Home Forums Bloedsuikerwaarden ineens heftige reactie op koolhydraten

 • AnneB

ineens heftige reactie op koolhydraten

Hallo! ik heb al 17 jaar diabetes. sinds 1 jaar nu opnieuw ingesteld en een FSL. ontzettend blij mee, je krijgt heel veel inzicht (soms iets te veel ;)).
Na het eten van koolhydraten is het aannemelijk dat je BG zal gaan stijgen. maar nu heb ik sinds een week, dat mijn BG als een gek omhoog schiet na de lunch of avondeten (bg7 voor het eten; 1 uur na het eten 17,7). ik heb ook opeens meer insuline nodig dan voorheen. ik heb dit nog nooit zo ervaren, en heb afgelopen tijd ook niets geks veranderd in mijn instellingen/eetpatroon/leefpatroon.
heeft iemand van jullie enig idee waar dit aan zou kunnen liggen? ik hoor het graag!

 • Neen, merkwaardig. Als je een ergens een nog niet ontdekte ontsteking hebt of een injectie met corticosteroïden ga je over de hele linie omhoog en niet alleen na het eten van koolhydraten. Doet je pen met kortwerkende insuline het wel goed? Andere pen proberen? Als je een navulbare pen hebt, zit er wel kortwerkende in? Zelf heb ik een paar jaar terug in mijn langwerkende pen een kortwerkende ampul gestopt. Geeft bijzondere effecten en ook mijn behandelaars konden er niet wijs uit worden. Tot de ampul leeg was en ik het ontdekte. Met schaamrood op mijn kaken heb ik bekend. Of wellicht iets ongemerkt in je eten of drinken geslopen dat anders uitpakt?

 • Ik heb het omgekeerde, sinds dat ik de FSL gebruik heb ik de ene hypo na de andere welke ik niet voel aankomen, onder andere veroorzaakt door een bèta blokker die ik nu 3 weken gebruik.

  Toevallig vandaag bij de cardioloog geweest en heb dit opgenoemd, maar ondanks deze bijwerking wil hij niet af van deze blokker welke de beste in zijn soort is om hartritmestoornissen onder controle te houden.

  Even ter verduidelijking, de bèta blokker veroorzaakt niet die hypos maar maskeert de symptomen er van.

  • Heb je een vingerprik gedaan om te checken of je echt een hypo hebt?
   Bij mij geeft de FSL “valse” hypo’s aan, bijvoorbeeld als het heel koud is of als hij geen meting kan doen doordat er te weinig weefselvocht bij de sensor zit.

  • koek

  Hi Anne B, Ik it nu in precies dezelfde situatie als jij 11-3-21 omschrijft: plots onverklaarbaar hoge BG en veel meer insuline nodig. Niets veranderd in mijn levensstijl. Ben al 36 jaar goed instelbaar, mooie HbA1C’s, en nu blij met de FSL.
  Wat bleek bij jou de oorzaak?
  Ik heb ook al verschillende mogelijkheden onderzocht: een infectie ergens, bedorven insuline, spuit die niet goed werkt, etc. Ben benieuwd,

  groet koek.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.