Home Forums Bloedsuikerwaarden Incidenteel te hoog, wat nu

Incidenteel te hoog, wat nu

Ongeveer 2,5 jaar geleden werd in eerste instantie gezegd dat ik DM2 had. Dit bleek toch niet zo te zijn.
Mijn gewicht is na jaren heen en weer gaan nu ongeveer 1,5 jaar stabiel maar wel te hoog (bmi 34), tevens is mijn buikomvang flink verhoogd met 109 cm.

De laatste tijd merkte ik dat ik na de lunch veel naar de wc moet en vooral in de namiddag en avond veel dorst heb.
Ik heb nu een week ’s middags afwisselend 0,5 tot 2 uur na de lunch mn glucose gemeten. 2 uur na de lunch is het alle keren onder de 11 geweest. Het schommelde tussen de 10,3 en 7,6.
Het hoogst was het 30 minuten na de lunch met 14,6 en 13,8.
Een uur was het op 2 dagen 11,9 en 9,6
Na 2 uur wisselt het tussen 9,8 en 7,6

Als je zo kort op de lunch boven de 11 zit wordt het dan gelijk DM genoemd of moet er echt 2 uur tussen zitten.

 • Hoi Noortje. Ik weet niet precies wat de waarden zouden moeten zijn op welk moment na de maaltijd. Het klinkt wel hoger dan wenselijk. Ik zou mijn HbA1c laten meten, dan weet je een beetje hoe je suiker gemiddeld is. Is er al een antistoffen test gedaan om te kijken of je DM1 hebt? Lijkt me goed om het met de huisarts eens over te hebben. Afhankelijk van de oorzaak zijn er medicijnen om je bloedsuiker te verlagen. Je kunt ook je dieet aanpassen. Koolhydraat arm, vasten etc (ik eet zelf bijvoorbeeld maar heel weinig lunch; als je niet eet krijg je ook geen piek.) Succes.

 • Officieel gaat het om 2 uur na de maaltijd, maar die hoge waarden van je lijken mij niet wenselijk. Heb je je al eens verdiept in snelle en langzame koolhydraten? Op de website van de DFN staat een goed artikel. https://www.diabetesfonds.nl/over-eten/over-koolhydraten. Dit kan je misschien al een heel eind op weg helpen.

  • tony64

  niet alles is wat het lijk , een goed advies is om met je arts te overleggen , wij zij geen arts ,wat dan anderen denken , en heel belangrijk is wanneer prik je voor na en hoe lang voor /erna dat heeft veel invloed op je waarden als ik zie dat je hoog waarden heb je na eten zou wat eerder spuiten ,10,3 en 7,6.is goed

  • Een kort lijntje met je arts is altijd verstandig, idd.

   Zeg Noortje, spuit je eigenlijk zelf insuline? En draag je een sensor? Dat was was mij eigenlijk niet duidelijk.

   Als dat zo is, dan heb je een stuk meer controle idd. Eerder en meer insuline gebruiken kan de pieken beter glad strijken. Eerlijk gezegd lukt het mij vaker niet dan wel om onder de 10 te blijven na de avondmaaltijd.

 • Ik heb 2 jaar geleden uiteindelijk geen diagnose DM2 gekregen, wel het advies zelf een meter te kopen en af en toe of als ik iets merkte zelf te controleren. Omdat ik nu steeds ongeveer 45 minuten na de lunch en diner veel ga plassen (echt 3x in een uur een grote plas) en veel dorst heb, ging ik het eens controleren. Ik weet dat het na 2 uur moet maar ik was nieuwsgierig. Ik schrok eigenlijk een beetje dat het zo hoog was maar weet dus niet of iedereen dat zo kort na de lunch heeft omdat je altijd leest na 2 uur controleren want dan is het onder de 11 dus niets aan de hand. Ik zal dinsdag na Pasen de huisarts eens bellen.

  @samuel, er is geen test gedaan of het dm1 is maar gezien mijn eetstoornis verleden met zowel anorexia als eetbuien en nu toch al wel een tijdje flink wat kilo’s te zwaar zou DM2 wel passen, helemaal omdat het een paar jaar terug ook al hoger is geweest.

  • en wat is je nuchterwaarde? … als die goed is zou je, altdij in overleg, over kunnen gaan toe het spreiden van je maaltijd zodat er geen hoge piek ontstaat. Meeste huisartsen gooien gelijk medicatie in de strijd, maar mogelijk kun je het zelf ook een beetje sturen met calorie verlaging en spreiding.

   • Hoi Beertje, ik heb donderdag, vrijdag en vandaag gekeken en ook dat wisselt heel erg. Na dit berichtje stop ik ook met kijken voor ik mezelf gek maak.

    Donderdag: 7.8
    Vrijdag: 6.9
    Zondag: 8.1

    Woensdag was een normale dag qua eten maar amper beweging en donderdag is hij dan iets te hoog. Donderdag was erg opletten met eten en weinig khd, veel bewogen, vroeg naar bed, goed geslapen en dan is hij weer binnen normaal.
    Zaterdag was een slechte dag met taart, veel paaseitjes (mini eetbui) pizza als diner en rond 22 uur nog stokbrood met smeersel en bittergarnituur. Na 23.00 niks meer gegeten en 8.00 geprikt en 8.1.
    Dat ik iets moet doen is duidelijk maar ik wist niet dat het zo enorm kon schommelen

    Ik heb dinsdag contact met de huisarts en hoor dan wel of ik er iets mee moet of dat hij dit nog oké vindt.

   • je noemt de titel “Incidenteel te hoog” .. maar ik moet je teleurstellen, nu je nuchterwaarden ook bekend zijn, is de conclusie “je zit te hoog”.. en niet incidenteel.

    (Zoals je ziet duurt het hier soms best lang voor mensen reageren, maar dat is de aard van dit “forum” een beetje. Er komt binnenkort een ander forum voor in de plaats, maar de opzet die daarvoor aangekondigd is geeft weinig hoop voor een verbetering.)
    Je zult ondertussen van de huisarts ook wel iets gehoord hebben, en meer advies gekregen hebben.

 • Door omstandigheden en iets met privacy ga ik mijn account opheffen

  Diagnose DM2 heb ik gekregen. Excuses voor dit snelle besluit

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.