Home Forums Behandelaren infuusset ‘stuk’, bij welke hoeveelheid vervang je alles of alleen een deel?

 • Ben42

infuusset ‘stuk’, bij welke hoeveelheid vervang je alles of alleen een deel?

Zelf gebruik ik de MiniMed Quick-set bij mijn pomp. Normaal gesproken doe ik ongeveer 2.5 a 3 dagen met een enkele set en vervang dan de volledige set.

Soms gaat er wat mis. Als de Infuusset door geweld uit je buik loskomt, vervang ik de volledige set. Je moet toch opnieuw prikken. De hoeveelheid insuline die dan verloren gaat is een geval van jammer.

Maar afgelopen tijd heb ik twee keer gehad dat de slang losliet uit de bevestiging. De eerste maal zat er voor minder dan een dag aan insuline in het patroon. Toen heb ik de gehele set vervangen. (Canule, slang, patroon en insuline).

De tweede keer heb ik een nieuwe slang genomen en de canule niet gebruikt, er was nog voor 200 eenheden aanwezig in de pomp. (Zonde om die en de patroon weg te gooien).

Mijn vraag :
Hoe gaan jullie daar mee om ?

Toelichting:
Omdat infuussets een zeer belangrijk deel van de kosten bepalen, is het nog al snel voordeliger om alles te vervangen i.p.v. alleen de infuusset voor de resterende tijd.

Vriendelijke groet,
Ben

 • Omdat ik met een reservoir langer dan drie dagen doe, vervang ik canule en slang+reservoir vrijwel altijd onafhankelijk van elkaar. Als ik een nieuwe canule plaats bewaar ik de bijbehorende slang tot ik weer een reservoir moet vervangen. Dit is waarschijnlijk niet wat diabetesverpleegkundigen en Medtronic aanraden, maar ik heb er nooit problemen mee gehad. Ik vind het zonde van de insuline als ik die telkens moet weggooien.

  • Ben42

  Dank voor het antwoord,

  Het wisselen doe ik voor een groot deel ook op basis van kosten.
  Vroeger: Dtron, met canule’s die ook los verkrijgbaar waren, wisselde ik de onderdelen vaak los van elkaar.
  Nu: Met G640, geen losse canule’s. Een reservoir gaat bij mij meestal geen 3 hele dagen mee. (Soms 3.5, maar meestal een aantal uur minder dan 3 dagen). Ik gebruik de reservoirs meestal tot deze echt leeg zijn. (Nadat je de 0 eenheden hebt gepasseerd zijn er meestal nog rond de 10 a 15 eenheden over).

  Kosten van de Dtron leken lager door de losse canule’s en 3 ml patronen, maar dit was maar schijn, de kosten waren hoger. (Losse canule koste 2/3 van een volledige set).

  Met de Dtron heb ik wel eens een flinke ontsteking gehad bij de naald. Bij het verwijderen van de naald kwam er een flinke hoeveelheid ontsteking uit als ik de naald verwijderde. Dit was in minder dan 3 dagen. Dus ik ben nu wat voorzichtiger geworden en zal de infuusset niet te lang laten zitten. (Overigens al jaren geen problemen meer gehad daarmee).

  Vandaag nog even naar Medtronic bellen voor advies van het losraken.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Hallo Ben,

  Gister is bij mij een canule van mijn lichaam los gekomen nadat ik uit de douche gekomen ben met nog 85 eenheden in het reservoir. Nieuwe canule ingeschoten (mio’s) en de slang van het oude set op de nieuwe canule aangesloten. S’avonds heb ik een nieuw reservoir moeten plaatsen en nu heb alleen het reservoir vervangen en de rest gewoon weer gebruikt.

 • Vrijwel altijd bekijk ik hoeveel eenheden ik in noodgevallen moet weggooien. Insuline is namelijk een zeer duur product. Beter is om in het geval van een tamelijk grote hoeveelheid enkel de infuus set te vervangen. De rest kun je gewoon met de nieuwe set opgebruiken.

  Als dit niet helpt, bv. dat je waarden veel te hoog blijken te zijn, moet je alles vervangen. Voor de gevallen dat je de resterende insuline moet weggooien moet je maar denken dat het de eigenschuld van de verzekeringen is, wat zij wilden zo graag de zelf te vullen reservoirs.
  Groet,
  Ton

  • Anke

  Ik vervang alles onafhankelijk van elkaar. Ik gebruik de accu chek spirit combo en doe 6-8 dagen met een (door mijzelf gevulde) patroon. Elke 3 dagen vervang ik het naaldje van de infuusset. Het slangetje blijf ik gewoon gebruiken tot ik de patroon moet vervangen. Patroon en slangetje vervang ik tegelijk omdat er anders wellicht luchtbelltjes in het slangetje zijn gekomen. Ik gebruik als infuusset: DELTEC COZMO CLEO INFUUSSET 6MM/60CM. Zeer makkelijk “inschieten” van het naaldje en losse slangetjes.
  Ik heb nog nooit gehad (gebruik al 10 jaar een pomp) dat ik de patroon moest vervangen voordat de insuline op was.

  • Maye

  Ik vervang alles los van elkaar en bewaar de slangetjes. Ik vind het zonde om insuline weg te gooien. Ik ben heel tevreden over Medtronic en de Quick sets, maar irriteer me er wel aan dat de slangetjes aan de naaldjes gekoppeld zitten in plaats van aan de ampullen of los. Ik moet de slangetjes vaak weggooien omdat ik tweemaal zovaak een nieuw naaldje nodig heb als een nieuwe ampul. Als je ze los levert kun je gewoon naar behoefte gebruiken.

  • Ben42

  Dank jullie voor alle antwoorden en goed dat jullie nadenken over hoe ga ik het zorgvuldigst om met de materialen en medicijnen.

  Insuline kost inderdaad geld. Maar de kosten van de infuussets moet zeker niet onderschat worden. Nu zijn de prijzen die door de zorgverzekeraars betaald worden zeker niet helder. Maar de volgende prijzen heb ik hier en daar op het internet gegoogled.

  Complete infuusset is ongeveer 15 Euro.
  Alleen de naald was ongeveer 10 Euro. (Dus ook niet goedkoop).

  Wat mij opviel toen ik overging van een merk naar een ander merk waardoor de losse naalden niet meer beschikbaar waren, dat het merk zonder de lossen naalden uiteindelijk goedkoper uitpakte dan het merk met losse naalden, bij dat merk had je bovendien een adapter nodig.

  Nu vervang ik de volledige set in een keer. Gebruik een 10 ml flesje om drie keer een ampul te vullen er is dan bijna niets meer over in het flesje. En meestal doe ik er dan tussen de 2.5 en 3 dagen mee. Als het mis gaat, vervang ik over het algemeen alles, in de meeste gevallen is dit kosten technisch het voordeligst. Alleen als er nog heel veel insuline in de ampul zit, is het voordeliger alleen de naald te vervangen. (In dat geval hou ik de slang over, die uiteindelijk niet meer bruikbaar is).

  Het aantal keren dat het bij mij fout gaat is beperkt. Minder dan 1 keer per jaar.

  Ben

 • He Ben,

  Ik ga nog veel verder met de bijna geen insuline in het flesje.

  Het laatste restje vul ik namelijk nog in een reservoir die ik op dat moment nog in mijn pomp zit en dat zijn nog 80 tot 100 eenheden.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.