is niet meer op een hand te tellen alleen dit jaar al.

 • Ik kom net dit artikel tegen :
  https://wibnet.nl/geneeskunde/trilhaartjes-bepalen-je-gewicht
  Heel interessant.

  • Dus ik heb de verkeerde of te weinig trilhaartjes, of te luie. Ze trillen niet genoeg !!
   En een erg lage ruststofwisseling.

   Vind je het dan gek dat ik te zwaar ben? Daar is gewoon niet tegen op te die-eten.

   huil-emoticon

 • Ik kopieer even hieronder een deel van een reaktie van Marktpompje.
  ——————-
  Heeft niks met empatisch vermogen of wat dan ook voor smoesje te maken, feiten zijn feiten en dat mag best wel eens gezegd worden, net als er mensen zijn die niets durven te zeggen als hun eigen kind te dik wordt, gewoon eerlijk zijn, zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  dus geen feiten met smoesjes verwarren, als diabeet weten we vaak beter als een ander wat we eten en hoeveel koolhydraten erin zitten.

  ————–

  Is nogal stoer en kort door de bocht. En niet echt op de hoogte.
  Natuurlijk, ieder pondje gaat door het mondje. Heeft ie gewoon gelijk in.
  Ik ben ook te zwaar. En er blijken echter wel verschillen te zijn in stofwisseling. Bij de dietiste kan men een test doen, (bijbetaling ik meen het was 15 euro, en dan meet een apparaat je ruststofwisseling tijdens het ademen. Doet geen pijn, is niet akelig of niks. Nou, een kameraad die mij hierover getipt had, had een 200 kcal. hogere basisstofwisseling dan ik. Ik heb dus pech.
  365 x 200 = 73000 kcal. Heb ooit gelezen dat 7000 calorien meer of minder innemen dan dat je nodig hebt een kilo verschil maakt. Dus dat betekent dat als ik net zoveel eet als mijn kameraad (teveel dus) ik in een jaar 10 kilo zwaarder word dan hem.

  En wat zijn 73000 kcal. Hoeveel vers gegrilde haantjes? Hoeveel repen chocolade van een goed merk? Ik drink zelf geen alcohol maar ik schat dat het iedere dag toch gauw een pilsje en een handvol nootjes op de bank bij de buis kan schelen.

  En dan nog iets, sorry marktpompje, maar in de psychologie is al langer bekend dat het beter is om je kind er niet op aan te spreken dat het (te) dik is.
  Als ouder kan je het voedsel dat je kind tot zich neemt relatief makkelijk beïnvloeden. Wie koopt die zak chips en gooit hem op tafel of serveert “oh zo gezellig” een kom chips ’s avonds op tafel.
  Diëten begint … in de winkel, in de supermarkt. Want wat je daar koopt wordt gegeten. Ga dus altijd helemaal volgevreten naar de supermarkt. En verbind dat dan wel met de regel om niet dagelijks twee maal in te gaan kopen maar 2 x per maand. Laat je niet beïnvloeden door met honger in te kopen. Mijn vrouw ook laatst, gaat broodjes halen in de supermarkt en neemt meteen voor het ontbijt 4 (hele !!) vers gegrillde haantjes mee voor het ontbijt. Vier stuks! Terwijl we bij dat ontbijt er maar 2 hebben opkregen.
  En ja, ik ben dik, ik werk niet meer (ouder) en zij werkt lichamelijk en heeft een goed figuur. Hoe oneerlijk is het toch verdeeld in de wereld !!

  Vers? Wordt zwaar overgewaardeerd. Het is ook een feit dat diepvries groentes net zo gezond zijn als verse groenten. En zelfs veel gezonder als dat de doorsnee persoon die straks gekookt op tafel zet. Overgaar, want het vlees was nog niet gaar en moest nog 5 of 10 minuutjes.

  Een van de gevolgen van diabetes is dat veel mensen ook depressief worden. Cynisch, ongelukkig. Let daar op mensen, ook jij Marktpompje. Always look at the bright side of life (Monthy Python zie you tube).

 • Vraagje :

  Een apparaat die je ruststofwisseling meet tijdens het ademen ?
  Lijkt mij als leek om daar 15 euro voor te betalen (te)veel omdat de berekeningsformule maar ook reken app. zo te googlen is en gratis bovendien maar wat voor toegevoegde waarde en betrouwbaarheid hiervan is ? #ikweethetniet

  Groetend 6feet10

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.