Home Forums Bloedsuikerwaarden Ineens snelle stijging. Door aankomen?

 • Nwn09

Ineens snelle stijging. Door aankomen?

Ik was na de diagnose dm2 gelukkig wat afgevallen. Met de laatste controle was mijn bmi van 36 naar 30. Mijn hba1c was 40 en buikomvang van 120+ naar 109 cm.
Nou is het de laatste tijd door emotionele stress slecht gegaan met eten. De laatste 3 maanden ben ik 22,5 kg aangekomen en mijn hba1c is van 40 naar 67 geschoten. Ik had zelf contact opgenomen met de dvk om eerder te laten controleren omdat ik zelf merkte dat het niet goed was. De dvk zegt dat dit echt alleen door het aankomen en vele slechte eten komt maar ik vind dat het wel heel snel is gestegen. Heeft iemand deze ervaring ook?

Als het alleen door het eten komt zouden jullie dan de metformine verhogen zoals zij zegt of denken dan zakt het ook weer snel als het slechte eten stopt?

 • Zal niet alleen van je eten komen ,stress kan ook je bloedsuiker verhogen (en er zijn nog wel meer oorzaken die invloed op je bloedsuiker kunnen hebben )
  Als jij koolhydraatarm en intermittent fasting gaat doen (liefs je maaltijden verminderen naar 2x per dag of minder ,zonder tussendoortjes ) dan hoef je geen extra metformine te nemen ,sterker nog je kan zelfs metformine stoppen na een gegeven moment ! Hoe minder insulinepieken op een dag ,hoe beter.
  Verder zijn er nog genoeg supplementen die je kunt nemen (berberine ,bitter melon ,kaneel chroom etc ) Ik neem oa berberine apart en Glyconyl (bonusan ) Hier ben ik pas mee begonnen (nam eerder alles apart ) ,maar zitten veel van deze stoffen in die goed zijn voor je bloedsuiker .https://www.bonusan.com/nl-NL/glyconyl/0937#:~:text=Bonusan%20Glyconyl%20bevat%20naast%20chroom%2C%20dat%20bijdraagt%20aan,toegevoegde%20plantenextracten%20in%20deze%20complete%20formule%20zijn%20gestandaardiseerd. Dus het ligt helemaal aan jezelf waarvoor je kiest .

  Ik ga mijn bloedsuiker van een hba1c 95 zonder medicatie verlagen ,met als doel binnen 6 maanden een normale hb1c waarde te krijgen . Momenteel doe ik omad (1 maaltijd per dag en koolhydraatarm ) ,zie verder mijn topic (hier staan handige filmpjes in om je diabetes en mn insulineresistentie beter te begrijpen ) Neem verder ook een voedingsdeskundige in de arm die je daarbij kan ondersteunen (bv Harriet verkoelen )

  Succes ermee !😉🤗

  oja en het belangrijkste (en moeilijkste ) probeer aan je emotionele stress te werken evt met professionele hulp .👊

 • Vraag aan de dvk hulp bij het verwerken van de emotionele stress. Als deze dat niet zelf kan bieden, laat je dan doorsturen naar iemand die dat wel kan. Zo lang je de stress hebt en zo veel blijft eten, zit er niets anders op dan de medicatie aan te passen.

  • amr

  Meer dan 20 kilo aankomen in 3 maanden tijd is natuurlijk enorm veel. Daarnaast helpen alle stresshormononen ook niet mee voor goede glucosewaarden.
  Ik zou voor nu zeker tijdelijk je medicatie ophogen, want die hoge waardes zijn ontzettend ongezond.
  Heb je last van eetproblematiek? Lijkt me nuttig hier professionele hulp bij te zoeken. Succes!

   • Nwn09

   Ik heb momenteel veel last van eetbuien en op momenten dat het geen eetbui wordt last van overeten. Er zitten dagen tussen dat mijn dag bestaat uit 3 eetbuien. Iedere hoofdmaaltijd is een eetbui.

   @daven, die was 147/103 maar we gaan hem volgende week nog een keer meten omdat het ook stress geweest kan zijn.

   We zijn op zoek naar psychologische hulp

   Bedankt voor al jullie reacties

   • ja ik heb hem bij de huisarts ook altijd hoger dan thuis ,eigenlijk moet je ook iets eraf trekken als je hem laat meten bij de huisarts (witte jassen effect 😉)

    Je hebt waarschijnlijk ook het sweet tooth gene ,dus we kunnen niets aan onze eetbuiten doen !🤗😋😋😜

    Maar als je wil kan het goed komen ,ik was ook zo en kon niets laten staan alles moest op en kon tig dingen door elkaar eten ! Voor mijn werkt het goed als ik in ketose ben (vetverbranding ) heb geen cravings en kan iets lekkers laten staan ! Als ik werk kom ik iedere dag in verleiding ,ik weet voor mijzelf dat ik ook niet 1 ding moet nemen want dan gaat de knop weer om en begin ik weer te vreten ! Stel je ook een doel voor ogen ,zodat je weet waarvoor je het doet !(mijne is mijn hba1c naar normale waardes te verlagen van een niet diabeet !)
    ik ben geen expert op het gebied van voeding (ben ook geen voedingsdeskundige ),maar denk dat jij (en wie niet ) veel kan leren want net als mij zullen we ons hele leven erop moeten letten en koolhydraatarm moeten blijven eten willen we niet terug vallen in onze oude patronen !

    Sterkte en heb vertrouwen in jezelf ,je kunt het !!!!👊😎😎😎😎

 • Ik zou nog eerder een bètablokker nemen (mits je geen lage bloeddruk hebt ,maar meestal als je stress hebt in combinatie met overgewicht is je bloeddruk ook hoger 😜) Metformine doet niets tegen je stress ,een bètablokker kan helpen ! Het kan zelfs helpen om je bloedsuikers te verlagen (spreek uit ervaring )Ik neem wel de tartraat (snelwerkend ) die geven ze meestal alleen aan hartpatiënten, dus weet niet of die succinaat het zelfde effect geeft op je suikers en natuurlijk kan het voor iedereen weer anders zijn !

  ik werk in een stressvolle omgeving (psychiatrie) en ja zelfs elke nacht heb ik spoken die je de pis lauw maken !🤪(niets leuker als verplegertje pesten 😂😂😂) Ik merk dan ook dat mijn suikers hoger zijn als ik moet werken dan op mijn vrije dagen ! Meestal neem ik ook een bètablokker tijdens mijn werk en zijn mijn suikers lager als dan ik er geen zou nemen . Tuurlijk kan een extra metformine ook helpen ,maar meestal maar tijdelijk en heb je er steeds meer van nodig ! Stress kun je niet altijd voorkomen in je leven ,tenzij je op een hutje op de hei gaat wonen . Tuurlijk kan een psycholoog je handvaten geven ,maar we blijven allemaal mensen met grenzen .Als ik een patient heb die vanaf dat ik binnen ben ,totdat ik wegga blijft bellen . Reken maar dat geen enkele handvaten mij helpen en ik hem het liefste kan killen tegen de ochtend !😇😇😇 Dan zal een bètablokker mij meer helpen als een metformine 😉 Maar goed ik heb geluk dat ik de snelwerkende bètablokker heb ,deze werken voor mijn gevoel net wat sterker (ja heb die langzaam werkende ook geslikt )
  liefs zou ik niets nemen ,maar moet ook aan mijn hart denken als hartpatiënt(soms moet je nu eenmaal kiezen tussen 2 kwade )

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.