Home Forums Behandelaren Incidenteel corrigeren met snelwerkende insuline

 • Anoniem
 • Inactief

Incidenteel corrigeren met snelwerkende insuline

Ik heb type 2 (of LADA) en zit met het volgende. ’s Morgens spuit ik 18E Lantus en ik neem een tablet Glimepiride 3 mg. Sindsdien zijn mijn ochtendwaarden en waarden na een maaltijd met weinig tot geen koolhydraten echt goed verbeterd. In zoverre ben ik tevreden. Hypo’s heb ik nauwelijks, alleen als ik niet lunch of koolhydraatarm en we ’s avonds pas laat eten. De hypo’s voel ik prima aan, dus ook daar geen problemen.

Waar ik wel mee zit, zijn de hypers na (qua koolhydraten)normale maaltijden. Ik kan dan veel langer dan 2 uur echt te hoog staan. Bij waarden van 13, 14 of hoger zijn de hypers vervelend. Veel plassen, dorst en gewoon een lamlendig gevoel.

Sinds kort ben ik vrijwilliger bij het Rode Kruis in Duitsland. Bij de onregelmatige diensten en dus rare etenstijden die hiermee gepaard gaan, spelen de hypers me parten. Vooral het plassen op onmogelijke tijden en plaatsen, geen wc aanwezig natuurlijk. Ik heb zelfs de ambulance al eens moeten laten stoppen omdat ik weer eens naar de wc moest. Echt heel vervelend en gênant. Ik probeer van te voren dan geen khs te eten en weinig te drinken, extra dorst dus! Dit werkt echter slecht omdat de onverwachte inzetten natuurlijk niet te plannen zijn.

Op zulke momenten zou ik graag snelwerkende insuline hebben om mijn bls incidenteel en snel wat te kunnen temperen. Zijn er mensen die dat ook zo doen of zit je dan meteen vast aan ‘voor elke maaltijd spuiten’ ofwel ICT? Mijn internist ziet het liefst dat ik dan voor elke maaltijd spuit, ik wil liever incidenteel bijspuiten op het moment dat ik last heb van de hypers.

 • Ik heb type 1, en spuit al tientallen jaren 2 x per dag langwerkende insuline, sinds 2009 Novomix 30/70. Maar als ik een hoge waarde meet, spuit ik altijd Rapid bij. De internist weet dat, en vindt dat een goede aanpak. Dus in mijn Situatie geen noodzaak om bij iedere maaltijd te spuiten (ik eet verspreid over de hele dag heel veel…), en wel degelijk kortwerkende als zich een piek voordoet.
  Maar zoals je zelf feitelijk al zegt, dat moet je wel met je arts bespreken.

 • Ik heb ook type 1 en op mijn hart gedrukt gekregen om nooit te spuiten, zonder te eten. Incidenteel… Ik weet het niet. Overleg het met je internist!

  • Anoniem
  • Inactief

  Uiteindelijk is besloten mijn behandeling opnieuw op te starten. Voorlopig laat ik de glimepiride en de Lantus weg en ik spuit nu voor elke maaltijd Actrapid. Als ik daar goed op ingesteld ben, kijkt de internist of er weer langwerkende insuline bij moet. Ik ben nu 6 dagen op de nieuwe manier bezig en het bevalt me erg goed. Ik tel koolhydraten en spuit daar Actrapid voor. Omdat Actrapid geen ultasnelle insuline is, het werkt zo’n 5-6 uur, zijn ook kleine tussendoortjes met weinig khs mee afgedekt. Ik heb geen hoge pieken meer gehad na de maaltijden. Wel merk ik dat toch de nuchtere waarden weer stijgen. Ik moet dat nog een week of 4 opvolgen, dan komt er een 12 uurs insuline voor de nacht bij als echt blijkt dat ik toch wat basale insuline nodig heb. Ik heb er alle vertrouwen in. Het actief bij kunnen sturen van mijn bls is heel prettig, al is het nog even wennen dat ik khs moet tellen. Gelukkig gaat dat wennen vrij snel…..

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.